GREŠKE

Zašto ne gubite kilograme?

Odredite tačnu količinu kalorija koja odgovara vašem organizmu i vašem planu za mršavljenje i držite se toga

Moguće je da pravite greške koje sami ne primjećujete. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

29.3.2019

Redovno vježbate, brojite kalorije, jedete voće i povrće, a ipak vam se čini da kilogrami ne nestaju? Moguće je da pravite male greške koje sami ne primjećujete, a pogubne su za mršavljenje.  

Masne naslage

Nekoliko je navika koje sprečavaju gubitak kilograma. Tako trebate znati da namirnice koje se smatraju zdravijim varijantama ne sadrže nužno manje kalorija od nezdrave hrane. Neki voćni šejkovi i sokovi često sadrže puno kalorija. Najbolji način da pratite unos kalorija je da zapisujete šta i koliko ste pojeli.

Odredite tačnu količinu kalorija koja odgovara vašem organizmu i vašem planu za mršavljenje i držite se toga.

Tokom dijete mnogi ljudi posežu za grickalicama i desertima koji ne sadrže masti i šećer. Budući da smatraju da te namirnice ne debljaju, mnogima se dogodi da na taj način unesu dvostruko više kalorija.

Mnogi koji žele izgubiti kilograme stalno ponavljaju isti tip vježbi, a većina se nastoji trbušnjacima riješiti masnih naslaga na stomaku. Trbušnjaci učvršćuju mišiće, ali ukoliko zapostavljate kardio vježbe, nećete smršavjeti. Redovan aktivan trening pomaže u sagorijevanju kalorija.

Tokom dana neophodno je piti puno vode, a mnogi to zaboravljaju, posebno zimi. Voda je najzdraviji napitak. Ne zaboravite i da svježe namirnice sadrže najviše zdravih nutrijenata za razliku od prerađene koja može skrivati dodatne kalorije kojih niste svjesni. Zato jedite raznoliko svježe povrće i voće.

Važan je stav

Ukoliko gladujete tokom dana, kada konačno odlučite da pojedete nešto, najčešće ćete posegnuti za nezdravom hranom. Tako unesena energija skladišti se u masnim naslagama, umjesto da se potrošila tokom dana.

Na kraju, važan je i stav. Jer, ako smatrate da ne možete izgubiti kilograme i da vam je u genetici zapisano da ne možete smršavjeti, to će negativno utjecati na cijeli proces vaše dijete.

Doručak neka ne bude „mršav“

Laganiji, siromačan prvi obrok u toku dana može usporiti metabolizam i izazvati određene hormonalne promjene koje ugrožavaju proces mršavljenja.

Ako ne ispunite svoje potrebe za hranljivim materijama nakon duge pauze od 8 do 9 sati, može se desiti da za naredni obrok pojedete više i budete gladniji. Pored toga što nam daju neophodnu energiju, namirnice koje unosimo za doručak poput mlijeka, ovasa, orašastih plodova i svježeg voća, predstavljaju odličan izvor važnih hranljivih materija kao što su kalcij, željezo, proteini i vlakna.

Organizmu su potrebne ove osnovne hranljive materije da bi mogao sagorijevati kalorije i vršiti različite probavne i eliminatorne funkcije. Ako propustite svoju dozu hranljivih materija za doručak, teško ćete ih nadoknaditi tokom dana.

Raznovrsne namirnice

Vašem organizmu je potrebna balansirana ishrana i njegov sastav zavisi od ispunjenja osnovnih potreba da bi mogao funkcionirati. Najgore što možete da uradite svom tijelu jeste da ga lišite osnovnih grupa namirnica – uključujući ugljikohidrate i masti – jer su vam sve one potrebne čak i kod mršavljenja.

Kontrola porcija

Možete se prebaciti s bijelog na hljeb sa žitaricama od cjelovitog zrna, s rafiniranog na maslinovo ulje i sa prženih grickalica na orašaste plodove, ali poenta je i da primjenjujete kontrolu porcija. Ograničavanje kalorija ne znači odustajanje od osnovnih namirnica, nego ograničavanje porcija.

Značaj užine 

Da biste brzo smršavjeli, važno je da vam metabolizam bude u funkciji tokom cijelog dana. Zato trebate jesti male porcije, a često, na svaka tri do četiri sata tokom dana. Idealno bi bilo da užinate između doručka i ručka, i to zdjelu voća ili salate, a onda malo orašastih plodova između ručka i večere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.