NJEGA

20 minuta za glatka stopala

Borite se već duže vrijeme sa suhim stopalima i razmišljate kako nemate dovoljno novca i vremena za skupe tretmane?

Njegu za suha stopala započnite kupkom. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.3.2019

Suhoću stopala obično uzrokuje loša prehrana, nedovoljna hidratizacija tijela zbog premalog unosa vode, bolesti kao što su dijabetes ili infekcije, ali i prirodno starenje kože na koje ne možemo utjecati, ali možemo sebi pomoći.  

Isprobajte ovaj tretman i provodite ga svako dvije sedmice. U samo 20 minuta, vaša će stopala biti lijepa, glatka i nježna. A bit će vam i zahvalna pa će vas osloboditi osjećaja umora.

 Za početak – kupka

Njegu za suha stopala započnite kupkom. Ona će vas opustiti, a u isto vrijeme će omekšati suhu kožu peta.

Osjećat ćete se lakše i potaknut ćete cirkulaciju. U toplu vodu dodajte sredstvo za njegu stopala. Možete dodati malo morske soli ili par kapljica vašeg omiljenog eteričnog ulja.

Birajte između eteričnog ulja lavande i čajevca jer štite kožu na stopalima od gljivičnih infekcija, bakterija i bradavica. Nakon što ste pripremili kupku u kadici, sve je spremno za tretman. Uronite stopala i ostavite ih tako 20 minuta.

Želite li ih njegovati na prirodan način pripremite sami svoju kupku. Iscijedite sok od jednog limuna i dodajte mu malo cimeta i tri žlice maslinovog ulja. U smjesu za kraj dodajte mlijeko. Držite stopala u ovoj kupki oko 15 minuta.

 Piling kod kuće

Nakon što ste noge opustili i omekšali tvrdokornu kožu stopala, potrebno ju je odstraniti pilingom. Piling možete kupiti ili ga napraviti kod kuće. Prirodni piling pripremite na način da napravite pastu od malo morske soli, šećera i maslinovog ulja.

Pastom istrljajte cijela stopala, posebno se zadržavajući na grubom području peta. Ostatak kože uklonite strugalicom.

Nahranite stopala

I za kraj, vrlo je bitno da stopala nahranite adekvatnom njegom kako bi bila hidratizirana. Prije losiona ili kreme za stopala, dobro ih osušite. Jako je bitno da stopala budu suha prije nego što ćete nanijeti kremu.

Odaberite kremu prema svom ukusu, a možete koristiti i ulja kokosa ili badema i kakao maslac. Nanesite kremu i masirajućim pokretima je utisnite duboko u kožu. Za kraj, obucite čarape i ostavite stopala tako bar pet sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.