ISTRAŽIVANJA

Kada će rak pluća biti izlječiv

Koji su novi tretmani i terapije: ciljano liječenje i imunoterapija i dokle se došlo u istraživanjima jedinstvene strategije ciljanog liječenja prilagođene tipu kancera pluća za svakog pacijenta posebno

Na godišnjem nivou odnese više od 1.6 miliona života. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

10.3.2019

Karcinom pluća na godišnjem nivou odnese više od 1.6 miliona života, što je više od karcinoma dojke, prostate i kolona zajedno. Kasno javljanje simptoma kao i nedostatak adekvatnih metoda rane detekcije bolesti predstavljaju kamen spoticanja zdravstvenih radnika već više od pola stoljeća.  

Klasifikacija karcinoma pluća evoluirala je zajedno sa dijagnostičkim i terapijskim metodama te je i dan danas predmet brojnih istraživanja i diskusija među zdravstvenim radnicima.

Najjednostavnija podjela karcinoma pluća, koju svi trebamo znati, je slijedeća:

- mikrocelularni karcinom pluća (eng. small cell lung cancer SCLC) i

- nemikrocelularni karcinom pluća (eng. non-small cell lung cancer).

Važno je znati....

Žalosna je činjenica kako je upravo 80 posto slučajeva karcinoma pluća povezano sa jednim jasnim, poznatim i uzročnikom – pušenjem, a djelovanje njegovo se može spriječiti. Ipak, pušenje nije jedini uzročnik te za ostalih 20 procenata ili 270 000 slučajeva godišnje odgovorni su slijedeći faktori:

1. Radijacija – pacijenti tretiran zračenjem imaju povećan rizik obolijevanja od karcinoma pluća.

2. Faktori rizika vezani za profesiju - i radnici izloženi azbestu i određenim ispušnim plinovima imaju povećan rizik obolijevanja.

3. Gradsko zagađenje - iako mnogi od nas uživaju u gradskoj vrevi, dokazano je da je karcinom pluća češći u urbanim sredinama u odnosu na ruralna područja upravo zbog povećanog zagađenja zraka u gradu.

4. Zagađenje zraka u životnom prostoru – dokazano je da je u slabo ventiliranim prostorima u kojima se koriste čvrsta goriva (ugalj, drva) rizik obolijevanja od karcinoma pluća povećan.

5. Ostala plućna oboljenja – naša pluća posjeduju brojne mehanizme odbrane i obnavljanja, ali ipak teška i dugotrajna oboljenja poput plućne tuberkuloze ili hronične opstruktivne plućne bolesti povećavaju rizik od karcinoma pluća.

Zato se zapravo može zaključiti da ne postoji jedan jasan faktor koji pouzdano dovodi do nastanka karcinoma pluća te da borba protiv ove bolesti podrazumijeva ne samo temeljitu promjenu nas kao pojedinaca, naših životnih navika već i podizanje svijesti šire javnosti o faktorima rizika.

Tretmani i preživljavanje.....

Prva i najvažnija karika u borbi protiv karcinoma pluća jeste prevencija. Ona na prvom mjestu podrazumijeva izbjegavanje pušenja, bilo aktivnog ili pasivnog. Na žalost faktore rizika tipa gradskog zagađenja ili faktora rizika vezanih za profesiju ne možemo uvijek adekvatno izbjegavati.

Ukoliko je već došlo do oboljenja, brzo postavljanje dijagnoze i rano započinjanje tretmana može u znatnoj mjeri poboljšati izglede pacijenta za preživljavanje.

Zbog podmukle prirode karcinoma pluća, na žalost, kod velikog dijela, gotovo većinee većine pacijenata dijagnoza se postavlja prekasno tj. kada se bolest već proširila organizmom.

Tretman karcinoma pluća predstavlja veliki izazov i ovisi od mnogo faktora poput:

- tipa karcinoma,

- stadija, veličine, lokacije u plućima,

- ukupnog zdravlja i snage pacijenta

- te od činjenice da li se karcinom proširio izvan pluća.

Tretman karcinoma pluća od svojih početaka pa do danas nije se bitno promijenio i sastoji se od:

1. Hirurškog liječenja – u ranim stadijima, lokalizirani karcinom pluća može se izliječiti hirurškim odstranjivanjem;

2. Radioterapije – kod pacijenata čiji karcinom se ne može hirurški odstraniti terapija zračenjem predstavlja drugi vid tretmana i može se kombinirati sa kemoterapijom, ali može se aplicirati i potpuno samostalno;

3. Kemoterapije – koristi se za tretman uznapredovalih slučajeva karcinoma pluća, što je ujedno i stadij u kojem se karcinom najčešće dijagnosticira. U ovom stadiju karcinom se već proširio tijelom te hirurški pristup i radioterapija nisu više u opticaju;

4. Ciljanih terapija – koje predstavljaju relativno nove terapijske modalitete u liječenju karcinoma pluća. Ove terapije ciljaju specifične biološke procese koji su često jako važni u rastu tumora te mogu biti efikasnije od ostalih tipova liječenja (kemoterapije i radioterapije) i manje toksične.

5. Imunoterapije – što je najnoviji modalitet liječenja karcinoma pluća. Djeluje tako da podstiče imuni sistem organizma na borbu protiv karcinoma tj. obnavlja, stimulira ili pojačava prirodnu antitumorsku funkciju imunog sistema.

 Roche i karcinom pluća......

Od svoga osnivanje, davne 1896. godine, Roche se razvijao od proizvodnje vitamina i antiseptika do individualizirane medicine i kompleksih molekula, uvijek odgovarajući na goruće medicinske izazove u tom trenutku.

Ono što se nije promijenilo već 122 godine jeste inovativni duh i hrabrost koji su Roche doveli u poziciju da napravi efikasniji tretman za karcinom pluća.

Sa pacijentima u fokusu, i novim molekulama krenuli su u opsežnu borbu sa karcinomom pluća, počevši od razvijanja novih, jednostavnijih i pouzdanijih dijagnostičkih metoda do pravljenja individualiziranih tretmana zasnovanih na tzv. “genetičkom otisku” (eng. genetic footprint) svakog pacijenta.

Roche je kroz partnerstvo sa kompanijom Foundation Medicine, Inc. (FMI), kao vodećom molekularnom informacijskom kompanijom, u poziciji predvoditi transformaciju cijelog koncepta dijagnostike i liječenja karcinoma.

Putem analize tkivnog uzorka ili uzorka plazme pacijenta oboljelog od maligne bolesti radi se sveobuhvatno profiliranje tumorskog genoma i dobija uvid u molekularne promjene na nivou gena koje su odgovorne za razvoj i širenje kancera.

Na osnovu ovog testiranja onkolozi/pulmolozi dobijaju specifičan izvještaj o detektiranim genskim mutacijama te o dostupnim tretmanskim opcijama na osnovu analiziranog profila tumora, čime se omogućava kreiranje jedinstvene strategije ciljanog liječenja prilagođene tipu kancera pluća za svakog pacijenta posebno.

Dakle, primjena personalizirane medicine uključuje prvenstveno identifikaciju ključnih biomarkera koji su karakteristični za pojedine tipove karcinoma pluća, kao što su mutacije u EGFR, ALK, ROS1 ili BRAF genu.

Ovakva testiranja snažno preporučuje eminentni svjetski terapijski vodiči. Primjera radi, kod ALK detektirane mutacije u karcinomu pluća preporučuje se primjena ciljane terapije ALK inhibitorima, čime se izbjegava upotreba kemoterapije i postižu ohrabrujući rezultati liječenja u spomenutoj grupi pacijenata.

Rezultati novih tretmana

Rano je još govoriti o dugoročnim rezultatima novih tretmana, ali može se reći kako se Roche-ovi istraživači iznimno ponoseo inicijalnim rezultatima koji su se pokazali kao veoma dobri.

Iako je daleko od konačnog cilja – izliječenja karcinoma pluća – može se reći da su istraživači na dobrom putu da od fatalnog oboljenja naprave hronično oboljenje s kojim će ljudi moći živjeti kao što danas žive sa dijabetesom ili visokim krvnim pritiskom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.