POMOZITE SEBI

Vježbanje je bolje od bilo kakvog lijeka

Veoma je zdravo, produžava životni vijek, popravlja raspoloženje, poboljšava pamćenje...

Ključ zdravog tijela i duha je vježbati redovno barem 45 minuta. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

15.3.2019

Sa svih strana ćete čuti da je vježbanje veoma zdravo, da produžava životni vijek, deluje preventivno, pa čak u nekih slučajevima i da liječi.  

I to je činjenica - ako želite lijek koji će vam popraviti raspoloženje, poboljšati pamćenje i zaštititi mozak od bolesti uzrokovanih starenjem, stručnjaci savjetuju da se pokrenete i budete više fizički aktivni.

Manje stresa

Brojna istraživanja dokazala su da bilo koja vrsta fizičke aktivnosti koja podiže broj otkucaja srca u minuti ili vas tjera na znojenje u isto vrijeme ima pozitivne efekte na vaš mozak.

Iako se neki pozitivni efekti vježbanja mogu primijetiti odmah, za neke je potrebno nekoliko sedmica da se manifestiraju. Dakle, ključ zdravog tijela i duha je vježbati redovno barem 45 minuta.

Istraživanja su pokazala pozitivne efekte dvosedmičnog vježbanja kod osoba koje pate od Alzheimera u ranim fazama bolesti.

Vježbanje nekoliko puta sedmično popravlja raspoloženje i umanjuje nivo stresa. Klinički je dokazano da vježbanje nakon samo deset dana ima pozitivne efekte kod osoba koje se bore s depresijom. Što se više krećete, vaše tijelo će se osjećati bolje, vaš mozak će raditi brže, a u isto vrijeme će se raspoloženje i kvalitet života popraviti.

Loš holesterol

Vježbanje i fizička aktivnost reguliraju krvni pritisak, posebno kod osoba koje su gojazne i koje vode neaktivan način života. Smanjenjem krvnog pritiska smanjit ćete i mogućnost dobivanja moždanog udara.

Cijeli život se trudimo da smanjimo nivo lošeg holesterola, a da se nivo dobrog holesterola poveća. Adekvatnim vježbanjem, ali i ishranom, čistite krvne sudove od lošeg holesterola i utječete da se nivo dobrog holesterola poveća. Time sprečavate i pojavu ateroskleroze.

Pozitivan utjecaj na mozak

Kao i mišići u tijelu, i mozak treba aktivnosti da bi mogao živjeti. Studije su potvrdile da fizička aktivnost, osim što pozitivno utječe na fizičko zdravlje, ima pozitivan utjecaj i na funkcije mozga. I aktivnost od samo 20 minuta pomaže u obradi podataka i funkcijama memorije u mozgu.

Uz to, vježbanje ubrzava srčane otkucaje pa srce pumpa više krvi i više kisika doprema organima, pa tako i mozgu. Također, vježbanje pomaže tjelesnom oslobađanju hormona koji učestvuju u stvaranju hranjivog okruženja za rast moždanih stanica. Fizička aktivnost potiče aktivnost mozga stimuliranjem rasta novih veza između stanica u područjima mozga.

Regulirajte težinu  

 Vježbanje regulira tjelesnu težinu, a to direktno utječe na kvalitetniji i duži život. Nije isto cijeli život nositi 100 ili 60 kilograma. Razlika je ogromna. Dakle, smanjite svoju tjelesnu težinu i produžit ćete život.

Bez lomova

Jačanjem muskulature utječete na izdržljivost cijelog lokomotornog aparata. Lomovi su najčešći kod djece i starijih osoba, glavni razlog za to je slaba muskulatura koja nedovoljno podržava ekstremitete. Ako su mišići slabi, čak i skok s visine od 30 centimetara može biti poguban za neke od kostiju nogu.

Jako srce


Ako trenirate, srce će vam biti jako i zdravo, a život sretniji i duži. Vježbanje također sprečava pojavu inzulinske rezistencije, koja je jedan od problema modernog društva, To je bolest za koju je kriv naš način ishrane i neaktivan stil života.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.