SKRIVENE OPASNOSTI

Kada je organizam pun toksina

Nagomilavanje toksina u organizmu može uzrokovati zdravstvene probleme

"Zdravlje u kući"

21.3.2019

Toksini u naše tijelo ulaze iz raznih izvora, onečišćenog zraka, pušenja, pesticida, hrane koja sadrži umjetne sastojke... Često se desi da toksini ne napuste tijelo, već se gomilaju u njemu. 

Nagomilavanje toksina u organizmu vremenom može uzrokovati zdravstvene probleme - od najmanjih poput loše probave i manjka energije, do ozbiljnijih - poput artritisa, alergije i srčanih bolesti.

Umorni i tromi

A da vam je tijelo puno toksina možete prepoznati iz nekoliko smptoma. Ako vas muči samo jedan od njih, može upućivati na preveliku količinu toksina.

Nakupljanje toksina (naročito nakupljanje estrogena) uobičajeni je uzrok nesanice. Ako imate problema sa spavanjem, to može značiti da biste trebali pročistiti jetru jer je nesanica često povezana sa problemima s jetrom. Napici od brokule, karfiola i sličnog povrća pomoći će u čišćenju jetre.

Ako se budite umorni i tromi, a osjećaj letargije prati vas cijeli dan, svakako biste trebali razmisliti o detoksikaciji. Ako pokušavate nedostatak energije nadoknaditi stimulansima kao što su kofein i taurin samo ćete pogoršati problem. Nakon kratkotrajnog osjećaja veće budnosti dolazi do naglog pada tog osjećaja, nakon čega ćete se osjećati još umornije nego prije.

Hronične glavobolje koje se stalno vraćaju mogu upozoravati na preveliku količinu toksina u tijelu. Zadržavanje toksina jedan je od najvećih uzroka tenzijskih glavobolja i migrena. Treba znati da se tokom procesa detoksikacije glavobolje mogu pogoršati, ali nakon što detoksikacija završi trebale bi u potpunosti nestati ili barem biti znatno smanjenje.

Osip i bubuljice

U uklanjanju toksina iz tijela našem organizmu pomaže i najveći organ, koža. Ukoliko glavni organi za uklanjanje toksina ne rade kako bi trebali, tada u pomoć uskače koža. Da se tijelo pokušava očistiti od toksina možemo prepoznati po neuobičajenim stanjima kože, poput osipa i bubuljica, odnosno akni. Mnogi problemi s kožom ukazuju na to da organizam treba čišćenje.


Žuti ili bijeli jezik 


Jezik je važan pokazatelj u otkrivanju količine toksina u tijelu. Hrana koja u sebi sadrži toksine može poremetiti delikatnu sluz probavnog sistema, što uključuje i jezik. Ako je na površini jezika vidljiv bijeli ili žuti sloj, gotovo je sigurno da se probavni sistem bori protiv toksina.

Masno tkivo na stomaku


Toksini koje unosimo kroz hranu i piće, ali i oni koje udišemo, mogu pospješiti nakupljanje masnog tkiva na stomaku. To se događa zato jer mnogi toksini koji se zadrže u tijelu dospiju u abdomen i tu i ostanu. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.

Osjećaj vrućine

Jedan od prirodnih načina na koji tijelo izbacuje toksine je znojenje. Kada je u tijelu previše toksina ono će se „pregrijati“ pokušavajući ih izbaciti znojenjem, zbog čega konstantno možete osjećati da vam je vruće čak i onda kada je vani hladno.

3 trika za čišćenje organizma


Da biste se riješili toksina i spriječili zdravstvene probleme, redovno radite čišćenje organizma. To će vam pomoći da vratite prirodnu ravnotežu, energiju, koncentraciju i pozitivan stav, a možete sprijećiti mnoge bolesti.

1. Sauna

Sauna je najjednostavniji način čišćenja organizma, a primijeniti ga može svako.

Saune i banje već odavno se koriste u mnogim kulturama. Znojenje i sauna oduvijek su bili povezani s dobrim zdravljem i procesom liječenja.

Sauna podiže tjelesnu temperaturu za nekoliko stepeni. Hipertermija, ili povišena tjelesna temperatura, ubija bakterije, viruse i parazite u krvi i tkivima te potiče proces znojenja. Sa znojenjem, u tijelu se tope masne naslage u kojima su najčešće zarobljeni toksini.

2. Post

Post je najstarija metoda čišćenja od toksina. Post čisti organizam - sve organe i stanice - od štetnih tvari i obnavlja ih. Za vrijeme posta, naša probava, srce i krvožilni sistem su manje opterećeni. Poboljšava se disanje a pluća i stanice organizma bolje se snabdijevaju kisikom. Post regulira rad mnogih organa i poboljšava cjelokupni metabolizam.

3. Prirodni kelati

Kelati su agensi koji vežu na sebe toksine i teške metale, nakon čega ih izbacuju iz organizma. Postoje sintetički i prirodni kelati. Među snažnim prirodnim kelatima su hlorofil, korijander, zeolit i zelena glina.

Korijander je jedan od najsnažnijih kelata u prirodi. To je učinkovit i jeftin način da se očistite od otrova i teških metala. Hlorofil je zeleni pigment koji sadrže zelene biljke - brokula, alfalfa, alge. Uz pomoć hlorofila možete na jednostavan način ukloniti toksine i tragove teških metala iz organizma.

Kupka sa zelenom glinom je vrlo jednostavna metoda čišćenja tijela od toksina i teških metala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.