SAVJETI Ljepota i njega

Ulje avokada - eliksir za kožu

Ovo ulje usporava i znakove starenja jer podstiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a visok sadržaj vitamina E pomaže neutralizirati slobodne radikale

"Zdravlje u kući"
31.03.2019 15:29

Ima izvanrednu moć regeneracije i pomađivanja kože

Foto: Ilustracija

Među djelotvornim uljima za njegu, avokadovo ulje ima izvanrednu moć regeneracije i pomađivanja kože. Sadrži visoke koncentracije esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju njeno isušivanje i održavaju elastičnost.  

U kožu ono prodire dublje od svih biljnih ulja pa tako unosi aktivne sastojke do najdubljih slojeva dermisa. Antibakterijska i zacjeljujuća svojstva čine ga idealnom bazom za tretmane rana, akni, dermatitisa. Kod ekcema i psorijaze ovo ulje ublažava svrab.

Ono usporava i znakove starenja jer potiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a visok sadržaj vitamina E pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala.

Posjeduje i osobine koje mu omogućavaju da upija UV zrake. Zapravo, od svih biljnih ulja, avokadovo se pokazalo najefikasnijim sredstvom za zaštitu od sunca, pjegica nastalih od sunčanja, kao i od opekotina.

Zbog zavidnih količina lecitina i fitosterola koristi se i u kozmetičkim preparatima. Sadrži i vitamine A, B1, B2, D, E, pantotensku kiselinu, proteine. Svi ovi sastojci čine da avokadovo ulje vlaži i omekšava kožu, naročito zrelu i suhu, djelujući istovremeno protiv bora.

Komentari

NA VRH