SIGNALI Bol, osip, kvržice...

Šta nam to pazuho poručuje

Signale koje nam pazusi šalju treba shvatiti ozbiljno

"Zdravlje u kući"
14.03.2019 09:41

Ako sjedite, hodate ili spavate ne biste se trebali puno znojiti

Foto: Ilustracija

Kako godine prolaze sve veću pažnju obraćamo na signale koje nam tijelo šalje, ali i dalje nerijetko zanemarujemo mala područja poput pazuha. No, područje pazuha itekako je bitno te također nagovještava određena zdravstvena stanja.  

Na ovu listu simptoma treba, kažu stručnjaci, obratiti posebnu pažnju.

 1. Neugodan miris čak i nakon tuširanja

Neugodan miris ispod pazuha je prirodna pojava. Međutim, svi znamo kako s tim izaći na kraj, redovito tuširanje i dezodorans. Međutim, ako miris pazuha postane konstantan i jak, to je prvi znak da imate potencijalne zdravstvene probleme.

Neobičan miris koji se ne može ukloniti čak ni nakon tuširanja može biti signal hormonalne neravnoteže i poremećaja štitnjače. Ako ovaj miris podsjeća na miris

pokvarenog voća ili laka za nokte, onda bi to mogao biti znak ketoacidoze (tijelo ne može metabolizirati šećer).

 2. Svrbež

Svrbež oko pazuha nakon brijanja je normalan zbog rasta novih dlačica. Ali, ako ne prestaje, to je još jedan signal da u tijelu nešto nije u redu. Ozbiljnu iritaciju može izazvati reakcija kože na britvicu, određenu odjeću i supstance u kremama ili dezodoransima.

Crvene tačkice se obično pojavljuju zajedno s ovakvim svrbežom i postoji mogućnost da je riječ o gljivicama.

3. Osip

U području pazuha je uvijek prilično toplo i vlažno, a to stvara savršeno okruženje za reprodukciju različitih gljivičnih infekcija. Ako primijetite crvenilo, svrbež i osip, najbolje je posjetiti dermatologa. Ovakve kožne reakcije mogu biti i zbog trenja odjeće ili alergija.

4. Bol

Bol ispod pazuha nije razlog da odmah idete kod doktora. Ona se može pojaviti nakon napornog treninga ili nošenja teških stvari. U takvim slučajevima, bol je privremena. Međutim, ako bol traje dugo (nekoliko dana), nemojte to ignorirati.

 5. Kvržice

Limfni čvorovi koji se nalaze u pazuhu su potpuno nevidljivi. Ali, ako slučajno zapazite neku vrstu grudica i oticanja, to signalizira činjenicu da se limfni čvorovi sami pokušavaju suočiti s nekom novonastalom infekcijom.

Situacija bi se brzo trebala normalizirati, ali ako su kvržice i dalje tu, čak i nakon sedam dana, posjetite liječnika.

U većini slučajeva ciste ispod pazuha su bezopasne i samo su sredstvo kojim se organizam rješava toksina.

Ako su pak limfni čvorovi povećani tako da su grozdasto spojeni, da su neravni, tvrdi, da strše iznad površine kože, to može upućivati na zloćudnu bolest.

6. Pretjerano znojenje

Ako sjedite, hodate ili spavate ne biste se trebali puno znojiti. Ako ljekari ne mogu pronaći uzrok vašeg prekomjernog znojenja, možda imate hiperhidrozu kod koje znojenje može biti tako intenzivno (i ničim izazvano) da utječe na normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu.

Potražite pomoć jer za taj problem postoje razna rješenja, od hirurških zahvata ili botoksa do antiperspiransa koji se izdaju na liječnički recept.

Komentari

NA VRH