ZDRAVLJE

Najbolji „pokretači“ crijeva

Prirodni laksativi su nježniji od medikamenata

Unosite dovoljno tečnosti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.3.2019

Postoje mnogi faktori koji dovode do opstipacije, poput mjesečnog ciklusa, promjene u ishrani, stresa, problema sa spavanjem, pa čak i putovanja. Ako imate zatvor, nemojte dugo čekati da počnete s rješavanjem problema, savjetuju ljekari.  

Hranjiva vlakna

Dobra vijest je da se probava može lako podstaknuti i bez lijekova. Prirodni laksativi su nježniji od medikamenata, a bonus je da ih vjerovatno već imate u kuhinji.

Najčešći razlog stupanja crijeva u štrajk je nedostatak hranjivih vlakana ili vode u organizmu. Drugi uobičajeni uzrok je zanemarivanje poziva za odlazak u toalet - ili ste previše zauzeti da biste otišli, posebno ako ujutro žurite iz kuće. U tom slučaju bolje je ustati 10 minuta ranije.

Zatvor također može biti uvjetovan manjkom vežbanja, prečestim korištenjem laksativa i zdravstvenim stanjima kao što su hipotireoza, dijabetes, depresija ili sindrom iritabilnog kolona. Također, za ovakvo stanje mogu se okriviti i određeni lijekovi koji se izdaju na recept ili se kupuju.

Najbolji način da ponovo osigurate redovnu stolicu je da jednostavno jedete više vlakana - 20-35 grama dnevno, da unosite više tečnosti i ne zaboravite na vježbanje.

Nekoliko je prirodnih laksativa koji će osigurati da sve glatko funkcionira, a prva među njima je voda. Hidratizacija je veoma bitna za probavni sistem. Voda u osnovi podmazuje sve u tijelu, pa tako i omekšava stolicu. Što stolica duže ostaje u debelom crijevu, to crijeva iz nje duže izvlače vodu, i ona je sve čvršća. Preporuka, ali i obaveza je da dnevno popijete najmanje osam čaša od 250 ml vode, bez kofeinskih i alkoholnih pića.

Brojne bakterije

Jogurt i drugi probiotici dobri su za probavu. Bez obzira na to da li imate dijareju ili opstipaciju, probiotici modifikuju crijevnu floru. U crijevima se nalaze milijarde bakterija, a ako one pravilno ne funkcioniraju, vjerovatno ćete imati lošu probavu, patiti od nadutosti i ostalih neprijatnih promjena.

Lisnato povrće

Lisnato zeleno povrće poput špinata, kelja i kupusa puno je vlakana koja su probavnom sistemu neophodna kako bi se pokrenuo. Vlakna podstiču debelo crijevo na kontrakciju i daju mu osjećaj punoće. Ali, većina ljudi nije ni blizu konzumiranja preporučenih 25 grama vlakana na dan, pa bi povećavanje unosa lisnatog povrća mogao biti dobar pomagač.

Sjemenke lana

Jedna kašika lanenih sjemenki sadrži skoro tri grama vlakana. Sjemenke sadrže „sluz“, gumastu masu koja premazuje probavni sistem kako bi se crijeva pokrenula glatko i s lakoćom. Lan je bogat i magnezijem što također može podstaknuti poriv za pražnjenjem crijeva.

Ljekovita aloe vera

Aloe vera je prirodni laksativ jer podmazuje stolicu i omogućava lakši prolazak. Sadrži 75 vitamina, enzima, minerala i šećera, uključujući i prirodna laksativna jedinjenja antrakinone. Oni povećavaju količinu vode u crijevima, pomažu tijelu da proizvede više sluzi i stimuliraju kontrakcije.

Vlaknasto voće

I neke vrste voća sadrže puno vlakana. Najbolje je svježe bobičasto voće jer sadrži i antioksidanase koji imaju protivupalna svojstva, mada ni kruške ni jabuke nisu loš izbor. Suho voće kao što su šljive, grožđe, kajsije ili smokve također su dobra opcija.

Korisna su i ulja 

Konzumiranje maslinovog, lanenog ili ricinusovog ulja odlično podmazuje crijeva - popijte kašiku maslinovog ulja i ono će omekšati stolicu. Ako vam ideja o ispijanju ulja izaziva mučninu, koristite ga u salati. Ipak, znajte da je ova opcija sve osim dijetna, jer jedna kašika sadrži 502 kalorije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.