ORDINACIJA

Crvenilo centralnih dijelova lica dugo se liječi

Centrofacijalni dermatitis je upalna, dakle inflamatorna dermatoza <195> Na zacrvenjenoj koži javljaju se žućkasto-ružičaste papule

Liječenje traje od tri do šest mjeseci. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

28.3.2019

S lica se može svašta pročitati - raspoloženje, namjere, misli i, naravno, godine. Da ovo posljednje ne bi bilo previše očito, kožu lica treba njegovati na primjeren način, ali treba joj pomoći i iznutra. 

Najčešće oboljenje lokalizirano na koži lica žena starijih od 20 godina, odmah iza vulgarnih akni i rozaceje, jeste tzv. centrofacijalni dermatitis. Oboljenje je dobilo takav naziv jer su promjene najčešće lokalizirane oko usana, nosa i očiju.

Čvrste promjene

Centrofacijalni dermatitis je upalna, dakle inflamatorna dermatoza. Na zacrvenjenoj, eritematoznoj koži, javljaju se žućkasto-ružičaste papule, a to su solidne, čvrste promjene iznad nivoa kože, zašiljene površine. Uz njih se javljaju sitne papulovezikule, a to je kombinacija papule i sitnog mjehurića ispunjenog bistrim sadržajem, ili papulopustule, a to je kombinacija papule i mjehurića ispunjenog zamućenim sadržajem.

Promjene peku, svrbe, a javlja se i lagano perutanje. Centrofacijalni dermatitis najčešće se lokalizira u okolini usana, ali se može lokalizirati i u okolini nosa, oka, na očnim kapcima, koži čela, a širi se i na kožu obraza. U takvim slučajevima potrebni su veliko znanje i iskustvo dermatologa da razdvoji centrofacijalni dermatitis od rozaceje.

Tačan razlog nastanka centrofacijalnog dermatitisa nije u cijelosti poznat. Kod velikog broja oboljelih, iz anamneze se može doznati da su duže vrijeme mazali kožu lica fluoriranim kortikosteroidnim preparatima za lokalnu upotrebu, dakle masti, kreme ili tečnosti koje u sebi sadrže kortikosteroide, ili čak da su liječili neke upalne promjene oka kortikosteroidnim kapima.

Razlozi primjenjivanja fluoriranih kortikosteroida najčešće su promjene na koži koje se karakteriziraju crvenilom i svrbežom, a koje mogu biti izazvane nekim infektivnim agensom, najčešće bakterijom ili gljivom candidom albicans, zatim oštećenja kože koja nastaju zbog različitih mehaničkih i hemijskih nadražaja, najčešće nepodnošenja nekih kozmetičkih preparata za njegu kože lica.

Nepodnošljivost na neke kozmetičke preparate, praćenu crvenilom i svrbežom kože, pacijent, a nerijetko i ljekar, liječi fluoriranim kortikosteroidnim kremama. Činjenica je da fluorirani kortikosteroidni preparati kao moćni, ali istovremeno i nespecifični protuupalni lijekovi, veoma brzo smire postojeće promjene, ali istovremeno oštete kožu lica koja je naročito osjetljiva na lokalnu kortikosteroidnu terapiju.


Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

Daljnji razlozi nastanka centrofacijalnog dermatitisa mogu biti hormonalni poremećaji, koji mogu biti čak tako diskretni da nema smetnji niti u menstrualnom ciklusu niti se poremećaj može otkriti laboratorijskim analizama. Zbog toga se centrofacijalni dermatitis često susreće kod žena u predmenopauzi, u menopauzi i kod žena koje uzimaju kontraceptivna sredstva.

Svrbež i žarenje

Terapija nije niti jednostavna niti brza, a to je ono što najčešće razočara osobe sa centrofacijalnim dermatitisom. Zbog toga jer je riječ o koži lica, što te promjene ne samo da su estetski neugledne već prave istinske subjektivne simptome svrbeža, žarenja i pečenja, veoma su nervozne i nestrpljive i očekuju brze efekte.

Liječenje traje od tri do šest mjeseci. I kod konzervativnog i kod aparativnog liječenja potrebno je ispitati razloge nastanka bolesti. Prije svega, treba utvrditi koji je mogući uzrok nastanka centrofacijalnog dermatitisa. Ako se otkrije laboratorijskim pretragama određeni poremećaj, treba ga ciljano liječiti.

Kratak efekt kortikosteroida

Centrofacijalni dermatitis često se javlja kod osoba koje imaju seboroični dermatitis lica ili rozaceju pa se te promjene liječe lokalnom primjenom fluoriraih kortikosteroida. Zadovoljne dobrim, brzim efektom lokalne kortikosteroidne terapije, te osobe nastavljaju i dalje primjenjivati kortikosteroide. U toku lokalne primjene kortikosteroida koža se tanji, a kada se prestane s mazanjem, bukne centrofacijalni dermatitis sa svim svojim karakteristikama.

Oblozi, masti i puder

Terapija centrofacijalnog dermatitisa provodi se oblozima, epitelizacionim mastima i tečnim puderom s aktivnom supstancom koji, slično kao i oblog, smanjuje upalu. Brzi efekti ne mogu se očekivati, uprkos silnoj želji pacijentice za što bržim ozdravljenjem.

Ukoliko su prisutne papulopustule, sistemski se uključuju tetraciklinski preparati. Ono što je važno, a što je princip rada svakog ljekara i što potpisuje primajući diplomu, a piše u Hipokratovoj zakletvi, prije svega ne smije se naštetiti pacijentu. A lokalno primijenjeni fluorirani kortikosteroidni preparati, u liječenju centrofacijalnog dermatitisa, mada prividno dovode do brzog efekta, stvaraju odličan teren za ponovno razbuktavanje bolesti u puno jačem i težem obliku.

Dakle, nikako nemojte mazati kortikosteroidne preparate na kožu lica kada se pojave crvenilo ili bubuljice s gnojanicama čija priroda nastanka nije jasno ispitana i dokazana.


quote
<p>Promjene peku, svrbe, a javlja se i lagano perutanje </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.