ZDRAVLJE

Maska od ljuske jajeta

Efikasna je zahvaljujući bogatstvu kalcija i drugih važnih minerala

Ljuska od jajeta nikako nije otpad koji treba baciti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

31.3.2019

Ljuska od jajeta nikako nije otpad koji treba baciti. Efikasna je zahvaljujući bogatstvu kalcija i drugih važnih minerala, naglašavaju stručnjaci navodeći na koji se način može korisno upotrijebiti. 

- Ispečene svježe ljuske od jaja savršena su maska za lice. Ljuske pecite desetak minuta u rerni na 150 stepeni, a potom tako osušene usitnite da postanu prah.

Dobijeni prah pomiješajte sa jednim bjelancetom i nanesite na lice. Dok se maska suši osjetit ćete kako se lice zateže. Lice umijte tek kada je maska potpuno suha.

- Ako se porežete nožem dok pripremate obrok ili radite nešto drugo, dovoljno je razbiti jaje i skinuti tanku opnu sa unutrašnje strane ljuske. Opnu stavite na porezano mjesto i krv će nakon nekoliko sekundi prestati.

Opnu možete staviti i ukoliko vas muče žuljevi na nogama, a djelotvorna je i kod ublažavanja svraba i iritacije kože.

- Za ojačavanje noktiju u lak dodajte malo praha dobijenog od ljuski.

- Da bi vam ruke bile nježne, u kremu za ruke takođe dodajte prah od ljuski jajeta.

- Prah od ljuski dodajte u vodu kad pravite kockice leda kojima masirate lice - na taj način usporit ćete nastanak bora. Dovoljno je u posudice za led najprije staviti prah, nasuti vodu i zalediti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.