ZDRAVLJE

Atopijski dermatitis i suha koža

Suhoća kože je karakteristika atopijskog dermatitisa. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

16.3.2019

Imam neurodermitis, koji je najjači zimi. i to po rukama, leđima i licu. Koža mi je osjetljiva i suha. Šta da uradim? 

Neurodermitis ili atopijski dermatitis je hronično alergijsko oboljenje koje se kod skoro svih oboljelih pogoršava u zimskom periodu. Dakle, ni vi niste izuzetak, samo potvrđujete to pravilo. Suhoća kože je daljnja karakteristika atopijskog dermatitisa. Koža oboljelih od atopijskog dermatitisa je suha čak i kada su promjene na njoj smirene i koža ne pokazuje nikakve znake upale.

Zbog toga se javlja svrbež kože. Kada se jave upalne promjene u sklopu atopijskog dermatitisa, koža je još jače suha jer upala, mada može biti praćena pojavom mjehurića u akutnoj fazi pogoršanja atopijskog dermatitisa, još dodatno pogoršava suhoću. Vi biste se trebali javiti dermatologu, koji će detaljno pregledati kožu i dati odgovarajuću terapiju.

Do tada, savjetujem Vam da kožu ne perete običnim, već specijalnim šamponima koji imaju sposobnost da ovlaže kožu, a to su šamponi na bazi omega-3 kiselina ili kupkama na bazi ekstrakta zobi, koji na sebe vežu vodu i ne isušuju dodatno kožu (možete ih nabaviti u svakoj apoteci u BiH). Možete nabaviti i kreme na bazi istih preparata. Osnovno što morate zapamtiti jeste da, uprkos tome što je koža suha, nemojte na nju nanositi masti. Nanosite isključivo preparate koji će vlažiti kožu.


Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

Uvijek sam imala čisto lice bez ikakvih problema, ali prije godinu počele su mi se pojavljivati akne, koje su sve gore. Imam 30 godina. Koji su tretmani za mene najbolji?

Akne nastaju kao posljedica poremećenog rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, ili jednostavnije rečeno, zbog hormonalnih promjena u organizmu. Prije bilo kakvog tretmana, treba uraditi odgovarajuće laboratorijske pretrage. One se mogu planirati tek nakon detaljnog pregleda dermatologa, jer će na osnovu anamneze, dakle podataka koje ćete dati te na osnovu pregleda, ljekar donijeti odluku koja je terapija za Vas najbolja. Ostaje Vam da samo slijedite upute dermatologa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.