RENOVIRANJE

Kako urediti kupatilo

Bilo da samo mijenjate slavine i dodatnu opremu, ili mijenjate cijeli izgled i funkcionalnost kupatila, obratite držite se važnih smjernica

Raspored u kupatilu veoma je važan. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.3.2019

Kakav je trenutni raspored u vašem kupatilu, je li dovoljno praktično? Ima li dovoljno prostora, a postoji li nešto u njemu što vam smeta? 

Kada planirate renoviranje kupatila, izaberite dizajn koji je u skladu s vašim sadašnjim i budućim potrebama. To može biti malo, djelimično renoviranje koje obuhvata zamjenu slavina i dodatne opreme, ili veliki i kompliciran projekt kojim se mijenja cijeli izgled i funkcionalnost kupatila.

Napravite listu

Raspored je veoma važan. Zato, pozovite profesionalca da pažljivo analizira vaše kupatilo. Tako ćete saznati koja su mu ograničenja i kako maksimalno iskoristiti prostor. Ideja za renoviranje mora odgovarati sadašnoj strukturi kupatila ili strukturi koju je moguće iz njega dobiti.

Prije renoviranja bilo bi dobro da napravite listu svega što ste zamislili da uradite i kupite. Organizirajte sve po prioritetima. Tako će vam biti lakše, ako tokom kasnijih radova budete morali skratiti listu, zbog budžeta ili drugih ograničenja.

Ali, dobro razmislite o tome šta vam je zapravo potrebno. Je li to novi umivaonik, tuš-kabina ili WC školjka, ili želite promijeniti prozor i postaviti novu ventilaciju?

I dobro postavljena rasvjeta može značajno poboljšati funkcionalnost i izgled kupatila.

Jednostavnim mijenjanjem stare rasvjete primjetno ćete osvježiti kupatilo. Pored glavnog osvjetljenja, treba imati i radno svjetlo, na zidu oko ogledala ili iznad njega. Tako ćete moći dobro se vidjeti dok se šminkate ili brijete. A ukoliko želite prijatniju atmosferu, ugradite ambijentalno osvjetljenje.

Odvodi i cijevi

Obavezno izaberite sve sanitarije prije nego što keramičari počnu s postavljanjem pločica. Osigurajte se da su odvodi i cijevi za toplu i hladnu vodu na pravom mjestu. Ostavljanje tako važnih odluka za kraj radova može samo donijeti dodatne troškove zbog naknadnih izmjena.

Boje za detalje

Izabrati paletu boja za kupatilo jedan je od najtežih zadataka. Prave boje će vas navesti da u novom kupatilu želite provoditi više vremena, a ne da ga izbjegavate.

Ukoliko ne znate odakle krenuti ili se plašite da ne pogriješite, nekoliko je ideja od kojih možete početi:

- Potražite savjete na internet stranicama za dizajn enterijera;

- Ako već imate u domu neku prostoriju čija vam se paleta boja dopada, slobodno te boje primijenite i u kupatilu;

- Kada idete u kupovinu boje ili ostalih potrepština, ponesite uzorke pločica koje ste odabrali da biste vidjeli kako se slažu;

- Napravite tablu za uzorke pločica, boja i tkanina, tako ćete jednostavno moći vidjeti kako se zajedno uklapaju;

- Koristite kao bazu neutralne boje poput sive i bijele. Ostale boje ubacite kroz dodatke kao što su peškiri, saksije ili dozer za sapun. Tako ćete brzo i s malo novca često moći mijenjati izgled kupatila.

Prostor za odlaganje

Ljudi se često žale da u kupatilu nemaju dovoljno prostora za odlaganje. Renoviranje je idealna prilika da taj problem riješite. Bitno je da razgraničite šta želite odlagati u kupatilu, da li ćete tu čuvati samo zalihe toalet papira i kozmetike, ili i peškire. U skladu s veličinom kupatila i vašim potrebama, odlučite da li želite stajaći, ugradni ili viseći ormarić. Ako je kupatilo malo, možete postaviti police u ćošak ili iznad vrata.

Visina pločica

Za izgled kupatila, ali i vaš budžet, bitno je do koje ćete visine postaviti pločice.

Možete ih staviti do nižeg nivoa ili skroz do plafona. Ako ih želite postaviti na različite nivoe, nastojte da kod kade ili tuš-kabine pločice budu dovoljno visoko da ne kvasite zid dok se tuširate.

Planiranje budžeta

Renoviranje kupatila nije jeftino. Ukupni troškovi zavise od toga koji se sve radovi izvode i koliko skupu opremu kupujete. Da ne biste prekoračili budžet, odredite prioritete i izbjegnite suvišne troškove.

Obavezno napravite plan budžeta kojeg ćete se držati. Izbjegavajte jeftine plastične kade i tuš-kabine koje su toliko tanke da su fleksibilne, pa ih je, u slučanju curenja, teško zakrpiti. Kupujte opremu za kupatilo po najboljim cijenama i obavezno unajmite stučnjake s dobrom reputacijom, koji paze na budžet.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.