ORDINACIJA

Napadi gušenja i uvećana štitna žlijezda

Loša krvna slika i niske vrijednosti željeza mogu dovesti do tegoba koje imate

Štitnu žlijezdu treba „opipati“. Ilustracija

Piše: Doc. dr. Azra Bureković

7.3.2019

Imam 22 godine, visoka sam 165 centimetara i imam 56 kilograma. Zbog umora i manjka koncentracije provjerila sam TSH, koji je tada bio 4,2. Nakon pet mjeseci došao je na 6, uz uredne hormone štitnjače i antitijela na TPO. Na terapiji sam, ali imam palpitacije, puls uredan, u ležećem položaju 60 u minuti, ali udarci su snažni i uznemirujući, posebno naglašeni u ležećem položaju. Imam i valove vrućine. Šta mi savjetujete? 

Vaš BMI (odnos tjelesne težine i visine) je 20,2 kg/m2, što govori da imate idealnu liniju, možda čak i da ste gracilnije građe, bez viška masnog tkiva na grudnom košu, pa osjećate palpitacije kad ležite. Puls od 60/min je dobar i neće vam praviti posebne probleme. Koliki Vam je krvni pritisak? Na kojoj ste terapiji? Koliki je sada TSH? Kakvi su Vam ciklusi? Kakva Vam je krva slike i željezo?

Loša krvna slika i niske vrijednosti željeza mogu dovesti do tegoba koje imate. Poremećaj ciklusa i spolnih hormona mogu dovesti do sličnih tegoba. Potrebno je da vas pregleda ljekar, da vam urade krvnu sliku, željezo, šećer i druge opće laboratorijske nalaze, da uradite EKG te po potrebi spolne hormone, a i da provjerite hormone štitne žlijezde. Prema potrebi, javite se i endokrinologu.

Suprug je 1975. godište. Vadio je hormone štitne žlijezde i nalaz je: TSH 1.607, FT4 16,0, FT3 5,07. Je li njegov nalaz dobar? Suprug ima astmu i hipertenziju i često ima napad gušenja. Kod kardiologa je nalaz uredan.

Hormonalni status štitne žlijezde je u granici referentnih vrijednosti, ali on govori samo o njenoj funkciji. Trebalo bi „opipati“ štitnu žlijezdu, uraditi ultrazvučni pregled da se provjere njen volumen i položaj. Ponekad uvećana ili nisko postavljena štitna žlijezda mogu vršiti pritisak na dušnik te mogu uzrokovati napade gušenja i smetnje s disanjem. Savjetujem pregled ljekara koji će „opipati2 štitnu žlijezdu, te da uradite EHO.


Doc. dr. Azra Bureković. Arhiv

Imam 47 godina i posljednjih 3-4 mjeseca imam osjećaj iscrpljenosti, lupanje srca, neredovan ciklus, promjene raspoloženja i zbog toga sam radila pregled hormona štitne žlijezde. TSH je 5,35, T3 11,0, T4 6,02, Anti-TG 4,46 i AntiTPO 427,94. Redovno radim Papa-test i tipizacije HPV, a nedavno mi je rađena biopsija zbog CIN II. I nakon toga nalaz je opet CIN II. Da li i koliko ova dva problema – štitna žlijezda i CIN II - utječu jedan na drugi?

Prema podacima koje navodite, najvjerovatnije da ste u perimenopauzi (uvod u menopauzu). Prema hormonima štitne žlijezde, u stanju ste subkliničke hipotireoze koja za sada ne zahtijeva specifičnu terapiju, ali po antitijelima, najvjerovatnije da imate hroničnu upalu štitne žlijezde, koja će, vjerovatno, u dogledno vrijeme zahtijevati supstitucionu terapiju. Povremeno ćete morati pratiti hormonalni status štitnjače, a bit će potrebno i ultrazvučno praćenje. Kada je riječ o vezi štitnjače sa vrijednostima CIN-a II, Papa-testa i biopsije, jedina veze mogu biti vaše godine i perimenopauza. Savjetujem konsultaciju s ginekologom i rješavanje problema s grlićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.