KUMKVAT

Japanska narandža – dnevna doza imuniteta

Bogat vitaminima i slatkastog okusa, od ostalih se citrusa razlikuje po tome što se jede s korom

"Zdravlje u kući"

22.3.2019

Kumkvat još nazivaju zlatnom narandžom, zlatnom mandarinom i zlatnih grahom. Bogat vitaminima i slatkastog okusa, od ostalih se citrusa razlikuje po tome što se jede s korom. Ovo citrusno voće sadrži vitamine A, B kompleksa, C i E, a od minerala kalcij, željezo, magnezij, fosfor, natrij i cink 

Kumkvat (lat. Fortunella) agrum je iz porodice rutvica, a spominje se u kineskim zapisima iz 12. stoljeća pa se stoga vjeruje da i potječe odande, gdje je poznat po imenima chin-chit (zlatna naranča), chin-kan (zlatna mandarina) i chin-tou (zlatni grah).

U 19. stoljeću njegov se uzgoj proširio u Americi i Europi, a danas se ponajviše uzgaja u Brazilu, Španiji, Argentini, Kaliforniji i Južnoj Africi. Uzgaja se i u Dalmaciji i Crnogorskom primorju pa se zato može naći i u našim trgovačkim centrima.

Snižava holesterol i trigliceride

Tek prije 100 godina kumkvat je botanički klasificiran i zajedničko je ime za nekoliko sličnih vrsta. Postoje četiri vrste kumkvata - nagami, marumi, meiva i Hong Kong divlji kumkvat. Zbog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lijepih cvjetova širom svijeta je popularan kao ukrasno drvo.

Kao lončanica je neodoljiv ukras balkona i terasa. Ova voćka opravdava pridjev "zlatni" jer je prava riznica hranjivih tvari. Pripada porodici citrusa, a krasi ga izrazito narančasta boja i plod ovalna oblika.

Plod je nešto manji od limuna, a dostiže veličinu između tri i pet centimetara. Kao i većina citrusa, sadrži velike količine vitamina A, C i E i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg utjecaja slobodnih radikala.

Bogat je izvor vitamina C, sadrži ga čak 43,9 miligrama na 100 grama, što je 73 posto preporučene dnevne doze. Zbog toga je odličan za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripe i drugih infekcija.

Sadrži velike količine antioksidansa i veće količine fitonutrijenata flavonoida, karoten, tanin, zeaksantin i pektin. Antioksidansi i fitonutrijenti štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani s nastankom raznih bolesti.

Snižava povišeni holesterol i trigliceride u krvi održavajući pravilan protok krvi i smanjujući rizik od moždanog i srčanog udara. Sadrži mnogo kalija te omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje su važne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kumkvat je i odlična voćka za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Neka se ovo neobično voće obavezno nađe u vašim jutarnjim napicima jer je odličan izvor riboflavina, koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljikohidrata, proteina i masti. Osigurava i brz nalet energije.

Pomaže pri mršavljenju

Zdravi plodovi imaju tamniju narančastu boju i čvrsti su na dodir. Izbjegavajte plodove koji imaju bilo kakve tačkice. Čuvati ga valja u frižigru, u plastičnoj vrećici.

Prije jela kumkvat malo protrljate među prstima kako bi otpustio sokove i ulja, koja imaju slatkast citrusni ukus pa će biti puno ukusniji. Od ove se voćke, kao i od ostalih citrusa, mogu pripremati džemovi, sokovi, pite. Na grčkim otocima mogu se kupiti kao ušećerena poslastica ili liker. Kao liker je odličnog ukusa i pravi se u jačinama od 18-25 posto alkohola.

Kumkvat je maleno vazdazeleno stablo koje može zbuniti neupućene i navesti ih da pomisle kako se radi o zakržljalom stablu naranče.

Početkom zime na voćki počinju dozrijevati maleni žuto-narančasti plodovi, dekorativni koliko i ukusni. Za razliku od ostalih agruma kora kumkvata je jestiva, štoviše slatka je i jako ukusna.

Čitav plod, osim koštica, može se iskoristiti svjež. Kumkvat je zbog svog visokog udjela vlakana i vode odličan izbor voća za one koji žele izgubiti na težini.

Kumkvat ima neobično osvježavajući ukus. Njegovo malo drvo-žbun se na Istoku gaji i kao sobna biljka tj. bonsai, a plod daje oko lunarne/kineske nove godine.

Ako ste pomislili da je ovo idealno voće za saksiju u vašoj sobi ili na terasi, ipak jedan savjet: kumkvat se ne može dobro razmnožavati iz sjemenki već se kalemi na stablo drugog citrusnog voća.

 Nekoliko ideja...

• Plod narežete na komadiće, zaledite te poslužite umjesto kockica leda za rashlađivanje i aromatiziranje pića.

• Kao i svako drugo voće, i kumkvat treba temeljito oprati mlakom vodom kako bi se uklonili ostaci hemikalija kojima je tretiran.

• Ako želimo da plodovi izgube gorčinu, možemo ih uroniti nekoliko sekundi u vruću vodu. A želimo li pak pomiješati mirise korice i mesa, najbolje ih je izmiješati.

• Marinirani kumkvati koriste se u mnogim nadjevima, od njih se rade i marmelade, kompoti i likeri.

• Mogu se konzervirati u raznim alkoholnim pićima, a pripremaju se i kao kandirano voće te dodaju desertima.

• Možete ga koristiti u pripremanju pečenja od divljači i peradi (patka, purica, srnetina, veprovina. Nutritivna vrijednost kumkvata je 71 kilokalorija/100g.

 Marmelada od kumkvata

Za preukusnu marmeladu od kumkvata potrebno je:

- 2 limuna (prepoloviti uzduž pa vrlo tanko narezati, sačuvati koštice),

- 500 g kumkvata (koštice izvaditi i sačuvati, a plodove tanko narezati na kolutove),

- 1,3 l vode,

- 400 g šećera,

- prstohvat soli,

- pola kašičice likera od višnje.

Stavite kriške limuna u veliki lonac, pokrijte hladnom vodom i dovedite do vrijenja. Smanjite toplinu i kuhajte dok limuni ne budu prozirni, oko 5 minuta. Ocijedite i bacite vodu. Limune vratiti natrag u lonac, dodati narezane plodove kumvata. Sjemenke limuna i kumkvata zamotati u komad gaze i zavezati pa tako dodati u lonac. Sjemenke su potrebne za stvaranje pektina. Zakuhati i dovesti do vrenja, skloniti s vatre pa poklopiti i ostaviti neka stoji 24 sata.

Sljedećeg dana dodajte šećer i so u lonac i kuhajte marmeladu 30 do 45 minuta na srednje jakoj vatri. Zatim uklonite gazu sa sjemenkama i kad se malo ohladi, iscijedite je rukama direktno u lonac kako bi pektin kapao u marmeladu. Nastavite kuhati dok marmelada ne dostigne točku želiranja, to je na oko 104?C.

Provjerite je li se marmelada želirala (odvadite na hladan tanjurič pa pređite prstom preko marmelade, ako se nabora, gotova je.), Ako ne, nastavite kuhati. Uklonite sa štednjaka i umiješajte liker ili rum (ako želite) i stavite mješavinu u čiste i iskuhane staklenke.

NAPOMENA: Liker je moguće staviti i povrh marmelade, prije nego stavite poklopac. Džemove i marmelade pohranite na hladnom mjestu, može i u frižderu.

Za želiranje sjemenke ne morate stavljti u gazu i kuhati s marmeladom, već ih možete posebno skuhati u malo vode, u drugoj posudi pa procideiti i dodati tu tekućinu u marmeladu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.