POMOZITE SEBI Kako vratiti energiju

Pobijedite proljetni umor

Uzrokovan je oslabljenim imunološkim sistemom, nedostatkom vitamina C i prilagođavanjem organizma na nove vremenske uvjete

"Zdravlje u kući"
25.03.2019 22:08

Iskoristite više sunca tokom dana i ostanite duže na otvorenom

Foto: Ilustracija

Na općenito loše stanje organizma u proljeće žali se više od 20 posto pacijenata koji posjećuju ambulante opće medicine. Prema dostupnim podacima, od proljetnog umora pati gotovo svaka druga osoba u općoj populaciji. 

 Šetnja i trčanje

Nakon dugih hladnih dana, svi željno iščekujemo sunce, laganiju odjeću i svježe namirnice. Ali, nismo očekivali da ćemo biti umorni.

Umor, manjak koncentracije, povećana potrebu za snom koja uključuje i veću potrebu za dnevnim snom, samo su neki od simptoma proljetnog umora. Sindrom proljetnog umora uzrokovan je oslabljenim imunološkim sistemom, nedostatkom vitamina C i prilagođavanjem organizma na nove vremenske uvjete.

Osjećaj umora lako ćete umanjiti ako pijete dovoljno tečnosti, a za podizanje energije obavezno droručkujte i u jutarnji obrok uključite puno proteina. Osim što ćete tako pojačati vitalnost, manje ćete jesti tokom dana. Dobri izvori proteina su maslac od kikirikija, sir, jaja ili jogurt, u kombinaciji s pecivom od cjelovitih žitarica.

I većom potrošnjom namirnica koje sadrže velike količine vitamina C doprinijet ćete bržem svladavanju simptoma proljetnog umora.

Nakon doručka trebali biste vježbati, kako biste se razbudili, dobili energiju i popravili raspoloženje. Dovoljno je i otići u šetnju ili na trčanje. Veoma je važno i dovoljno spavati. Pokušajte u krevet otići ranije nego inače.

Dnevno svjetlo

Čekali smo dugo na duže dane, zato iskoristite više sunca tokom dana i ostanite duže na otvorenom. Naučnici su utvrdili da je nedostatak svjetla zimi jedan od uzroka proljetnog umora. Nakon dugog perioda kratkih dana s malo sunca, u tijelu nastaje puno melatonina koji zapravo potiče san.

U proljeće, kada ima više dnevnog svjetla, naš mozak luči više serotonina-hormona sreće koji nas drži budnim i sretnim.

Svježe voće i povrće 

Ako je tijelo slabo i izmoreno, uzročnici prehlada nemaju težak posao. Kako bismo to spriječili, može nam pomoći dodatni unos vitamina u organizam. Svježe voće i povrćeu odlični su saveznici u borbi protiv proljetnog umora. Zdrava prehrana ne samo da će se pobrinuti za vitalnost, već će pomoći u detoksifikaciji. Tokom zime najčešće jedemo tešku i masnu hranu koju u proljeće treba zamijeniti laganim i hranjivim namirnicama.

Jedite kvalitetno i raznovrsno, u malim, pravilno raspoređenim obrocima. U svakodnevni režim korisno je uključiti i koncentrirane dodatke prehrani koji će ubrzati povratak u ravnotežu.

Velik broj studija potvrđuje da magnezij, vitamini B kompleksa – posebno B12, vitamin C i željezo doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti te stvaranju energije u tijelu. Preporučuje se i unos omega masnih kiselina, cinka i vitamina D važnih za zdrav imunitet te ginka koji čuva zdravo pamćenje i cirkulaciju.

Biljni čaj

Proljetno bilje daje pravi osjećaj proljeća i mirisom nas budi iz tmurnog razdoblja. Nema ništa bolje od mirisnih biljnih i voćnih čajeva koji nam popravljaju raspoloženje. Redovno ih konzumirajte, posebno čaj od šipka i maslačka.

 Dobar san

Noć je vrijeme za regeneraciju. Svakodnevne naporne ili manje naporne aktivnosti zahtijevaju puno energije, pa je potreban dobar i zdrav san, naročito kada je prisutan proljetni umor. Kako se po noći ne biste budili, ne biste trebali jesti masnu i tešku hranu u večernjim satima. Također je važno provjetriti sobu prije spavanja i pobrinuti se da bude mračna.

Budite pozitivni 

Naučno je potvrđeno da ljudski mozak može pojačati ili olakšati bol. Puno toga ovisi o našem pogledu na svijet. Uporna pozitivnost u svemu što radite pomoći će vam da se nosite bolje s obavezama i teškoćama. Družite se s ljudima koje volite, radite stvari koje vas vesele, svaki dan nađite razloge za smijeh.  

NA VRH