VOĆE

Kivi superhrana i zamjena za aspirin

Jača, čisti i štiti krv i srce, preporučuje se kod komplikacija s urinarnim sistemom kao što su kamenci, pijesak, infekcije...

Kivi snižava povišene masnoće, sprečava, ali i liječi infarkt srčanoga mišića. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.3.2019

Plod kivija sličan je dlakavoj smeđoj ptici kivi te je po tome dobio ime. Domovina mu je Kina, a pod imenom guščije bobice 1906. godine stiže na Novi Zeland, gdje su zasađene prve plantaže ovog voća i gdje dobiva svoje današnje ime, po spomenutoj ptici iz roda nojevki koja je endem Novog Zelanda.

Današnja nauka preporučuje uzimanje dva do tri ploda kivija dnevno radi očuvanja kardiovaskularnog sistema ili kao zamjenu za aspirin. Ova količina kivija reducira gustoću krvi te sprečava njezino zgrušavanje.

Kivi snižava povišene masnoće, sprečava, ali i liječi infarkt srčanoga mišića i arteriosklerozu kardiovaskularnog sistema. Pomaže kod očnih bolesti poput mrene i žute pjege, preporučuje se kod divertikuloze crijeva, pretjerane debljine i zatvora – opstipacije.

Koristan je kod kožnih tegoba, kao preventiva karcinoma, HIV-a, služi za sintezu kolagena u fibroblastima, kod mitohondrijske bolesti...

Za djecu i sportiste

Kivijevi sastojci polifenolim, lutein, vitamini C i E smanjuju rizik od kardiovaskularnih poremećaja, štite DNK sustav od štetnog djelovanja slobodnih radikala, ali i pomažu bržem oporavku od posljedica štetnog djelovanja slobodnih radikala.

U dijetama kivi ima prednost u odnosu na papaju, mango i naranče ako su posrijedi kardiovaskularni poremećaji. Preporučuje se kod komplikacija s urinarnim sustavom kao što su kamenci, pijesak, infekcije, kod reumatoidnog artritisa, karcinoma jetre i jednjaka te djeci s tegobama kao što su astma i svi oblici kašlja. Kivi je nutritivno visokovrijedna hrana za sportiste.

Ljekoviti učinci kivija mogu zaista biti iznenađujući.Zbog antioksidantnih svojstava savjetuje se svakodnevna konzumacija ovoga voća. Inače, po sadržaju antioksidansa na prvome je mjestu naranča sa 6,82 procenta, slijede crveno grožđe (5,99 posto), kivi (5,54), grejp (4,54), bijelo grožđe (2,89), banana (2,10), jabuka (1,92), paradajz (1,57), kruška (1,23), lubenica (0,88%)...

OPREZ! Nekim osobama kivi izaziva alergiju.

 7 razloga zašto jesti kivi

1. Regulira krvni pritisak. Kivi je bogat kalijem koji ima važnu ulogu u reguliranju krvnog pritiska. A kada je zdravlje srca u pitanju, djeluje poput aspirina.

2. Djeluje antikancerogeno. Kivi obiluje flavonoidima i karotenoidima, fitonutrijentima koji štite naš DNA od raznih oksidativnih oštećenja. Zato je vrlo vjerovatno da ćete konzumacijom kivija spriječiti pojavu tumora.

3. Djeluje antioksidativno. Za takvo djelovanje kivija zaslužni su vitamini A, C i E koji se u njemu nalaze.

4. Pospješuje probavu. Kivi je bogat vlaknima zbog čega blagotvorno djeluje na probavne procese.

5. Blagotvorno djeluje na zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku i zaslužne su za njegovo zdravlje, nalaze se i u kiviju.

6. Blagotvorno djeluje na zdravlje dišnog sistema. Velike količine vitamina C koje se nalaze u kiviju mogu spriječiti pojavu određenih bolesti dišnog sistema.

Navodno je kivi izrazito djelotvoran kada je ublažavanje jroničnog kašlja u pitanju.

7. Blagotvorno djeluje na razvoj fetusa. Kivi bi svakako trebao biti nezaobilazna namirnica u prehrani trudnica. On je bogat vitaminima B skupine koji pospješuju adekvatan razvoj fetusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.