ORDINACIJA

Uljepšavanje kapaka bez ožiljaka

Odsustvo reza na koži znači i nepostojanje kožnih šavova, kao i odsustvo vidljivog ožiljka nakon operacije

Minimalno invazivni pristup korekcije kapaka. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

24.3.2019

Najnoviji trend u estetskoj i funkcionalnoj hirurgiji očnih kapaka predstavlja minimalno invazivni pristup za njihovu korekciju. Zbog specifičnosti njihove građe, anatomskim strukturama kapaka može se pristupiti kroz unutrašnju stranu, gdje se nalazi sluznica koja prekriva očnu jabučicu. Odsustvo reza na koži znači i nepostojanje kožnih šavova, kao i odsustvo vidljivog ožiljka nakon operacije. 

Pojava kesica

Na gornjim i donjim kapcima čest problem je pojava kesica, odnosno podočnjaka. Na gornjim kapcima, kada ima viška kože (a to je najčešće), mora se praviti vanjski rez jer se koža mora odstraniti. Na donjim kapcima često se može uraditi operacija bez vanjskog reza. U situacijama gdje je tonus kože donjih kapaka dobar moguće je uklanjanje podočnjaka kroz rez na unutrašnjoj strani kapka. Operacija podrazumijeva djelimično uklanjanje ili preraspodjelu masnog tkiva koje ispunjava kapak.


Prof. dr. Reuf Karabeg. Arhiv

Spušteni ili padnuti gornji očni kapci (ptoza) mogu biti posljedica urođenog ili stečenog poremećaja. Obično se radi o jednostranoj ptozi. Od stepena spuštenosti zavisi radi li se o kozmetskom ili funkcionalnom problemu (stanju koje utječe na vid). Spuštenost gornjih kapaka može se uspješno korigirati bez reza na koži, u lokalnoj anesteziji kod odraslih, dok se kod djece operacija izvodi u općoj anesteziji. Imamo izvanredne rezultate u poliklinici ovom metodom.

Popuštanje mišića

Još jedan problem koji se javlja na donjim kapcima jeste njihova povučenost na dolje (retrakcija). Javlja se kod bolesti vezanih za štitnu žlijezdu i kao posljedica urođenih stanja ili povreda i operacija na oku.

Princip korekcije podrazumijeva popuštanje mišića koji povlače kapak nadolje, kao i presađivanje tkiva da bi se kapak zadržao u željenom položaju. Cijela procedura može se izvesti bez reza na koži u lokalnoj ili općoj anesteziji.


Kući sat nakon zahvata

Pacijenti su krajnje zadovoljni rezultatima operacija koje smo naveli i koje se obično rade u lokalnoj anesteziji i bez reza na koži, što je velika prednost naše poliklinike. Za ovaj vid tehnike potrebno je veliko iskustvo hirurga i cijelog tima. Pacijent sat nakon zahvata može ići na kućno liječenje, a na posao za nekoliko dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.