ORDINACIJA

Problem s hemoroidima rješava se bez rezanja i boli

Zasniva se na doplerskoj identifikaciji i hirurškom zbrinjavanju krvnih sudova koji stvaraju hemoroide, njihovom podizanju, fiksaciji i vraćanju na mjesto primarne lokalizacije

Liječenje hemoroida treba izvesti u ranom stadiju oboljenja. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Zuvdija Kandić

23.3.2019

Hemoroidi se ne liječe mastima i čepićima. Odavno su napuštene klasične operativne metode „rezanja hemoroida“, podvezivanje gumicama, spaljivanje, elektrohirurške metode. Uvedena je nova, minimalno invazivna metoda uspješnog liječenja hemoroida, zasnovana na primjeni ultrazvuka u medicini.  

Velika prednost

Zasniva se na doplerskoj identifikaciji i hirurškom zbrinjavanju krvnih sudova koji stvaraju hemoroide, njihovom podizanju, fiksaciji i vraćanju na mjesto primarne lokalizacije. Nema rezanja hemoroida, metoda je praktički bezbolna. Zona osjeta/detekcije stolice i vjetrova se ne odstranjuje.

Maksimalno se štedi mišić stezač čmara, tako da se ne remeti funkcija kontrole stolice i vjetrova, što je ogromna prednost ovih u odnosu na ranije operacije. Uspješno liječenje je 97 posto. Poznata je kao THD (transanalna hemoroidalna dearterijalizacija) s laserskom hemoroidoplazijom koju čine: 1. DG HAL; 2. DG HAL-RAR; 3. DG HAL-RAR sa mukozektomijom laserskom hemoroidoplazijoim i rektoanalnom reparacijom; 4. DG HAL RAR sa ekscizijom ožiljnih promjena i rektoanalnom reparacijom u kombinaciji s laserskom hemoroidoplazijom.

Navest ću savremene hirurške načine liječenja hemoroida u odnosu na stadij oboljenja. Prvo je hirurško liječenje hemoroida ranog (I i II) stadija oboljenja. 


Prof. dr. Zuvdija Kandić. Arhiv

DG HAL (THD) – Doplerska ligatura hemoroidalne arterije ili laserska hemoroidoplazija rješavaju hemoroide bezbolno, bez rezanja, bez anestezije i po principu ambulantne hirurgije.

Bez anestezije

Liječenje hemoroida treba izvesti u ranom stadiju oboljenja radi prevencije nastanka hemoroidalne bolesti i njenih komplikacija. Doplerom se identificiraju, potom se laserom ili hirurški, bez rezanja, zbrinu krvni sudovi unutrašnjih hemoroida, tako da se uzročno rješava bolest. Nema krvarenja, bolova. Radi se ambulantno, bez anestezije, jer se radi u zoni iznad analnog kanala koja je bezbolna.

Odmah nakon intervencije, pacijent odlazi kući. Već sutradan može nastaviti uobičajene aktivnosti. Bolovanja nema. Operacija je veoma jeftina, a koristi su joj ogromne. Uspjeh operacije je 100 posto, što je doskora bio san svakog hirurga i bolesnika. Metoda DG HAL ili laserska hemoroidoplazija su najoptimalnije metode prevencije i savremenog izlječenja hemoroida u ranom stadiju oboljenja.

(U idućem broju: Liječenje hemoroida IV stadija)

"Zlatni standard“ u liječenju

Liječenje hemoroida III stepena - THD (DG HAL-RAR) s laserskom hemoroidoplazijom. Transanalna ligatura hemoroidalnih krvnih žila i rektoanalna reparacija efikasno liječi hemoroide bez rezanja po principu jednodnevne hirurgije.

Doplerom se pronađu krvni sudovi koji stvaraju unutrašnje hemoroide, hirurški se zbrinu, podignu i fiksiraju za ostale slojeve crijevnog zida na mjestima njihove primarne lokalizacije, čime je onemogućeno daljnje spuštanje hemoroida. Dodatno se laserom presijeku poprečne komunikantne grane krvnih sudova, što dodatno onemogućava recidiv hemoroida.

Kako nema „rezanja“, nema ni krvarenja. Bolovi su neznatni. Zona osjeta i kontrole stolice i vjetrova koja se nalazi na sluznici hemoroida ostaje očuvana, što je od posebnog značaja za njihovu kontrolu. Kako u trećem stadiju hermoroidi zahvataju analni kanal koji je izuzetno bolan, operacija se radi u anesteziji, najbolje u spinalnoj.

Neznatni bolovi postoperativno se kupiraju osrednje jakim analgeticima. Bolovanje traje od 10 do 14 dana. Metoda je minimalno invazivna s ogromnim benefitom po bolesnika i zajednicu. Ova metoda postaje „zlatni standard“ u liječenju hemoroida.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.