KOSTI

Žene bole koljena, a muškarce leđa

Mada je to stanje često, ne znači da je neizbježno, da ga ne možete spriječiti ili bar kontrolirati

Prvi je faktor starenje. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

23.3.2019

Oko 21 milion odraslih osoba ima osteoartritis odnosno bolne zglobove, koji mogu dovesti do toga da je kretanje otežano, ponekad i nemoguće. Najčešće se javlja u starijem životnom dobu, ali može pogoditi bilo koga. 

Kod žena se osteoartritis javlja najčešće poslije pedesete godine, a kod muškaraca posle 45. Također su jačina i područje bola različiti. Kod žena se bolovi najčešće razvijaju u laktu i koljenima, a kod muškaraca u kukovima i leđima.

Postoji nekoliko vrsta zglobova, oni se anatomski razlikuju, ali imaju sličnu funkciju - povezuju jednu kost s drugom i daju čovjeku sposobnost savijanj i kretanja.

Oseoartritis se javlja kada tijelo počne gubiti hrskavično tkivo, a mnogo je faktora koji utiču na taj proces. Mada je stanje često, ne znači da je neizbježno, da se ne može spriječiti ili bar kontrolirati.

Osnovni uzroci

- Starenje: Prvi je faktor starenje. Hrskavica se stanjuje kako starimo. Vremenom može postati raspucala, a pojavljuje se i erozija.

- Ranije povrede: Faktor koji ubrzava eroziju mogu biti povrede iz mladosti, ali i kod osoba koje nisu imale nikakvih povreda javlja se erozija.

- Upale: Manje povrede utiču na biohemiju zglobova, jer se za vrijeme upala otpuštaju hemikalije koje su destruktivne za hrskavicu.

- Gubitak mišićne mase: Kako osobe stare, prirodno gube mišićnu masu. Ako ne vježbaju kako bi je ojačavali, umjesto mišića zglobovi će na sebe preuzimati težinu svakodnevnog života i to vodi do veće štete na njima.

- Debljina: Što veću težinu zglobovi moraju nositi to će brže propadati. Ovo posebno važi za koljena.

Problem je u tome što se izgubljena hrskavica ne može vratiti, ali moguće je na vrijeme reaggirati i spriječiti dalje njeno stanjivanje te smanjiti bol ako on već postoji. 

 Prijedlozi i savjeti

1. Za početak, smršajte, vratite se na zdravu težinu. To je najvažnije za očuvanje zglobova.

2. Naučite vježbe koje će ciljano ojačati mišiće oko bolnih zglobova.

3. Više se krećite Manje kretanja znači više ukočenosti u zglobovima, zato ustanite i krećite se.

4. Prepoznajte svoja ograničenja. Neke aktivnosti su jednostavno prenaporne za vaše zglobove pa se nemojte ustručavati zatražiti pomoć.

5. Pravilan izbor hrane u svakom slučaju je koristan.

6. Držanje treba biti uspravno. Pogrbljivanje nije dobro ni za zglobove. Dobro držanje olakšava posao mišićima i zglobovima.

7. Uvijek nosite štitnike kada se bavite aktivnostima visokog rizika. Može se desiti da zbog jednog kamenčića dok vozite rolere osigurate bol u koljenima za cijeli život.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.