NERVI

Trnci u lijevoj ruci – ne mora biti srčani udar

Oni doista mogu biti znak srčanih problema, mogu se povezati i sa mnogim drugom tegobama i bolestima, ali i običnim nagnječenjima koja prolaze bez liječničke pomoći

Uzroci mogu biti razni. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.3.2019

Popularna kultura, pretežno filmovi, usadili su nam mišljenje da trnci u lijevoj ruci nesumnjivo znače srčani udar. Ali ne morate se bojati, iako srčani udar može biti jedan od uzročnika ove vrste trnaca, ne znači da je on i jedini.  

Trnci u rukama doista mogu biti znak srčanih problema, mogu se povezati i sa mnogim drugom tegobama i bolestima, ali i običnim nagnječenjima koja prolaze bez liječničke pomoći.

Pritisak na živac

Trnci su najčešće posljedica pritiska na krvnu žilu ili živac, zbog čega krv ne može slobodno teći prema tkivu. Rezultat je smanjen dotok kisika u mišiće, što uzrokuje osjećaje trnaca u rukama.

Nekada se to događa samo zbog krivog položaja tijela, kada određenim pokretom ili položajem zatvorimo arteriju koja ionako ima oštre zavoje na putu od grudnog koša prema ruci.

Ipak, u nekim slučajevima, uzrok su razne bolesti i stanja koji za posljedicu imaju kompresiju ili pritisak na živac ili krvnu žilu.

Najčešći uzroci ovih simptoma su:

1. oštećenje živaca,

2. moždani ili srčani udar,

3. sindrom karpalnog tunela,

4. kompresija ili pritisak živca,

5. kompresija ili pritisak na krvne žile,

6. nedostatak određenih minerala i vitamina u tijelu,

7. toksini i lijekovi.

Uzroci dakle mogu biti razni, a o njima ovisi i kako ćemo pristupiti problemu i kako ćemo ga riješiti.

 Uzroci trnaca u lijevoj ruci

- Pritisak na ulnarni živac jedan je od glavnih uzroka trnaca u rukama. Ulnarni živac proteže se od malog prsta šake, preko dlana i lakta, sve do gornjeg dijela ruke.

Na pregibu lakta posebno je osjetljiv, jer je izložen vanjskim utjecajima. Možemo u njega udariti ili ga prikliještiti lošim položajem pri ležanju. Tada u ruci počinjemo osjećati trnce jer krv ne dolazi do mišića koliko bi trebala.

- Oštećenje živca, bilo samo nagnječenjem ili presijecanjem, uzrokuje trnce. Ali oni imaju sposobnost regeneracije, pa se manja oštećenja mogu zaliječiti bez problema. Liječenje većih oštećenja još uvijek nije postala rutinska operacija, pa ni povrat funkcije u tom slučaju još nije zajamčen.

- Na trnce u rukama može utjecati i nedostatak hranjivih tvari u organizmu, pogotovo vitamina B12 i magnezija. Manjak vitamina i minerala posebno je čest slučaj kod alkoholičara, koji zbog toga često mogu osjećati trnce u rukama. Oni su, uz to, rizična skupina za oštećenje živaca.

- Razni lijekovi i toksini još su jedan česti uzročnik trnaca u rukama. Baš kao i sve češći sindrom karpalnog tunela. Ovaj sindrom boljka je modernog vremena, budući da se javlja od prekomjernog rada na računalu, odnosno, korištenja miša.

Rukovanjem mišem bez podloške koja čuva zglob dolazi do zadebljanja tkiva na pregibu šake pa i do kompresije živca na zglobu. Trnci su prvi znak ove tegobe, koja, ako se ne liječi, može degradirati do potpunog oštećenja živca.

- Posljednji česti uzročnik ove tegobe su srčani i moždani udari. Ipak, u slučaju udara, trnce prate i drugi simptomi, kao što su bol u prsima, nemogućnost dolaska do zraka, gubitak govora i nesvjestica.

 Prateći simptomi

Trnce u lijevoj ruci često prate i drugi simptomi, kao što su bol, osjećaj pečenja u ruci (ili barem oko živca i arterije) te smanjenje funkcije ruke.

Pri određivanju uzroka ove tegobe vrlo je važno prepoznati i ostale simptome te uvjete nastajanja trnaca. Važno je znati:

1. javlja li se simptom u određeno vrijeme ili je stalno prisutan,

2. širi li se ili se javlja samo na jednom mjestu,

3. može li biti posljedica udarca i ima li još kakvih popratnih simptoma.

Sve ovo pomoći će u postavljanju dijagnoze i pronalasku rješenja za liječenje.

 Liječenje ovisi o dijagnozi

Ovisno o dijagnozi koji je postavljena nakon promatranja simptoma i testova, ovisit će i način liječenja.

- Sindrom karpalnog tunela otklanja operacijom koja je posebno uspješna ako se problem dijagnosticirao u ranoj fazi.

- Ako je uzrok hipovitaminoza, problem se učinkovito liječi nadoknadom vitamina.

- Oštećenja živaca kao uzrok teško je liječiti i, na žalost, medicina nema velikog učinka na uspješnost regeneracije živčanog oštećenja. Upravo zbog toga alkoholizam kao uzrok oštećenja živca može imati pogubne posljedice na ruku.

- Ako liječnik potvrdi kako uzrok trncima u lijevoj ruci nije neka ozbiljna bolest, ni liječenje neće biti zahtjevno. Uveliko sebi možete pomoći redovitom vježbom, zdravom prehranom, kompresijom na živac ili krvnu žilu, masažom i istezanjem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.