ZDRAVLJE U KUĆI

Indijanski korijen za ženske tegobe

Crni kohoš ili black cohosh, lat. Cimicifuga racemosa, je biljka koja raste u Sjevernoj Americi

Posjeduju širok spektar djelovanja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.3.2019

Trenutno je crni kohoš najprodavaniji dijetalni suplement u SAD-u za olakšanje neugodnih simptoma povezanih s menopauzom. Crni kohoš utječe na endokrini regulatorni sistem, koji blago utječe na endogene estrogene i djeluje poput estradiola kojemu se pripisuje djelovanje protiv raka dojke, jajnika i endometrija .  

U kratkom trajanju, biljne komponente vežu se s receptorima estrogena i pokazuju svoj učinak na vagini. To znači da ga u svijetu žene masovno koriste jer pomaže kod:

- glavobolja,

- valunga,

- promjena raspoloženja,

- problema sa spavanjem,

- srčanih palpitacija,

- noćnog znojenja,

- suhoće vagine.

Historija crnog kohoša

Crni kohoš ili black cohosh, lat. Cimicifuga racemosa, je biljka koja raste u Sjevernoj Americi. Američki domoroci koristili su njegov korijen za uspostavljanje redovite menstruacije, olakšanje reumatskih boli, opću malaksalost, prehlade, kašalj, umor i zatvor.

aTradicionalno su ga upotrebljvale žene s neredovitom menstruacijom i za poticanje proizvodnje mlijeka.  

Zbog njegove učinkovitosti prisvojili su ga rani doseljenici i travari. 1840-ih godina postao je omiljen kod eklektičnih liječnika koji su ga koristili za mnoge simptome, posebno za reumatske bolove i reumu. Samo ime kohoš dolazi od indijanskog jezika Algonquin i znači „grub“ što se odnosi na korijen biljke.

 Ljekovitost crnog kohoša

Fitohemijski spojevi u crnom kohošu uključuju triterpen glikozid, actein (hipotenzivni vazodilator), cimigosid, formononetin, oleinsku, palmitinsku i slacilnu kiselinu, cimigonit, tanin i halapljiva ulja.

Prirodno prisutne komponente u crnom kohošu posjeduju širok spektar djelovanja, uključujući:

- estrogenično – djelovanje na hormon estrogen,

- protukancerogeno,

- hipotenzivno – snižavanje krvnog pritiska,

- periferalno vazodilatatorno – širenje krvnih sudova u rukama i nogama,

- analgetsko i protuupalno – protiv bolova i upala,

- antioksidativno, protuanksiozno i antispazmodičko – djeluje protiv slobodnih radikala, ublažava tjeskobu i opušta mišiće.

Rezultati modernih istraživanja

Moderna klinička istraživanja studirala su terapeutsku učinkovitost i sigurnost ekstrakta crnog kohoša za djelovanja na neurovegetativne simptome uzrokovane menopauzom i za mnoge od njih potvrdila da je siguran i učinkovit.

U studiji su 704 ispitanice uzimale 250 mg ekstrakta crnog kohoša na dan. 49 posto njih je prijavilo da su osjetile potpuno olakšanje od tegoba menopauze. 37,8 procenata prijavilo je djelomično olakšanje, a prema ispitivačima 72 posto ispitanica bilo je u boljem stanju, nego one koje su uzimale hormonalnu terapiju.

U drugoj studiji na 694 ispitanice, između 70-93 posto njih osjetilo je potpuno olakšanje uz uzimanje 250 mg ekstrakta crnog kohoša 2 puta na dan. Ekstrakt crnog kohoša dobar je i za žene koje su imale histerektomiju (hirurško odstranjenje maternice).

 Djelovanje na osteoporozu

U studiji iz 2005. promatran je učinak crnog kohoša i konjugiranih estrogena na koštane markere. Pokazano je da je ona imala učinak ekvivalentan konjugiranim estrogenima na poboljšanje simptoma menopauze i koštanih markera u odnosu na placebo skupinu. Što upućuje da pomaže protiv osteoporoze.

Mnogo je istraživanja s crnim kohošom provedeno u Njemačkoj od 1940. Tijekom istraživanja crnog kohoša nisu zabilježene posebne nuspojaveuzimanja ove biljke. Njemačka komisija objavila je da crni kohoš posjeduje djelovanje poput estrogena, potiskuje luteinizirani hormon i veže se za receptore estrogena. Odobrila je dozu od 40 mg/dan, tokom 6 mjeseci.

World Health Organisation također je prepoznala tu biljku kao vrijednu pomoć tokom menopauze u regulaciji naleta vrućine, znojenja, poremećaja spavanja i nervne iritabilnosti.

Kako se koristi

Preporučene dnevne doze za simptome menopauze iznose oko 120-500 mg na dan.

U obliku tinkture sa 60-postotnim etanolom uzimati 0.4-2 ml jednom na dan.

Za povećanje gustoće kostiju kod žena u post menopauzi uzimati 40 mg dnevno tokom 3 mjeseca.

Za srčane bolesnice u post menopauzi preporučuje se ista doza, zatim napraviti pauzu od 3 mjeseca i ponoviti 3 mjeseca.

Za neplodnost uzimati 120 mg crnog kohoša 12-13 dana.

 Kada treba biti oprezan

Oprez kod korištenja je potreban kod ljudi koji već imaju oboljenje jetre, koji koriste neke od lijekova kao što su npr. analgetici, antihipertenzivi, antilipemici, estrogeni itd. te kod osoba koje su visokorizične, npr. oboljelih od raka dojke, i u takvim slučajevima morate biti pod nadzorom liječnika.

Pacijenti bi trebali prestati uzimati Cimicifugae racemosae rhizoma i odmah se savjetovati s liječnikom ukoliko razviju znakove i simptome umora, gubitka apetita, žute kože i bjeloočnica, jaku bol u gornjem dijelu trbuha s mučninom i povraćanjem ili tamni urin. 

Crni kohoš ne preporučuje se

- trudnicama

- djeci

- ljudima s jetrenim bolestima, ugrušcima ili epileptičarima

- alergičnima na aspirin.

VAŽNO!!!

- Biljka Cimicifuga racemosa (Ranunculaceae) porijeklom je iz Sjeverne Amerike, a u ginekologiji se upotrebljava od sredine 18. stoljeća, kada je prenesena u Europu.

- Od ranih četrdesetih godina prošloga stoljeća u Njemačkoj se koristi kao prirodna supstanca za reguliranje klimakterijskih tegoba, premenstrualnih i menstrualnih poremećaja, kada je ondje i odobrena kao preparat.

- U smjernicama za liječenje menopauze NAMS (North American Menopauze Society) preporučuje ženama u menopauzi ponajprije promjenu životnog stila (lifestyle) i uzimanje prirodnih dodataka prehrani kao što su izoflavonoidi, vitamin E i cimicifuga.

- Crni kohoš je trenutačno najispitivanija biljka iz skupine lijekova koji sadrže fitoestrogene.

- Kao droga koriste se podzemne stabljike (podanak) i korijen. Primjenjuje se kao svježa ili sasušena za pripremu čajeva, a dolazi i u obliku kapsula i tekućih ekstrakata.

Uvijek pitajte apotekara

Kod biljnih preparata često nije jasno koje su doze optimalne (doza između efikasnosti i sigurnosti). Jednako tako proizvodnja biljnog proizvoda nije ista od tvornice do tvornice, pa preparati mogu varirati i po tome.

Često nije jasno koja je djelatna tvar u biljci zapravo aktivna, pa standardizacija takvog proizvoda nije moguća. Zato je prilikom kupovine biljnih preparata potrebno svakako zatražiti mišljenje i savjet apotekara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.