POMOĆ IZ PRIRODE

Med i cimet su moćan spoj

Kada se te dvije namirnice pomiješaju, dobije se ljekovita bomba koja liječi brojna oboljenja, zbog svog antiseptičkog i antibakterijskog djelovanja

Ako ih redovno koristite, osnažit ćete imunitet. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

29.3.2019

Cimet je jedna od najstarijih začinskih biljaka, dok je med također drevna namirnica kojom se nekada mjerilo bogatstvo neke zajednice. A kada se te dvije namirnice pomiješaju, dobije se ljekovita bomba koja liječi brojna oboljenja, zbog svog antiseptičkog i antibakterijskog djelovanja.  

Velika kašika

Medicinska istraživanja pokazala su da kombinacija meda i cimeta ublažava tegobe u slučaju bolesti srca, infekcije urinarnih kanala, loše probave i prehlade, a sprečava i liječi akne, bubuljice, zubobolju...

Za liječenje srčanih bolesti ovu mješavinu napravite tako da pomiješate med sa cimetom u prahu pa ujutro redovno mješavinu namažite na hljeb svakodnevno je konzumirajte. Na ovaj način smanjit ćete holesterol, a time i šanse da dobijete infarkt.

A ako u čašu tople vode dodate dvije kašike prirodnog meda i jednu kašiku cimeta, dobit ćete lijek koji je u stanju liječiti hronični artritis. Trošite ga na ovaj način ujutro i uvečer.

Ako ste prehlađeni, pomiješajte veliku kašiku meda s jednom četvrtinom kašike cimeta, i to konzumirajte tri dana zaredom.

Osim prehlade, na ovaj način se liječe hronični kašalj i začepljeni sinusi. Med i cimet zajedno su odličan lijek protiv bolova u želucu, čak se pretpostavlja da je ova mješavina u stanju izliječiti i čir na želucu.

Ako ovu moćnu mješavinu redovno koristite, osnažit ćete imunitet i zaštititi se od virusa i bakterija, jer su i med i cimet poznati po svojim antibakterijskim i antivirusnim osobinama. Upravo zbog tih osobina, ova kombinacija je odlična za liječenje oboljelih od gripe.

Svjež dah

Za svjež dah, pomiješajte med i cimet u čaši tople vode i ujutro ispirajte usta. Dah će biti osvježen za cijeli dan.

Kako biste ublažili infekciju bešike, u čašu mlijeka umiješajte 2 kašike cimeta u prahu i kašičicu meda, i to popijte. Ova mješavina uništava bakterije u mokraćnoj bešici.


Pasta protiv akni

U čaši mlake vode promiješajte dvije velike kašike cimeta u prahu i jednu kašičicu meda. Pijte to svaki dan. Ovo će uništiti mikrobe u žuči i bešici. Ako na licu imate akne, napravite pastu od meda i mljevenog cimete pa navečer prije spavanja nanosite na lice, a ujutro ispirajte toplom vodom. Akne će nakon nekog vremena nestati.


Opada vam kosa?

Ako vam opada kosa, pomiješajte med i cimet jedan naprema jedan, pa toj smjesi dodajte i maslinovo ulje u istom omjeru kao i med i cimet. Obložite tjeme tako napravljenom smjesom 15 minuta, a zatim operite. Uradite to nekoliko puta i prvi trezultati već bi trebali biti vidljivi.


Pomoć želucu


Mješavina cimeta u prahi i meda je odlična pomoć želucu, ako je pojedete prije jela po dvije kašike.To će vam poboljšati probavu do te mjere da nećete više imati nikakvih problema sa varenjem i najzahtjevnije hrane.


Ako želite smršaviti


Pola kašičice cimeta prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Kad se ohladi, dodajte kašiku meda. Pola šolje popijte neposredno pred spavanje, a drugu polovinu poklopite i ostavite u frižider. Ujutro, na prazan stomak, popijte preostalu količinu napitka, ali ne podgrijavati, već pijte hladno ili ostaviti da se ugrije na sobnoj temperaturi. Smršavjet ćete vrlo brzo pomoću ovog napitka.



Čišćenje od parazita


Također, ova dva sastojka kada se pomiješaju čiste probavni trakt od parazita i bakterija, koji usporavaju varenje i uzrokuju nagomilavanje toksina u organizmu. Redovna upotreba meda i cimeta povećava životnu energiju i seksualni nagon, ali i daje osjećaj spokojstva i zadovoljstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.