ZDRAVLJE Uz pomoć namirnica

Očistite tijelo od nikotina

Ako ih redovno konzumirate, mrkva, zeleni čaj, špinat, kivi, limun, narandža, brokule, karfiol, kelj i kupus bit će vaši saveznici u izbacivanju štetnih produkata cigareta

"Zdravlje u kući"

Mrkva sadrži velike količine vitamina A, K, C i B, koji su glavni čistači tijela

Foto: Ilustracija


Brz i zdrav način da pušači očiste tijelo od nikotina je da jedu što više zdravih namirnica. Ukoliko se redovno konzumiraju, mrkva, zeleni čaj, špinat, kivi, limun, narandža, kao i brokule, karfiol, kelj i kupus mogu pomoći da se iz tijela izbace štetni produkti cigareta. 

Zeleni čaj – Tijelo pušenjem gubi potrebnu tečnost i organizam puno brže dehidrira. Ispijanjem velike količine domaće vitaminske vode, koju ćete napraviti tako što ćete pomiješati dva litra vode s kašičicom narendanog đumbira, jednim krastavcem, limunom i 12 listića nane, ali i zelenog čaja punog antioksidanata, isperite nikotin iz tijela.

Mrkva - Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suhom. A, ako želite da se riješite ove ružne nuspojave pušenja, jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B, koji su glavni čistači tijela. Mrkvu iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je umiješajte u salatu.

Špinat - Folna kiselina veoma je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali također pomaže tijelu i da se riješi nikotina. A velike količine folne kiseline nalaze se u špinatu.

Brokule, kelj i kupus - Osim što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju upala u sistemu za varenje, također sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Važno je kuhati ih što kraće da biste sačuvali sve korisno što u sebi sadrže.

Kivi, limun i narandža - Osim vode, nikotin iz tijela izbacuju i vitamini A, C i E, koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv infekcija i bakterija. Da biste nadoknadili izgubljene vitamine, jedite kivi ili popijte čašu limunade. Sok od narandže hidratizira tijelo, osigurava mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina.

Nikotin je stimulans koji može blokirati nervne i mišićne stanice tako da one ne mogu pravilno funkcionirati. Biljka duhana proizvodi nikotin koji pojačava rad srca i krvni pritisak te na taj način povećava i rizik od moždanog udara

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na