SAVJETI

Dijete kod zubara odvedite prije prvog rođendana

Primarni zubi služe kao vodiči za trajne zube i kritički su važni za zdravlje i funkciju njihovih odraslih nasljednika

"Zdravlje u kući"

22.3.2019

Kada roditelji ili staratelji kažu: “To su samo mliječni zubi, oni će ionako ispasti”, imaju pogrešan utisak. „Age one dental visit“ postavlja ton za doživotno zdravlje zuba.

Činjenica je da primarni zubi služe kao vodiči za trajne zube i kritički su važni za zdravlje i funkciju njihovih odraslih nasljednika. Štaviše, mliječni zubi su zubi djeteta tokom čitavog djetinjstva - djeca ih obično ne počinju gubiti sve do šeste godine, a posljednji mliječni zubi ne gube se do 12. godine. Jednako je važno brinuti se za njih kao i za trajne zube koji dolaze kasnije.

Korisne smjernice

Prevencija u pravom smislu te riječi znači zaustavljanje očekivanog problema prije nego što počne. Važnost mliječnih zuba i priprema za život dobrog oralnog zdravlja glavni su razlozi zbog kojih roditelji trebaju odvesti svoju djecu do stomatologa ili pedijatrijskog stomatologa (specijalista za djecu), po mogućnosti prije prvog rođendana.

To je više od obične posjete: čak je i jednogodišnjaku potrebno sveobuhvatno ispitivanje, pa čak i neke preventivne primjene. Roditelji će imati koristi od smjernica edukacije o zdravlju usne šupljine, uključujući: procjenu rizika za propadanje; obuku (praktičnu, tj. pokaznu) za čišćenje zuba; prehrambeno savjetovanje i korištenje šolja za piće; preporuke za fluor na osnovu individualnih potreba i važnih kontrolnih pregleda za praćenje na osnovu nivoa rizika koji određuje stomatolog.

Dolazak kod stomatologa u prvoj godini života može, također, otkriti osnovne uvjete koji mogu ukazivati na buduće probleme i odrediti koliko često će biti potrebne posjete za praćenje.

Visok rizik

Djeca s niskim rizikom za oralnu ili zubnu bolest mogu posjetiti stomatologa samo jednom godišnje ili polugodišnje, sve dok (bebi) mliječni zubi ne budu potpuno eruptirani u ustima u okluziji (funkciji). Djeca koja su izložena visokom riziku trebaju posjećivati stomatologa svaka dva do tri mjeseca.


Prof. dr. sc. Muhamed Ajanović

Jedna od osnovnih svrha posjete stomatologu je da se dijete pregleda i utvrdi postoji li karijes. Karijes zuba može biti i kod beba i kod male djece.

 Šećeri kao uzročnici

Već dugi niz godina stručnjaci za zdravlje i brigu o djeci prepoznali su specifičan obrazac, poznat kao „baby bottle tooth decay“ (BBTD). Vjeruje se da je BBTD prvenstveno povezan s upotrebom bočice za spavanje koja sadrži tekućinu s prirodnim ili dodanim šećerom. Obično se javlja u dobi od 12 do 18 mjeseci.

quote
<p>Jedna od osnovnih svrha posjete stomatologu je da se dijete pregleda i utvrdi postoji li karijes </p>

Posljednjih godina slični slučajevi ranog i teškog kvarenja zuba nađeni su kod djece koja ne odgovaraju klasičnom BBTD obrascu upotrebe boca. Pojam karijesa u ranom djetinjstvu (ECC) sada se koristi kako bi odražavao širi koncept problema kvarenja zuba kod dojenčadi i male djece. ECC uključuje šupljine povezane s mnogim uzročnim faktorima, uglavnom šećerima. To uključuje neprekidnu upotrebu „sippy-cupa“, dojenje tokom noći, upotrebu zaslađene dude.

 Karijes brzo napreduje

ECC se ubrzano razvija - napredovanje od tvrdog, vanjskog sloja cakline zuba u mekši, unutrašnji dentin može se pojaviti za šest mjeseci ili manje. Najprije pogađa gornje prednje mliječne zube koji obično niču oko osmog mjeseca, nakon čega slijede mliječni molari (stražnji zubi), koji počinju nicati oko 12. mjeseca. U najtežoj fazi ECC može zahvatiti donje prednje zube.

Obim i težina ECC-a mogu varirati u zavisnosti od kulture, djetetove genetske strukture i socioekonomskih faktora. S druge strane, ECC je stvarno sličan svakom drugom tipu karijesa, ovisno o prisutnosti tri stanja: specifične bakterije u plaku na zubima, nezaštićenih zuba i prave mješavine ugljikohidrata iz hrane i pića, kao što su prirodni ili rafinirani šećeri.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.