ZDRAVLJE

Kako se mijenjamo s godinama

Procesom starenja srce postaje manje efikasno u pumpanju krvi, a u krvnim sudovima talože se masti

Prva promjena se dešava na koži i kosi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.3.2019

Starenje je jedna od neizbježnih stvari u životu. Kako starimo, tijelo doživljava određene promjene - vidljive izvana, ali i neke unutrašnje. Tako se na nama vide znakovi „gravitacije“ - mišići su manje fleksibilni, koža gubi elastičnost, tjelesne funkcije se usporavaju...

Slabi mišići

Nekoliko je očitih promjena koje doživljavaju žene u procesu starenja. Prva se dešava na koži i kosi. Kosa gubi boju, postaje sijeda, poroznija je, slabija, ali ova promjena jedinstvena je za svaku osobu. Koža postaje tanja i gubi elastičnost pa se prije ili kasnije pojavljuju bore. Mišići lica gube snagu i fleksibilnost pa se obrazi, gornja usna i obrve lagano spuste.

S godinama oči pomalo gube vlažnost, odnosno sposobnost proizvodnje suza. Istovremeno, stjenke uha postaju tanje, a membrane unutrašnjeg uha tvrđe.

Prije ili kasnije svaka žena uđe u menopauzu. Osim simptoma poput iznenadnih napada vrućine, promjena raspoloženja i pada nivoa estrogena, dešavaju se još neke promjene - mišićna masa slabi, usporava se metabolizam i lakše se nakupljaju kilogrami, kosti postaju tanje, kognitivne sposobnosti slabe. Manjak estrogena utječe i na krvne sudove, kardiovaskularni sistem, elastičnost vagine...

Procesom starenja srce postaje manje efikasno u pumpanju krvi. U krvnim sudovima, s druge strane, talože se masti. Kao i drugi dijelovi tijela, krvni sudovi postanu manje elastični. Sve ove promjene zovu se tihi ubica, jer mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Nestaje snaga

Mišići drže svaki organ i svaku kost na svom mjestu, a nesposobnost mišića da drži kosti na određenoj poziciji i starenje kostiju uzrokuju neželjene i bolne promjene. S otprilike 35 godina kosti postižu najbolju masu. Nakon toga počinju starjeti. Slabi koordinacija, ali i nestaju snaga i moć da radite stvari koje ste nekada s lakoćom mogli.

I cijeli probavni sistem se usporava, kao i metabolizam. Zapravo, uspori se cijelo tijelo i brže dolazi do umora. Tijelo ne može učinkoviti iskoristiti kalorije kako što je nekad moglo.

Kretanje i vježbanje

Kako biste što zdravije starjeli i odgodili promjene, usvojite nekoliko savjeta.

Kardiovaskularne vježbe u kombinaciji s vježbama snage ojačat će mišiće i pomoći vam da održite tjelesnu težinu. Kretanjem ćete ubrzati i metabolizam. Šetajte, jer sa svakih 2.000 koraka sagorijevate 100 kalorija. Hodajte preporučenih 10.000 i izgubit ćete 500 kalorija.

Birajte zdravu hranu. Znajte šta jedete i jedite manje nego prije. Smanjite porcije i čim osjetite da ste siti, prestanite jesti. Jedite voće i povrće, jer dnevno treba pojesti barem deset vrsta voća i povrća da biste dobili dovoljno antioksidanta i vlakana potrebnih za borbu s bolestima i nužnih za dobru probavu. Uz sve ovo, ne zaboravite i piti mnogo vode i dovoljno spavati.

Promjene po decenijama

Ove promjene u tijelu događaju se svakih deset godina.

Od 20. do 30.

- kosti prestaju rasti

- smanjuje se proizvodnja kolagena

- rastu umnjaci

Od 30. do 40.

-pogoršava se tonus mišića

- smanjuje se količina mišićnog tkiva i zamjenjuje se masnoćom

- smanjuje se količina kolagena i elastina

Od 40. do 50.

- smanjuje se broj nervnih ćelija

- nagomilava se masnoća u tijelu

- pogoršava se vid

- kosti i zglobovi postaju krhkiji

- estrogen polako nestaje i žene dobivaju viši krvni pritisak

Od 50. do 60.

- trajno se oštećuju moždane i ostale ćelije

- povećava se rizik od želučanih tegoba

- pogoršava se pamćenje

Od 60. do 70.

- nervni i okusni receptori više ne rade kako treba; postaje teže osjetiti okuse, mirise, pa čak i temperaturu

- glas se mijenja

- smanjuje se funkcija srca

- kosti postaju tanje i moguć je gubitak centimetara u visinu

Od 70. nadalje

- gubitak mišićne mase; ljudi se lakše umaraju i ne mogu obavljati stvari koje su nekad mogli

- smanjuje se udio masnoće u tijelu

- smanjuje se brzina regeneracije; oštećenje kože treba mnogo više vremena da zaraste

- usporavaju se sve tjelesne funkcije (disanje, probava itd.)


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.