ISTRAŽIVANJA U njima se odslikavaju sreća, tuga, patnja, bijes...

Boja očiju određuje prag bola

Plavooke i zelenooke pripadnice nježnijeg pola manje osjećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima, pokazalo je istraživanje.

"Zdravlje u kući"
01.04.2019 17:07

Naučnici su odgovor pronašli u genima

Foto: Ilustracija

Za oči se odavno zna da se u njima odslikavaju sreća, tuga, patnja, bijes... Međutim, zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta u Pitsburgu sada se zna da njihova boja pokazuje koliki prag bola određena osoba može podnijeti, kao i ko je za koje sportove talentiran. 

Plavooke i zelenooke pripadnice nježnijeg pola manje osjećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima, pokazalo je istraživanje. Zanimljivo je i da su plavookim, u poređenju sa tamnookim osobama, potrebne veće količine alkohola da bi se napile.

Zašto je to tako? Naučnici su odgovor pronašli u genima. Prvo, postoji 12 različitih kombinacija gena koje daju određenu boju očima. Međutim, osim što "boje" oči, ti geni utiču i na neka druga dešavanja u organizmu.

Pa tako, primjera radi, melanin koji utiče da nečije oči budu tamnije, istovremeno ubrzava reakcije u mozgu, zbog čega je tamnooka osoba osjetljivija na alkohol.

Dokazali su i da osobe sa tamnim očima, zbog karakterističnih kombinacija gena, postižu bolje rezultate u sportovima kao što je bejzbol, dok su plavooki bolji u aktivnostima gdje je neophodno planiranje, poput igranja šaha ili golfa.

Tagovi

Oči Boja Bol

Komentari

NA VRH