ORDINACIJA

Limfna drenaža za zdrav organizam

To je terapeutski postupak koji, primjenom laganih pritisaka uz duge, nježne, ritmičke poteze, potiče povećanje protoka limfe i smanjenje toksina u organizmu

Limfna drenaža potiče i gubitak tjelesne težine. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

13.3.2019

Limfna drenaža je tehnika kojom se djeluje na uspostavljanje ravnoteže tekućina u organizmu, pomaže rad limfnog sistema i na taj način poboljšava opće stanje tijela, pozitivno utječući na rad vegetativnog nervnog sistema i na cijeli imunološki sistem.  

Ubrzava liječenje

Ona omogućava ublažavanje i uklanjanje raznih zdravstvenih tegoba, poput limfedema, raznih oteknuća zbog oštećenja limfnog sistema (zbog zračenja, opekotina, trauma), neuroloških bolesti, nakon operacija, poslije liposukcije, kod problema s lošom cirkulacijom, celulitom, migrenama i bolovima u mišićima, reumatskih oboljenja (artroza koljena, giht, reumatske otekline), sportskih povreda, kod stresa i napetosti.

Limfna drenaža je terapeutski postupak koji, primjenom laganih pritisaka uz duge, nježne, ritmičke poteze, potiče povećanje protoka limfe i smanjenje toksina u organizmu.

Da bismo bolje razumjeli samu limfnu drenažu, najprije trebamo znati nekoliko informacija o limfnom sistemu.

Limfni sistem dio je imunološkog sistema našeg tijela i on pomaže u borbi protiv infekcije. Limfa je bistra, blago žuta tjelesnu tekućina koja prenosi hranjive tvari i kisik u stanice, prilikom čega sakuplja štetne tvari organizma i pročišćava ih kroz limfne čvorove. Glavni limfni čvorovi nalaze se u vratu, pazuhu i preponama.

Limfni sistem nema pumpu kao što ima krv. Limfu potiče pritisak u krvnim žilama i kretanje mišića.


Dr. Edin Buljugić. Arhiv

S obzirom na to da limfni sistem igra veoma važnu ulogu u našem organizmu - ključan je za održavanje imunološkog sistema, limfna drenaža pomaže u prevenciji oboljenja od prehlada i virusa, jer pomaže u borbi s infekcijom i ubrzava liječenje te oporavak od bolesti.

Gubitak težine

Pomaže i u zadržavanju vode u organizmu, jer protjecanje limfne tekućine, s obzirom na to da nema svoju pumpu, nakon dugotrajnog sjedenja uzrokuje oticanje nogu ili prstiju.

Također, limfna drenaža potiče i gubitak tjelesne težine, jer se ubrzanjem limfnog sistema ubrzava i sam metabolizam te dolazi do učinkovitijeg sagorijevanja kalorija.

Pomaže i u oporavku sportista nakon intenzivnijeg treninga te poboljšava teksturu kože smanjenjem oticanja, jer ubrzava ozdravljenje tkiva.


Kada ne treba ići na tretman

Postoje slučajevi kada se ne bi trebalo podvrgnuti limfnoj drenaži. To su: nizak pritisak, hiperfunkcija štitne žlijezde, bronhalna astma, svježa tromboza, bolesti bubrega, rana trudnoća, uklonjena slezena, menstruacija, hemoterapija.


quote
<p><strong><em>Limfni sistem igra veoma važnu ulogu u našem organizmu - ključan je za održavanje imunološkog sistema </em></strong></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.