SAVJETI

Pravila čišćenja doma

U kuhinji se nakupi i više bakterija nego u kupatilu, a mjesto na kojem se krije najviše bakterija je spužvica za suđe

Prilikom svakog većeg čišćenja obrišite sve površine u kući. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.3.2019

Ne samo da nam je ugodno boraviti u čistom i mirisnom okruženju, već je to i jedan od glavnih načina da spriječimo razvoj prijenosnih bolesti, a posebno alergija. Dokazano je da su među uzročnicima alergija prve grinje iz kućne prašine, koje se najviše stvaraju na mjestima gdje se nakupljaju kožne ljuske kojima se one hrane: u tepisima, madracima i posteljini. 

Daska za rezanje

Veliku „generalku“ doma dobro je započeti eliminiranjem suvišnih stvari koje niko od ukućana ne upotrebljava, napuknute su ili ne rade, ili su jednostavno dale svoje. Njihovim uklanjanjem prostor se oslobađa a vi dobivate mjesta za nove stvari.

A koja su to najprljavija mjesta u našim domovima proučavao je dr. Čarls Gerba (Charles), mikrobiolog na Univerzitetu u Arizoni. Ovaj vrhunski stručnjak za čišćenje otkrio je 10 pravila koja će pomoći da vaš dom bude besprijekorno čist i siguran.

U kuhinji se nakupi i više bakterija nego u kupatilu, a mjesto na kojem se krije najviše bakterija je spužvica za suđe. Na njoj se vrlo vjerovatno nalazi više fekalnih bakterija nego na WC školjci zbog čega biste je trebali zamijeniti barem jednom mjesečno. Doznajte i kako najbolje očistiti spužvicu za suđe.

Daske za rezanje također treba pažljivo čistiti, a istraživanja su pokazala da ih često zanemarujemo. Također, imajte jednu dasku za rezanje povrća i jednu za rezanje mesa. I ručka od frižidera može biti vrlo prljava, kao i ručke slavina koje često koristimo.

Kese za kupovin

Posebnu pažnju posvetite dnu frižidera. Tamo sve curi i pada i sve što držite na dnu prvo će se kontaminirati. Osim ako nemate malu djecu koja pužu, podovi vam ne moraju biti prioritet pri čišćenju, savjetuje Gerba.

U kesa za prodavnicu koje ponovno koristite nalazi se više bakterija nego u vašem donjem rublju, dok automobil u kojem vozite te kese djeluje kao inkubator, upozorava Gerba. Zbog toga ih je potrebno redovno prati.

Dezinficirajte ruke


Ruke uvijek treba prati 15 do 20 sekundi, a onda ih opet kontaminiramo kada dohvatimo ručku na vratima, a još je gore ako koristimo javni WC. Najviše bakterija skuplja se na rukama, a istraživanja su pokazala da su ljudi koji koriste sredstvo za dezinfekciju ruku rjeđe bolesni.

Istraživanje je pokazalo da na našim rukama, nakon što izvadimo mokar veš iz mašine, ostane bakterija E. coli. To je zato što bakterije koje se nalaze na vešu ne odu za vrijeme pranja. Bakterije se skupljaju u bubnju mašine, a deterdžent nije dovoljno jak da bi ih uklonio. Riješiti ih se možete jedino s izbjeljivačem. Zbog toga nakon što oprani veš stavite u sušilicu ili na štrk za sušenje, protrljajte u rukama malo sredstva za dezinfekciju.

Krenite od suđa

Mnogi ne žele počinjati s čišćenjem doma jer misle da će im to oduzeti dosta vremena i da neće stići sve završiti. Upravo zato je važno raspodijeliti obaveze na papiru te imati „crno na bijelo“ kako ćete, šta i kojim redom uraditi.

Suđe je obično najmrža obaveza svakog ukućanina te je preporučljivo početi upravo od toga. Operite prljavo suđe i raspremite kuhinju te posebno očistite sudoper kako bi bio spreman za korištenje, zatim možete nastaviti sa kućnim obavezama.

Prijeđite sve površine

Prilikom svakog većeg čišćenja obrišite sve površine u kući, a to uključuje police, pultove, kuhinjski šank, daske od prozora i stolove. Obratite pažnju na drške polica i šteke na vratima, te ih jednu po jednu obrišite vlažnom krpom. Preporučljivo je naprskati ih dezinfekcionim sredstvom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.