ZDRAVLJE U KUĆI

Spas za slabu kosu

Oslabljenoj kosi ima spasa: nekoliko savjeta kako se boriti protiv pretjeranog ispadanja

Oslabljenu kosu moguće je ojačati na različite načine. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.3.2019

Pojačano ispadanje kose u jesen i zimu nije ništa neuobičajeno. Oslabljenu kosu moguće je ojačati na različite načine, pa i savjetima koji slijede u ovom tekstu. 

- ZA POČETAK, pripazite na prehranu: jedite namirnice koje obiluju proteinima - mlijeko, jaja i ribu, kao i hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, primjerice losos ili lan.

Ne zaboravite na vitamine. Vitamin A posebno je bitan za kosu, a važni su i minerali: kalcij, bakar, željezo, magnezij i cink.

- U SLUČAJU pojačanog ispadanja kose, obratite se svome liječniku. Zdravstveni problemi poput hormonalne neravnoteže, stresa, bolesti štitnjače, anemije i sl. mogu umnogome utjecati na stanje kose.

- LOŠE NAVIKE poput pušenja također utječu na kvalitet i jačinu kose. Pušenje uzrokuje lošu cirkulaciju, a loša mikro cirkulacija dovodi do ispadanja kose, baš kao i pretjerano konzumiranje alkohola koje šteti imunološkom sistemu.

- HIDRATACIJA je bitna, stoga treba puno piti, ali zdrave napitke poput čaja ili obične vode, dok izbjegavati treba zaslađene i gazirane napitke. Od čajeva se najviše preporučuje zeleni čaj koji je pun antioksidansa koji sprečavaju ispadanje kose.

Također, zeleni je čaj dobar izvor pantenola koji je česti sastojak šampona i drugih sredstava za njegu i pranje kose. Zelenim čajem može se i izmasirati vlasište.

- MASAŽA TJEMENA ojačat će korijen slabe kose i kose koja pojačano ispada, jer stimulira cirkulaciju i poboljšava rast kose. Za masažu se najbolje poslužiti esencijalnim uljima lavande, ružmarina, majčine dušice u kombinaciji s maslinovim, kokosovim i bademovim uljem.

Vlasište se preporučuje izmasirati i sokom đumbira ili nešto manje mirisnih namirnica – luka i bijeloga luka.

- BUDITE NJEŽNI prema kosi. Nemojte je fenirati prevrućim zrakom niti pretjerano peglati. Također izbjegavajte česte promjene boje i hemijsko izbjeljivanje kose te što manje koristite sredstva za učvršćivanje kose poput gelova, pjena i lakova. Kosu češljajte češljem sa širokim zupcima ili posebnim četkama za zapetljanu kosu.

 Važno je i ovo

Neuredan način života i (pretjerani) stres umnogome štete zdravlju pa tako utječu i na stanje kose. Redovita tjelovježba, s druge strane, poboljšava cirkulaciju, a znoj čisti i otvara pore i jača korijen kose.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.