ŽITARICE

Pir – liječi, bistri mozak i pomlađuje tijelo

Ova stara žitarica ima manje glutena, prikladna je za ekološku proizvodnju, a posebno se preporučuje djeci, bolesnicima i starijim osobama

"Zdravlje u kući"

18.3.2019

Pir (lat. Triticum spelta) je žitarica srodna puno poznatijoj pšenici. Naziva se još krupnik, dinkel ili spelta. Potječe iz Azije gdje se uzgajao još 5.000 godina prije naše ere. Proširio se u Europu, a tamo su ga osobito cijenili stari Grci i Rimljani. 

Danas mu popularnost raste u cijelom svijetu jer je riječ o izvornoj žitarici koja nije industrijski promijenjena poput pšenice. Za razliku od pšenice, lakše je probavljiv i nutritivno bogatiji.

Gluten u piru ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena i ne utječe negativno na zdravlje. Pir je prikladan za ekološku proizvodnju.

 Bogatstvo vrijednih nutrijenata

Za prehranu se najčešće koristi oljušteno zrno, brašno, pahuljice i klice pira.

Pir sadrži vitamine B kompleksa (najviše vitamina B3 te B1, B2, B3, B6 i B9) i ponešto vitamina E.

U 100 g sirovog pira nalazi se 14,6 g proteina sastavljenih od vrijednih aminokiselina. Pir sadrži dvostruko više vitamina K od pšenice. Od minerala sadrži mangan, fosfor, magnezij, cink i željezo te ponešto kalija, kalcija, natrija te cinka, bakra i selena.

Udio glutena je mali pa je pir lakše probavljiv od pšenice. Stoga se posebno preporučuje djeci, bolesnicima i starijim osobama.

Dobrobiti koje donosi pir

Cijela zrna pira zadržavaju najviše vrijednih tvari. Da biste iskoristili maksimum dobrobiti ove žitarice, treba je pravilno skuhati. Smatra se da se procesom mljevenja u brašno ili prešanja u pahuljice gubi dio vitamina i minerala, no ipak znatno manje nego što je to slučaj kod drugih žitarica.

Brojne su ljekovite dobrobiti koje pir donosi za organizam.

1. Poboljšava imunitet

Pir jača imunološki sistem čemu znatno pridonosi i njegovo protuupalno djelovanje. Bogatstvo vitamina i minerala poboljšava imunitet - osobito bakar, cink, mangan i željezo.

Pir sadrži protuupalne tvari poput složenih ugljikohidrata, polisaharida i vrijednih aminokiselina. Koristan je u prevenciji zloćudnih bolesti.

Preporučuje se u prehrani sportaša.

2. Regulira rad probave

Pir ima povoljan utjecaj na probavu. Poboljšava rad crijeva i općenito dobro djeluje na probavni sistem. Netopiva vlakna povoljno djeluju na peristaltiku crijeva.

Topiva vlakna služe kao hrana korisnoj crijevnoj mikroflori, poboljšavaju razgradnju glutena i apsorpciju nutrijenata. Time se sprečavaju mnogobrojne probavne poteškoće poput nadutosti, vjetrova, proljeva, zatvora.

3. Smanjuje rizik od dijabetesa

Pir smanjuje opasnost od nastanka dijabetesa. To je zato što cjelovita zrna pira zbog složenih ugljikohidrata i vlakana imaju niži glikemijski indeks. Glukoza se puno sporije oslobađa u krvotok, pa tako regulira nivo šećera u krvi.

Niži glikemijski indeks sprečava inzulinsku rezistenciju i nastanak dijabetesa.

Ujedno povoljno djeluje i na zdravlje kardiovaskularnog sistema jer se smatra da su mnoge bolesti tog sustava povezane upravo s inzulinskom rezistencijom.

 4. Pomaže pri mršavljenju i smanjuje kolesterol

Integralni pir zbog vlakana daje osjećaj dulje sitosti, a glukoza postepeno ulazi u krvotok i ne uzrokuje naglo povećanje nivoa šećera u krvi. Dobra je zamjena za namirnice višeg glikemijskog indeksa (pšenica, griz, proizvodi od bijelog brašna, krompir, riža).

Složeni ugljikohidrati, kao i aminokiseline i vitamini B kompleksa pozitivno djeluju na nervni sistem i ublažavaju stres koji je česti okidač prejedanja i debljanja. Korisna prehrambena vlakna iz pira pomažu u snižavanju lošeg holesterola.

 5. Daje snagu i energiju

Pir povećava energiju, regulira metabolizam i uravnotežuje rad hormona.

Energija se povećava zbog složenih ugljikohidrata koji se sporije razgrađuju.

Time nivo šećera u krvi i energije ostaju ujednačeni dulje vremena.

Značajan sadržaj vitamina B3 povoljno utječe na hormonski sistem.

6. Čuva zdravlje kostiju i zuba

Iako pir ne sadrži puno kalcija, u njemu ima mnogo fosfora i magnezija koji su neophodni za ugradnju kalcija u kosti. U kombinaciji s namirnicama koje sadrže veće količine kalcija (mliječni proizvodi, orašasti plodovi), pir može spriječiti nastanak osteoporoze i propadanja zuba.

Mukopolisaharidi, bakar, cink i magnezij iz pira također povoljno utječu na kosti i zglobove te na reumatske tegobe.

 7. Njeguje kožu i kosu

Pir osigurava zdravlje kože i kose. Aminokiselina prolin važna je za stvaranje kolagena koji je neophodan za zdravlje kože i drugih tkiva u organizmu.

Pir povoljno djeluje na obnovu stanica u tkivima. Vitamini B kompleksa, bakar i cink iz pira pridonose ljepoti kose, dok željezo jača korijen kose i sprečava njezino ispadanje.

 Pir u službi ljepote

Pripravci od pira se od davnina koriste i izvana - kao prirodno sredstvo za njegu problematične kože i kose. Mogu pomoći kod alergija, dermatitisa i osipa.

Pomažu obnoviti epitel kože te hrane stanice i zatežu bore. Pir je odlično sredstvo za njegu slabe kose koju jača i hrani.

Maska za regeneraciju kože i kose

- Sastojci:

1 šolja pirovog brašna

1 šolja destilirane vode

1 čajna kašika jabučnog sirćeta

- Priprema:

Količinu sastojaka prilagodite prema potrebi. Sastojke izmiješajte u glatku smjesu.

- Upotreba za kosu:

Smjesu temeljito nanesite na kosu i zamotajte je vrećicom ili prianjajućom folijom. Držite na kosi 20 do 30 minuta.

Kosu isperite hladnom vodom. Topla voda bi slijepila masku. Kosu operite na uobičajeni način s malo šampona.

- Upotreba za kožu:

Smjesu namažite na čistu kožu lica, vrata i dekoltea. Neka odstoji najmanje 15 minuta. Dobro isperite i stavite omiljenu kremu.

Kako pravilno kuhati pir

Pir isperite, procijedite i stavite u posudu. Prelijte ga vodom. Na 1 šolju pira stavite 3 šolje vode. Dodajte nekoliko prstohvata soli. Pokrijte i kuhajte približno sat i po.

Želite li da kuhani pir bude kompaktniji i malo tvrđi (na primjer za salate) na 1 šolju pira stavite 2 šolje vode i kuhajte dok ne omekša (40 - 50 minuta).

Vatra za kuhanje neka bude srednje jaka. Kada sve zakuha, vatru smanjite.

Ako ste prethodnog dana sjemenke namočili, trebat će vam kraće vrijeme kuhanja.

 Hranjivi doručak od pira

- Sastojci:

2 dl domaćeg mlijeka (ili mlijeka od žitarica, ili od orašastih plodova)

60 g kuhanih zrna pira

2 supene kašike nasjeckanih orašastih plodova

2 supene kašike nasjeckanog suhog voća

začini prema ukusu: cimet, đumbir, klinčići, kurkuma ili vanilija

- Priprema:

Zagrijte mlijeko pa dodajte pir i suho voće (brusnice, grožđice, kajsije, smokve ili šljive). Pustite da nekoliko minuta prokuha kako bi sastojci omekšali. Umjesto kuhanog pira možete upotrijebiti i pirove pahuljice.

Umiješajte ostale sastojke (bademi, lješnjaci, orasi) i začine te poslužite.

Prema ukusu možete dodati i malo svježeg sezonskog voća (borovnice, grožđe, jagode, kruške, jabuke, trešnje).



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.