ALTERNATIVA

Netolerancija na hranu čita se na licu

Od jakih obroka su izraženije bore i crvenilo, pigmentacija oko brade je posljedica nepodnošenja glutena. Teorija kaže da će se tretiranjem iznutra koža očistiti svana

Teorija je da će se tretiranjem iznutra, koža očistiti svana. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

31.3.2019

Dok se tragovi neprospavane noći lako prepoznaju na koži, dugoročne loše navike u ishrani također ostavljaju tragove koje je nešto teže "protumačiti". Zapravo, sve što unosimo u organizam može se oslikati na koži. 

Na primjer, od jake hrane izraženije postaju bore i crvenilo, a ako ste čak i najmanje netolerantni na neku hranu ili alkohol, to će se jasno pokazati na vašem licu.

Postoje četiri grupe lica po tipovima kože, a to su "mliječno lice“, "šećerno lice", "glutensko lice" i "lice vina". Ovakva vrsta mapiranje lica nije novitet, već drevna ajurvedska praksa koja povezuje tačku na licu sa dijelom tijela. Teorija je da će se tretiranjem iznutra, koža očistiti svana.

Glutensko lice

Ukoliko su obrazi crveni i postoji pigmentacija oko brade, po ajurvedskoj praksi savjetuje se izbaciti gluten iz upotrebe na tri nedjelje, piti više vode i jesti hranu bogatu vlaknima.

Mliječno lice

Karakterišu ga otečeni kapci, podočnjaci i male bijele tačke i udubljenja na bradi. Nemojte jesti mliječne proizvode tri nedjelje i obavezno uzimajte D vitamin i dodatak kalcija.

 Lice šećera

Previše šećera izaziva siv ten i akne na licu, ramenima i grudima. Prepolovite unos šećera i postepeno smanjujte. Ubrzo ćete vidjeti i efekte na koži.

 Lice vina

Linije ili crvenilo između očiju, podočnjaci, crveni obrazi i nos posljedica su netolerancije na vino. Alkohol dehidrira kožu, što pogoršava izgled linija i bora.

Jetra teško obrađuje alkohol zbog čega ćete imati duboke linije ili crvenilo između obrva. Nemojte konzumirati alkohol tri sedmice, a poslije toga možete uzeti čašu vina jednom nedjeljno i vidjet ćete razliku na koži.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.