PREPORUKE Pametna kuća

Koliko često treba prati pidžamu?

Dosadašnje statistike pokazuju da prosječna dužina vremena tokom kojeg žene nose pidžamu je 17 dana, dok je muškarci peru nakon 13 dana korištenja.

"Zdravlje u kući"
15.03.2019 13:50

Može izazvati niz dermatoloških problema

Foto: Ilustracija

Ukoliko istu pidžamu nosite previše dugo, možete ugroziti svoje zdravlje i izazvati niz dermatoloških problema. Upravo zbog toga stručnjaci su riješili otkriti koliko dana se preporučuje nositi ovu vrstu rublja. 

Kada ste posljednji put oprali svoju pidžamu?

Dosadašnje statistike pokazuju da prosječna dužina vremena tokom kojeg žene nose pidžamu je 17 dana, dok je muškarci peru nakon 13 dana korištenja.

Od 2.500 žena koje su učestvovale u istraživanju, skoro polovina dama je kazala da je glavni razlog što ne mijenjaju pidžamu dovoljno često činjenica da često zaborave koliko večeri su je nosile.

Sa druge strane, većina muškaraca je navela da je ne peru svake nedjelje jer "nose ono što im se prvo nađe pri ruci".

 Treba li je češće prati?

S obzirom na to da se tokom noći znojimo i tako uklanjamo mrtve ćelije kože, pidžama postaje idealno stanište za razmnožavanje bakterija i skupljanje vaginalnih tečnosti, urina i drugih tjelesnih izlučevina.

Odgovor na pitanje koliko često bi je trebalo prati zavisi od brojnih faktora i do stepena vaše lične higijene, kazala je higijeničar Lisa Akerli za britanski "Metro".

Tehnički, unutrašnji dio pidžame je u dodiru sa kožom te ga možete promatrati isto kao donji veš. Međutim, ako se tuširate ili kupate prije nego što legnete u krevet, vaša pidžama neće biti tako prljava tako da je možete prati svako nekoliko dana.

U slučaju da ste bolesni, imate groznicu ili gripu, pidžamu bi trebalo prati svakog dana. Isto važi ako boravite u pidžami preko cijelog dana, noseći je u kući umjesto garderobe.

Komentari

NA VRH