ZDRAVLJE

Hormon smanjuje rizik za dijabetes tipa 2 prolaktin

Kod ispitanica s najvećom prisutnošću prolaktina uočen je prosječno 27 posto manji rizik za ovaj oblik šećerne bolesti.

Prolaktin utječe i na izlučivanje inzulina. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.3.2019

Veća prisutnost hormona prolaktina povezanog s dojenjem može dovesti do smanjenja rizika za dijabetes tipa 2, utvrdili su naučnici s Harvarda. 

Kod ispitanica s najvećom prisutnošću prolaktina uočen je prosječno 27 posto manji rizik za ovaj oblik šećerne bolesti.

Osim u trudnoći i dojenju, prolaktin ima važnu ulogu u metabolizmu, regulaciji imunosnog sistema te održavanju ravnoteže prisutnosti vode u organizmu. Pokazalo se kako prolaktin utječe i na izlučivanje inzulina te na izglede za pojavu rezistencije na inzulin. Rezultati istraživanja su dobiveni 22-godišnjim praćenjem 8.600 ispitanica.

Utjecaj gena na giht giht

Nalazi novozelandskih naučnika pokazuju kako genetski faktori mogu imati znatno veći utjecaj na stanje osoba s gihtom nego prehrana. Oni vjeruju kako će njihovi nalazi unaprijediti postupke liječenja pacijenata s gihtom.  

Novi rezultati dobiveni su na uzorku od 17.000 ispitanika evropskog porijekla.

Ranije studije su povezale čestu konzumaciju mesa, alkohola i zašećerenih napitaka s većim rizikom za giht.

S druge strane, česti unos voća, povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti i kafe povezan je sa smanjenjem rizika za ovakve upale zglobova uzrokovane odlaganjem kristala mokraćne kiseline.

 H. pylori povezan s rakom debelog crijeva bakterija

Infekcija posebno virulentnim sojem bakterije Helicobacter pylori povezana je s većim rizikom obolijevanja od raka debelog crijeva, sugerira istraživanje provedeno u SAD. Ova je bakterija već povezana s povećanjem rizika za rak želuca. Novi nalazi su rezultat praćenja oko 4.000 ispitanika.

Pokazalo se i kako najveći rizik obolijevanja od raka debelog crijeva imaju osobe s većom prisutnošću antitijela po imenu VacA. Ovo antitijelo se javlja nakon izloženosti jednom od četiri proteina povezana s Helicobacter pylori, pojašnjavaju istraživači.

 Googleov AI prepoznaje ćelije raka 

Sistem dubokog učenja razvijen u Googleovom AI laboratoriju pronašao je novu primjenu u medicini. Ovoga puta liječnici i znanstvenici ovaj sistem mogu koristiti za patološke analize i dijagnostiku karcinoma dojke koji se proširio s primarnog žarišta na obližnje limfne čvorove.

Trenutačna preciznost kojom LYNA prepoznaje na kojim se snimkama nalaze metastaza a na kojima ne iznosi čak 99 posto. Osim toga sistem izolira na snimci i lokaciju ćelija, prepoznaje i druga sumnjiva područja, te daje preporuke liječnicima na što trebaju obratiti dodatnu pažnju.

Naučnici koji su razvili ovaj sistem kažu kako su ti rezultati ostvareni u kontroliranim uvjetima i na ograničenom setu podataka pa će trebati još rada kako bi se AI implementirao u stvarni svijet dijagnostike.

 Posljedice kemoterapije u djetinjstvu

Otkrivene su dosad nepoznate posljedice hemoterapije – osobe koje su bolovale od raka u dječjoj dobi prirodno stare brže i vjerovatno će umrijeti prije nego oni koji nisu imali bolest. Broj preživjelih od raka će porasti zahvaljujući učinkovitijoj dijagnozi i liječenju, ali oni će vjerovatno razviti dugoročne uvjete za povratak bolesti i životni vijek im je kraći prosječno za 30 posto.

Istraživači iz klinike Mayo u otkrili su da će oni koji su preboljeli rak kasnije u životu imati hormonalne poremećaje (endokrinopatiju), srčane probleme, manju mineralnu gustoću kostiju, ožiljke na plućima (plućnu fibrozu) ili sekundarne karcinome.

Također, rizik slabosti među primateljima koštane srži oko osam je puta veći od onih njihove braće i sestara. Radioterapija je povezana s demencijom, gubitkom pamćenja i karcinomom krvi, dok je dugotrajni steroidni tretman povezan s većim rizikom od katarakte, osteoporoze, oštećenja živaca i infekcije.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.