ORDINACIJA

Ne čekajte da se bolest hemoroida razvije do najtežeg stadija

Hirurško liječenje hemoroida IV a i b stadija postavlja kompleksan problem i izazov za najboljeg stručnjaka

Bolovi postaju sve intenzivniji, na kraju stalni i nesnosni. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Zuvdija Kandić

27.3.2019

Odavno su napuštene klasične operativne metode „rezanja hemoroida“, podvezivanje gumicama, spaljivanje, elektrohirurške metode. Uvedena je nova, minimalno invazivna metoda uspješnog liječenja hemoroida, zasnovana na primjeni ultrazvuka u medicini.  

Hirurško liječenje hemoroida IV a i b stadija postavlja kompleksan problem i izazov za najboljeg stručnjaka, jer treba riješiti oštećenu anatomiju, uspostaviti poremećenu funkciju čmara i narušeni psihosomatski sklop takvog, prethodno napaćenog bolesnika. Ono zahtijeva visoku stručnost i kreativnost hirurga.

Zarastanje rana

Liječenje hemoroida IVa stadija

Unutrašnji hemoroidi hirurški se riješe kako se to radi u III stadiju. Nakon toga izvrši se redukcija s poštednim odstranjenjem vanjskih hemoroida i nekrotičnih rascjepa duž analnog kanala i unutrašnjih hemoroida. Nastali defekti analnog kanala prekriju se mobiliziranom kožom vanjskih hemoroida ili perianalnom kožom s ciljem očuvanja mišica stezača čmara.

Hemoroidalni prolaps hirurški se odstrani poštednom ekscizijom s ciljem da se sačuva zona detekcije stolice i vjetrova radi očuvanja funkcije kontinencije. Kako se operacija radi i u zoni analnog kanala, postoji potreba za spinalnom, rijetko i općom anestezijom. Postoperativni bolovi kupiraju se analgeticima. Radi se po principu dvodnevne hirurgije. Oporavak i bolovanje u prosjeku traju oko 3-4 sedmice, koliko je potrebno za zarastanje rane. Uspjeh liječenja je više od 97 posto.

Operaciju ne prate poremećaji u voljnoj kontroli stolice. Praktički nema recidiva (ponovnog javljanja). Pacijenti se nakon operacije, s obzirom na prethodne tegobe s kojima su dugo patili, osjećaju preporođenim. Veoma brzo se vraćaju normalnim životnim i radnim aktivnostima. Benefit koji daje ova metoda u odnosu na klasične je neuporediv.


Prof. dr. Zuvdija Kandić. Arhiv

Posebno naglašavam lakoću i uspjeh te jednostavnost rješavanja hemoroida do III stadija. Uznapredovaliji stadiji bolesti prate brojne komplikacije čija je operacija izuzetno komplicirana. Stoga je nedopustivo čekati i liječiti hemoroide „mastima i čepićima“, što uvodi bolest u stadij teško rješivih komplikacija.

Pucanje kanala

Liječenje hemoroida IVb stadija (stadija fibroze)

U našoj patologiji najveći broj oboljelih dolazi u IVb stadiju, u stadiju fibroze. U tom stadiju vanjski i unutrašnji hemoroidi su prekriveni čvrstim ožiljcima koji zahvataju čmarni kanal i mišiće stezače čmara dovodeći do njegovog progresivnog sužavanja. Posljedica je „pucanje analnog kanala“ pri svakoj evakuaciji stolice.

Bolovi koji se pritom jave postaju sve intenzivniji, na kraju stalni i nesnosni, onemogućavajući funkcioniranje oboljelog. Bolesnik navodi da je „imao hemoroide koji su se izgubili posljednjih nekoliko godina“. Čak mu i „stručnjak“ nije našao „hemoroide“, ili ih je oglasio II stadijem s preporukom da ih „svako ima“ i „ne treba ih operirati“.

Veliki broj bolesnika dođe u stadiju inanicije iz bolnica u kojim se dugotrajno i bezuspješno liječe, najčešće zbog proljeva, a da nije obavljen digitorektalni pregled. Važno je napomenuti da je ovo stadij prekanceroze za koji treba biti odgovoran onaj ko je bolesnika uveo u njega te zaista nema opravdanja da se bolesnik izloži tolikom riziku.

Nedopustivo je da se u 21. stoljeću najveći broj bolesnika nalazi u najzapuštenijem stanju! Gdje je edukacija? Gdje je struka? Na to se mora dati odgovor.

Bolničko liječenje i oporavak

Hirurško liječenje IVb stadija bolesti je izuzetno kompleksan problem. THD (HAL RAR) s laserskom hemoroidoplazijom unutrašnjih hemorida je obavezan. Ovaj stadij prate prolapsi debelog crijeva čije rješavanje kroz čmar zahtijeva najvišu superspecijalnost, a koja se radi uz navedenu operaciju specijalnim postupkom - recto sacrofixatio kroz čmar. Operacija, nadalje, traži minuciozno odstranjivanje ožiljka koji zahvata kožu i mišiće analnog kanala i hemoroida s kompleksnom anokutanoplastikom radi prekrivanja i očuvanja mišića stezača čmara, a time i njegove funkcije, što je poseban izazov za stručnjaka.

Operacija zahtijeva anesteziju i bolničko liječenje u trajanju oko tri dana. S obzirom na to da se radi na čmarnom kanalu, operaciju prate bolovi koji se kupiraju lijekovima. Bolovanje traje tri do četiri sedmice. Nakon toga bolesnik se osjeća preporođenim.

Stručnost i oprema

Minimalno invazivne metode THD predstavljaju metode izbora u liječenju hemoroidalne bolesti. Metoda DG HAL dovodi do sigurnog izlječenja hemoroida ranog stadija, time i prevencije i napredovanja ove bolesti u stadij komplikacija. Treći stadij sigurno rješava metoda DG HAL – RAR. Četvrti stadij zahtijeva visokosofisticirane hirurške postupke, veliku stručnost, posebnu opremu te veća izdavanja i ogromne napore bolesnika, njegove porodice i zajednice.

quote
<p>Pacijenti se nakon operacije, s obzirom na prethodne tegobe s kojima su dugo patili, osjećaju preporođeno </p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.