PREPORUKE

Tri biljke za bolju funkciju mozga

Ove se biljke međusobno dopunjuju, omogućavaju održavanje i unapređivanje funkcija mozga i, uže gledano, pamćenja

"Zdravlje u kući"

14.3.2019

Mari-Kristin Kolino u tekstu za Notre temps preporučuje za starije osobe i sve one koji žele na vrijeme preduprijediti opadanje mentalnih funkcija: ginko bilobu, kantarion i kurkumu. 

Kantarion je biljka sa naših prostora koja ima veliki ugled i među travarima, dok i ginko bilobu i kurkumu sada možemo naći jer se Ginko biloba često prodaje u apotekama u obliku preparata namijenjenih baš očuvanju i jačanju memorije, a kurkuma se može naći i u prodavnicama zdrave hrane.

Ginko biloba poboljšava cerebralnu mikro cirkulaciju te neuroni dobivaju optimalnu količinu kisika i hranjivih materija. To utiče na bolji rad mozga.

Kantarion je poznat po svojoj efikasnosti protiv depresije, ali on ima i neuro zaštitni utjecaj. Kantarion pospješuje stvaranje novih neurona, naročito u hipokampusu. Baš kao i ginko, i on je dostupan u apotekama u obliku kapsula i tableta.

 Vodite računa i o tome da kantarion može ometati djelovanje nekih lijekova, pa ako primate neku terapiju, porazgovarajte sa svojim liječnikom.

Kurkuma ima snažna anti oksidativna i anti inflamatorna svojstva koja štite ćelije mozga. U SAD su u toku istraživanja pretpostavke da kurkuma može pomoći u ublažavanju simptoma Alzheimerove bolesti. Može se posuti bez ograničenja po svim jelima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.