ZDRAVLJE U KUĆI

Šta je diskarioza ćelija

Interpretacija Papa-brisa omogućava bolje i kompletnije sagledavanje vrste i karaktera promjena. Ilustracija

Piše: Dr. Murat Đuderija

29.3.2019

Dobila sam rezultat Papa-testa i piše Papa II diskarioza ćelija, potrebna kolposkopija. Šta to znači? 



U vašem pitanju ne navodite koje ste životne dobi i je li vam redovan menstrualni ciklus. Idealno vrijeme za uzimanje Papa-brisa kod žena koje menstruiraju je od 12. do 16. dana ciklusa. Diskarioza znači promjene na ćelijama koje mogu biti uvod u razvoj karcinoma grlića maternice. Kolposkopija je vizuelna metoda koja se koristi u ginekologiji od 1925. godine, a kolposkop je optički instrument koji omogućava pregled površine grlića maternice pod uvećanjem do 25 puta.

Interpretacija Papa-brisa i dopuna kolposkopijom omogućavaju bolje i kompletnije sagledavanje vrste i karaktera promjena na površini grlića maternice te donošenje odluke o daljnjim dijagnostičkim i terapijskim postupcima. Papa-test i kolposkopija su metode probira, a definitivna dijagnoza postavlja se patohistološkom analizom uzetog uzorka tkiva.


Dr. Murat Đuderija. Arhiv

Već pet godina pijem kontracepcijske pilule. Prije dva mjeseca imala sam kandidijazu, terapiju sam uspješno završila i nakon kontrolnog vaginalnog i cervikalnog brisa candida nije izolirana, samo postoje grampozitivni bacili i mnogo leukocita. Radila sam testove na klamidiju, ureaplazmu i mikroplazmu i oni su negativni. Šta znače leukociti i bacili, je li to normalan nalaz kod seksualno aktivnih žena ili je to zbog dugogodišnje upotrebe kontracepcije?


Važno je znati da se epitel rodnice (vagine) sastoji od višeslojnog pločastog epitela. Rodnica nema žlijezda. Vaginalni iscjedak je uvijek prisutan u rodnici i on ne mora ukazivati na upalu. Normalan vaginalni iscjedak se sastoji od transudata (vode), cervikalne sluzi, oljuštenih epitelnih ćelija, stalne bakterijske flore, elektrolita i drugih hemijskih sastava. Količine i osobine iscjetka se mijenjaju pod dejstvom hormona. Iscjedak je oskudan u predpubertetu i postmenopauzi, obilniji u generativnoj dobi žene.

Osobine iscjetka se mijenjaju od faze menstrualnog ciklusa. Normalan je sljedećih osobina: bijel, visoke viskoznosti, pahuljičast i bez mirisa, a prisutan je samo u drugim dijelovima rodnice. Kada je vaginalni iscjedak obilan, grudvičast, žut, zelenkast, pjenušav i neugodnog mirisa, tada je sigurno riječ o upali rodnice. Pataloški iscjedak je prilijepljen obično na prednje i bočne zidove rodnice. Normalna kiselost rodnice je od 3,8 do 4,2.

Hormoni - estrogeni potiču stvaranje glikogena u epitelu rodnice. Bakterija laktobacilus - normalni stanovnik rodnice svojim enzimima, kao i druge prisutne bakterije, metabolišu glikogen u mliječnu kiselinu i druge organske kiseline što osigurava kiselost vagine pH 4.

Povišen (bazni) pH iznad 5 indicira upalu trihomonasom ili bakterijsku vaginozu. Ako je povišen pH rodnice, a visoka koncetracija patogenih bakterija, razvit će se upala rodnice. Rodnica nije nikad sterilna, ne može biti bez velikog broja bakterija i iz tih razloga ne preporučuje se upotreba antibiotika ako nema kliničkih manifestacija upale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.