DAROVI PRIRODE

Smilje – mirisni dar kamena i krša

Ljekovito ulje ove biljke poboljšava elastičnost tkiva, istovremeno njeguje kožu, ublažava strije, a učinkovito je kod zacjeljenja i smanjenja ožiljka od carskog reza te sprečavanja brojnih infekcija

Ova trajnica raste bujnim, žutim cvatom u kasno proljeće. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

29.3.2019

Smilje je trenutno jedan od najpopularnijih sastojaka koji se koriste u svijetu ljepote i kozmetike. Ovi divni žuti cvjetovi rastu na kamenu i kršu u Hercegovini, na Korčuli, od Sicilije i Korzike do Španije.  

Ovu biljku zovu immortelle ili besmrtna, a njena ljekovitost je poznata od davnina. Radi se o otpornoj i izdržljivoj biljci, iako izgleda jako nježno. Ne samo što revitalizira kožu, ona joj daje sjaj i pomlađuje.

Ova trajnica raste bujnim, žutim cvatom u kasno proljeće, ima aromatičan miris. Od davnina je korištena za njegu kože. U narodnoj medicini se smilje koristilo za liječenje čireva, oteklina i hematoma.

Neko vrijeme ova je ljekovita biljka bila zaboravljena, no odnedavno je ponovo na velika vrata ušla u kozmetičku industriju.

 Ljekovitost smilja

Ulje predstavlja rješenje za brojna stanja na koži. Tako se smatra učinkovitim prilikom rješavanja strija i ožiljaka budući da može brzo prodrijeti u tkivo i tako potaknuti regeneraciju.

Ovo ljekovito ulje poboljšava elastičnost tkiva, a zahvaljujući analgetskom i protuupalnom djelovanju učinkovito je kod zacjeljenja i smanjenja ožiljka od carskog reza te u sprečavanju brojnih infekcija.

Ne treba zaboraviti da štiti zdrave ćelije i potiče rast novih. Eterično ulje smilja može se koristiti u kupkama da bi se olakšalo začepljenje dišnih puteva te ublažili bronhitis i astma.

Dokazano je njegovo djelovanje na nekoliko različitih područja pa tako pomaže kod liječenja ovisnosti, izbacivanja teških metala iz tijela, pomaže ukloniti stres te ublažiti napetost.

Odličan je i u borbi protiv hepatitisa, psorijaze, problema s cirkulacijom, visokog holesterola, sindroma karpalnog tunela, edema i ekcema. Ujedno poboljšava cirkulaciju i pomaže smanjiti bolove u mišićima.

 Primjena u kozmetici

U kozmetici se ova biljka najčešće koristi kao eterično ulje, macerat ili hidrolat nadzemnih dijelova svježe biljke. Ova biljka ima dokazana antioksidativna svojstva koja se koriste u kremama protiv bora.

Smilje potiče mikrocirkulaciju pri površini kože i neutralizira slobodne radikale koji potiču starenje. Već nekoliko kapi eteričnog ulja ima dokazano djelovanje, a ulje može stajati i neće izgubiti svoja ljekovita svojstva, nego samo može promijeniti mirisnu notu.

Djelovanje smilja na kožu

Ulje od smilja u sebi sadrži spojeve koji se uspješno bore protiv gljivica i bakterija. To je odlična vijest za sve koji imaju problema s raznim iritacijama na koži, bilo da se radi o usporenom zarastanju rana, infekcijama ili osipu.

Ovaj prirodni lijek pomoći će i kod ublažavanja opeklina od sunca, a za još bolje rezultate može se pomiješati smilje i kokosovo ulje te nanijeti direktno na oštećena mjesta na koži i pritom ublažiti bolove.

Ulje se smatra odličnim lijekom protiv akni. Razlog leži u čišćenju kože bez negativnih nuspojava kao što je isušivanje, a što je obično rezultat agresivnijih tretmana. Kozmetiku na bazi ove biljke mogu koristiti već mlade osobe koje tek počinju s njegom svoje kože pa sve do zrele dobi.

Krema za lice od smilja

Krema od ljekovite biljke ako se redovito koristi, za rezultate ima glatku i zategnutu kožu bez proširenih pora i crvenila. Kao i sa zdravom prehranom, redovita upotreba prirodne kozmetike će dati sigurne rezultate, no potreban je određen period kako bi se oni doista vidjeli.

Krema koja sadrži smilje ima blagotvoran učinak na zdravlje kože. Pored toga što pomlađuje, ona kožu štiti i revitalizira, vraća joj sjaj i uklanja bore.

Krema sa smiljem čini kožu elastičnom, mekšom, uklonit će mrlje sa kože i ujednačiti ten. Odlična je za uklanjanje ožiljaka i odgovara svim tipovima kože.

Prije nego odlučite nanijeti kremu potrebno je očistiti lice, a ako je koža previše suha, nanijeti i malo ulja divlje ruže.

Domaća krema od smilja

Kremu od smilja možete i sami napraviti, a kao baza poslužit će vam maslinovo ulje, kakao maslac, pčelinji vosak i cvjetovi smilja. Evo i recepta:

- PRVI NAČIN: Uzmite staklenu posudu i izgnječite cvjetove te prelijte maslinovim uljem. Posudu zatim zatvorite i držite na toplom mjestu 40 dana i ne zaboravite je svako malo protresti kako bi se sastojci dobro promiješali. Nakon 40 dana procijedite smjesu iz posude i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Nakon što ste napravili ovo ulje stavite ga u posebnu posudu i zagrijavajte te dodajte 30 g kakao maslaca i 30 g pčelinjeg voska. Posudu držite na laganoj vatri kako biste mogli otopiti maslac i vosak. Kada ste završili vaša krema je spremna za korištenje.

- DRUGI NAČIN: Ovaj postupak je jednostavniji. Dovoljno je zagrijati maslinovo ulje i u njega dodati kakao maslac, cvjetove biljke i pčelinji vosak.

Smjesu je potrebno kuhati dok se svi sastojci ne otope i potom ostaviti da se ohladi. Možete je staviti u male staklene posudice i obavezno držati u frižideru kako bi joj rok trajanja bio duži.

 Provjeriti osjetljivost kože

Bez obzira što se radi o prirodnom lijeku, moguće su i neželjene posljedice u obliku alergijskih reakcija. Iako se radi o rijetkim slučajevima, savjetuje se prije korištenja staviti malo ulja na kožu i pričekati hoće li nastupiti reakcija. Ukoliko nije bilo reakcije, može se slobodno koristiti ljekovito eterično ulje.

Za ublažavanje simptoma multiple skleroze

Kombinacija ulja tamjana i smilja poboljšat će neurološki sustav i tako pomoći ublažavanju simptoma multiple skleroze. Na tijelo treba utrljati dvije kapi ulja i tako tri puta dnevno.

Nakon tri nedjelje slijedi pauza od sedam dana te ponavljanje tretmana. Ne treba zaboraviti i na ulje čempresa koje isto tako može pomoći ublažavanju simptoma multiple skleroze.

Tona cvijeta za liar ulja

Danas mnogi uzgajaju smilje plantažno gdje se ubire svježe cvijeće i nekoliko centimetara stapke. Da bi se proizvela jedna litra eteričnog ulja, potrebna je jedna tona svježeg cvjeća, stoga nije za čuditi što mu je cijena visoka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.