RUTINA Pravilno čišćenje lica

Da koža blista i ten bude savršen

Na poboljšanje sveukupnog stanja i izgleda kože veliki utjecaj ima i pravilno čišćenje

"Zdravlje u kući"

Prvi korak je uklanjanje šminke odstranjivačem na bazi ulja

Foto: Ilustracija


Svakodnevno čišćenje lica može se činiti prilično jednostavnim. Ali, pravilno čišćenje može za vašu kožu učiniti puno više od samog uklanjanja šminke i nečistoća, ono može imati velikog utjecaja na poboljšanje sveukupnog stanja i izgleda kože.  

Stručnjaci su predložili idealnu rutinu čišćenja koja će popraviti teksturu vašeg tena i uz koju će koža ponovno zablistati.

Mlaka voda

Prvi korak je uklanjanje šminke odstranjivačem na bazi ulja. Nekoliko slojeva pudera i tvrdokoran make-up na području oko očiju, teško je ukloniti samo jednim čišćenjem. Zato je važna upotreba odstranjivača na bazi ulja, poput mlijeka za čišćenje koje će, zahvaljujući uljnoj bazi, otopiti molekule šminke s lica.

Uljni odstranjivači uklonit će tvrdokornu šminku, ali njeni ostaci, kao i druge nečistoće na koži ostaju i nakon uklanjanja. Zbog toga je potrebno da navlažite lice mlakom vodom i laganim kružnim pokretima nanesite na lice nježni, prirodni gel za čišćenje bez sapuna. Ne zaboravite očistiti i krajeve lica uz kosu, uši i vrat.

Površina meke kože uvijek je bez odumrlih stanica. Stoga je nježni piling kože neophodan kako bi koža „prodisala“. Odaberite piling s prirodnim česticama, lagano ga umasirajte kružnim pokretima, a zatim isperite.

Parna kupka

Otvorite pore i dubinski ih pročistite. Priuštite licu blagu parnu kupku, ali ne prevruću, u koju ste dodali nekoliko listića začinskog bilja – lavande za normalnu i suhu kožu te majčine dušice ili ruzmarina za masnu i mješovitu kožu. Stavite peškir preko glave na 5-10 minuta.

Na kraju, nakon što ste u potpunosti očistili kožu, vrijeme je za tonik. Lagani, ali učinkovit bezalkoholni tonik savršen je za zatvaranje pora koji će uravnotežiti pH vrijednost kože, ukloniti ostatke kamenca iz vode te omekšati i umiriti kožu.

Razvijanje rutine

Prije kupovine bilo kojeg sredstva za čišćenje lica, osnovno je da morate znati tip vaše kože. Velika greška koju mnoge žene prave je kupovina proizvoda koji na kraju može više štetiti nego donijeti dobrog, posebno ako imate osjetljivu kožu ili ne razumjete kako će proizvodi utjecati na vaše specifične probleme s kožom.

A kao što se savršen ten ne može postići preko noći, isto tako ga ne možete ni održavati bez odgovarajuće njege. Održavajte rutinu čišćenja. Lice biste trebali prati dva puta dnevno, ujutro i uvečer. Jastučnice mijenjajte i perite često. Izbjegavajte i dugotrajnu izloženost suncu i drugim zagađivačima, kao što su dim duhana i oštra hemijska šminka.

Oštećenja od sunca

Zaštitite kožu od sunca. Čak i kada je oblačno, ultraljubičasta zračenja A i B (UVA i UVB) prolaze direktno kroz oblake. Štetne UV zrake sunca mogu oštetiti vaš ten i uzrokovati tamne fleke i bore na licu, i u sto vrijeme povećavaju rizik od razvoja raka kože. Zato nosite kremu za sunce, ali kupite onu koja sadrži „širok spektar“, što znači da štiti od oba – UVA i UVB zraka.

Koristite maske

Nanesite maske za lice kako bi koža bila mlađa i glatka i kako bi dobila porculanski ten. Ostavite masku na licu oko petnaest minuta, osim ako nije drugačije naglašeno.

Potom je operite toplom vodom, a završite umivanje kapljicama hladne vode ili priuštite sebi hladan tuš.

Pravilna ishrana i unošenje vode

Pijte puno vode. Koža se, kao i svaki drugi organ, oslanja na vodu da ispere sve štetne toksine. Ukoliko pijete dovoljno vode, sprečavate nastanak suhe kože. Pobrinite se i da vaša ishrana zadovoljava sve potrebe vaše kože i da dobijate sve vitamine i hranljive sastojke.  
NA VRH

Podijeli članak na