SAVJETI

Za bolje raspoloženje i jači imunitet

Ako osjećate manjak energije i umor, to organizam vam šalje signale da mu je potrebno hranom pomoći u jačanju imuniteta

Pravilna prehrana uvijek znači korištenje sezonskog voća i povrća. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.3.2019

U hladnije dane manje se krećemo, slabije smo izloženi suncu i sintezi vitamina D, hrana je teža i masnija, što opterećuje organizam, slabi imunitet, pogoršava raspoloženje, izaziva ponekad i depresiju.  

Zato je korisno poduzeti niz mjera za pomoć organizmu da sve navedene nevolje što lakše savlada. Prije svega treba pažljivo birati namirnice. Pravilna prehrana uvijek znači korištenje sezonskog voća i povrća.

Tako u jesen treba jesti sve vrsta tikve (pečene, u obliku krem juha i pirea, u varivima), tikvice, jabuke, dinje, grožđe, mandarine, naranče, grejp, kiseli kupus, mahunarke...

Bitno je jesti raznoliko i raznobojno, a dobar izbor su povrtne supe i razne kombinacije sokova od voća i povrća. Povrtne supee pružaju sve važne nutrijente, vitamine i minerale te tekućinu, a kako su sve namirnice lagano kuhane, lako se probavljaju i ne opterećuju probavu.

Dodati im se mogu fini i zdravi začini poput kurkume, đumbira i bibera, koji potiču probavu i imaju protuupalna svojstva. Važno je izbjegavati industrijski prerađenu hranu puno šećera, gazirana pića i grickalice.

A za izbjegavanje umora i manjka energije prate te usporene probave ili problema s kožom (svrbež i žućkasti ten), dobro je u prehranu uvrstiti tamnozeleno lisnato povrće bogato hlorofilom i antioksidantima.

Korisno je i svo gorko povrće (artičoka, cikorija, radič, rikula, maslačak, brokula, kupus, kelj, karfiol) jer sadrži glukozinolate koji povećaju sposobnost jetre da neutralizira toksine.

Korjenasto povrće (mrkva, celer, cvekla, peršin) također sadrži niz nutrijenata koji pojačavaju djelovanje enzima bitnih za zdravlje jetre. Jedite i svježe voće poput jabuka i krušaka te citruse zbog C vitamina, koji potiče proizvodnju žuči, a time otapanje i eliminaciju otpadnih tvari.

U Jesenjoj i zimskoj prehrani korisni su čajevi od maslačka, čička, artičoke, sikavice i pirike, a za poticanje rada limfnog sustava odlične su i masaže eteričnim uljima.

 Zdravi zeleni sok

Narežite oko 125 grama svježeg kupusa, 25 grama celera, 250 grama krušaka i komadić đumbira (oko 2 cm). Prebacite u blender i prelijte s 500 mililitara vode. Dodajte sok od jednog limuna i 4-5 listova svježe nane. Blendajte oko jedne minute i popijte čašu natašte, prije doručka, a ostatak tokom dana.

 Napitak koji prija jetri

Pripremite 3 limuna, 1 šolju nasjeckanog peršina, 5 stručaka celera, 6 šolja vode i 1 korijen đumbira (oko 2 centimetra). Iscijedite limun, prebacite sok u blender i dodajte peršin, celer i očišćeni đumbir pa izmiksajte. Dodajte vodu i ponovno izmiksajte. Pijte po dvije čaše ovog napitka tri puta dnevno, prije obroka.

Jesenska krem supa

Očistite pola brokule sa stabljikom, pola karfiola, komadić celera i dvije mrkve. Stavite brokulu, mrkvu i celer u lonac kipuće vode. Kad omekšaju, dodajte cvjetiće karfiola te na kraju začine - sol, biber, kurkumu, đumbir i bijeli luk te malo maslinova ulja. Kad povrće omekša, malo ohladite pa štapnim mikserom sve dobro izmiksajte da dobijete kremastu juhu.

 Ne zaboravite surutku!

Surutka sadrži obilje proteina, vitamina i minerala, kao što su vitamin B2, B6, B12, C i K, zatim važne minerale kalcij, magnezij i kalij. Zato kad god možete, popijte bar čašu surutke,




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.