NAŠA TEMA

Krvarenje je znak upozorenja na karcinom endometrija

Rizik obolijevanja raste sa životnom dobi <195> Sindrom policističnih jajnika, pretilost, hormonska terapija u menopauzi koja sadrži samo estrogen povećavaju rizik od nastanka ovog karcinoma

Ukoliko se otkrije u ranom stadiju, prognoza za pacijenticu je dobra. Ilustracija

Piše: Zijada KARIĆ

6.3.2019

Karcinom endometrija spada među pet najčešćih karcinoma kod žena. Drugi je najčešći, poslije karcinoma dojke, u dobnim grupama između 50 i 59 i 60 i 69 godina.  

Riječ je o malignom tumoru tijela maternice koji predstavlja novostvoreno, tumorsko tkivo zloćudnih karakteristika, koje se naglo širi u okolne strukture, krv i limfu. Karcinom endometrija najčešće se javlja u poznom dobu, mada pogađa i mlađe žene.

Nepoznat uzrok

Kako pojašnjava dr. Željko Pavlović, specijalista ginekologije i akušerstva - onkolog iz „Naše klinike“ u Istočnom Sarajevu, riječ je zapravo o karcinomu sluznice maternice i na njega otpada 15 posto svih malignoma žena.

- Rizik obolijevanja raste sa životnom dobi, oko dvije trećine oboljenja javlja se u postmenopauzi i oko jedne trećine u razdoblju perimenopauze. Veoma rijetko se javlja kod pacijentica mlađih od 40 godina. Procjenjuje se da 30 posto svih ginekoloških karcinoma čini endometrijski karcinom. Njegova dobra strana je što se rano otkrije, u ranim stadijima bolesti i ima dobru prognozu - ističe dr. Pavlović.

Tačan uzrok raka endometrija je nepoznat. Neki istraživači vjeruju da postoji faktor koji pokreće genetsku mutaciju unutar stanica u endometrijima. Zdrave stanice rastu, množe se, a zatim umiru po određenoj stopi, dok abnormalne stanice rastu van kontrole i ne umiru. Kada se to dogodi, abnormalne stanice se nakupljaju i stvaraju tumor.

- Jedan faktor koji može doprinijeti riziku od raka endometrija je kada postoji promjena u ravnoteži hormona estrogena i progesterona, s povećanjem estrogena koji bi mogao povećati rizik za razvoj bolesti - navodi dr. Pavlović.


Dr. Pavlović: Rizik raste. Arhiv

Postoje određeni faktori rizika koji doprinose promjenama u ravnoteži estrogena i progesterona. To uključuje sindrom policističnih jajnika, pretilost, hormonsku terapiju u menopauzi koja sadrži samo estrogen, a oni uzrokuju veći estrogen i niže nivoe progesterona u tijelu. Rizik je veći i kod žena koje su imale ranu menstruaciju (prije 12. godine) ili početak menopauze nakon 50. godine, kao i kod žena koje nikada nisu bile trudne.

- Upozoravajući znak raka endometrija je abnormalno krvarenje maternice. To može predstavljati dugotrajno ili krvarenje između normalnih perioda prije menopauze, te vaginalnog krvarenja ili krvarenja nakon menopauze. Također, kod oko 10 posto žena javlja se abnormalan, nekrvavi vaginalni iscjedak. Drugi znakovi upozorenja mogu uključivati bol u zdjelici, opipljivu masu ili gubitak težine bez truda koji su češći u kasnijem stadiju raka - kaže dr. Pavlović.

Biopsija tkiva

Uzimanje pilula za kontracepciju u trajanju od 12 mjeseci smanjuje mogućnost nastanka kancera endometrija za 40 posto. I konzumiranjem cigareta rizik se smanjuje, jer one snižavaju nivoe estrogena u krvi žena.

- Postoji nekoliko dijagnostičkih postupaka za otkrivanje i dijagnozu raka endometrija. To su pregled zdjelice, transvaginalni ultrazvuk, histerektomija za ispitivanje maternice ili biopsija tkiva maternice za ispitivanje. Ako se otkrije rak, nastavit će se testiranja da bi se utvrdilo u kojoj je fazi i je li se proširio na obližnje tkivo ili druge dijelove tijela - kaže naš sagovornik.

Nekoliko je mogućnosti liječenja koje mogu uključivati operaciju, zračenje, hemoterapiju i terapiju hormonima. Ženu će pratiti ginekolog i onkolog, specijaliziran za ginekološke karcinome.

Uspjeh u liječenju 

Uspjeh u liječenju mjereno s petogodišnjim preživljavanjem iznosi, ukupno gledano, 67,7 posto. U grupi pacijentica do 59 godina za stadij I i II izlječenje iznosi 79 posto, dok je u grupi pacijentica u dobi od 60 do 69 godina i za isti stadij 62,8 posto. Izlječenje otežavaju starost pacijentice, kao i tjelesna težina (pretilost) te prateća oboljenja.

quote
<p>Postoji nekoliko dijagnostičkih postupaka za otkrivanje i dijagnozu raka endometrija </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.