ORDINACIJA

Tajna ljepote je i u vlastitim masnim tkivima i krvnoj plazmi

Lipofiling je tretman kada se sopstveno masno tkivo koristi kod povećanja usana, popunjavanja bora, povećanja dojki i stražnjice

Postupak podmlađivanja plazmom može se raditi u bilo koje godišnje doba i nema alergijskih reakcija. Ilustracija

Piše: Prim. dr. Amela Karabeg

6.3.2019

Estetska hirurgija koristi razne metode u rješavanju nedostataka na tijelu, a najuočljiviji su na licu i vratu. Glavni cilj je da sanirani deformitet, tjelesna nesavršenost ili znak starenja ostanu u što većoj mjeri nevidljivi, odnosno neprimjetni.  

Jedna od takvih metoda je lipofiling, odnosno transfer masti (fat grafting). Prvi put ga je 1987. godine primijenio američki ljekar Kolman Sidni (Coleman Sydney). Spada u manje invazivne hirurške metode. Uzimaju se masne ćelije s određenih regija (trbuha, slabine, natkoljenice) i prebacuju, odnosno transplantiraju specifičnim kanilama na željeno mjesto.

Blokada mišića

Indikacije su široke. Sopstveno masno tkivo koristi se kod povećanja usana, popunjavanja bora (nazolabijalnih, mentolabijalnih, glabelarnih bora na čelu), povećanja dojki i stražnjice, postoperativnih defekata, korekcije različitih anomalija, korekcije ožiljaka i udubljenja nastalih nakon liposukcije.

Naša praksa je kombiniranje filera i mezoterapije (koktel vitamina, oligoelemenata, hijaluronske kiseline, minerala). Naročito efikasnom ova kombinacija pokazala se kod tretmana ožiljaka.

U estetske svrhe koriste se i preparati botoksa koji su prečišćeni. Na Evropskom tržištu su preparati botulin toksina tipa A (Vistabel, Dysport, Botoks). Botulin toksin je egzotokin proizveden od anaerobne bakterije klostridijum botulinum. U terapijske svrhe koristi se botulinum toksin tipa A. Ovaj neurotokin djeluje na taj način što blokira acetilholin na motornim pločama (neuromuskularnim sinapsama) i kao posljedica toga nastupa privremena pareza tretiranih mišića.

Injiciranjem botulinum toksina tipa A u malim dozama postiže se selektivna blokada tih mišića. Ostali mišići ostaju u funkciji i time lice zadržava normalnu mimiku.


Prim. dr. Amela Karabeg. Arhiv

Bore se javljaju zbog kontrakcije mišića lica koje vremenom postaju trajne i dublje. Tretiraju se bore koje nastaju od mrštenja, čuđenja i druge mimike, bore oko očiju, oko nosa, između obrva, na usnama, čelu i vratu. Procedura traje 2-3 minute. Efekt botoksa vidljiv je nakon dva do tri, najduže sedam dana. Traje do 10 mjeseci, nekad kraće, a ponekad i duže. Postupak je bezbolan, uz lokalnu anestetičku kremu. Većina filera sadrži i anestetikum, što dodatno prevenira bol.

Potpun efekt

Podmlađivanje sopstvenom plazmom daje izvanredne rezultate. Može se raditi u bilo koje godišnje doba i nema alergijskih reakcija. Postupak je bezbolan, a pacijenti se odmah vraćaju svakodnevnim aktivnostima. Krv se nakon vađenja centrifugira i od drugih krvnih elemenata se odvoji plazma, koja je bogata trombocitima.

Postupak se ponavlja nakon 1, 3, 6 mjeseci i jedne godine. Tada je efekt potpun i dugotrajan. Tretiraju se koža lica, vrata, dekoltea, ruku, a tretmani se rade i kod sportskih povreda te za brže zarastanje rana.

Koristimo izvanredne (što je naša prednost) aktivatore istih trombocita u specijalnim epruvetama koje sadrže i hijaluronsku kiselinu – „tri u jedan“ (u jednoj epruveti).

Sretni smo kazati da se sve što se radi u svijetu, može uraditi i u našoj poliklinici, uz najbolje preparate, metode i veliko iskustvo naših hirurga.

Koliko traje face-lifting

Kada iscrpimo „nehirurške“ metode podmlađivanja lica, odlučujemo se na face-lifting, a to je hirurška metoda kojom se zatežu koža i mišići lica i vrata, nakon gubitka elastičnosti i tonusa ovih struktura. Operativni zahvat traje dva sata. Može se raditi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (polusnu). Postoperativni period je kratak, najviše sedam dana.

Metoda je bezbolna i ne nose se zavoji, kao što je to bila praksa u prošlosti. Uz face-lifting radi se kombinacija fat-transfer (transfer masti), lipofiling. Masne ćelije se uzmu s određenih regija (trbuh, slabine), odvoje se od krvi i tekuće masti te se mikrokanilama ubacuju na željeno mjesto.

Blefaroplastika, zahvat koji „skida“ i 10 godina

Osim estetskog problema, ponekad se može raditi i o medicinskoj indikaciji - kada postoji problem suženog vidnog polja (osobe se naprežu prilikom gledanja i otvaranja očiju). Tada se radi blefaroplastika, odnosno uklanjanje viška kože u predjelu gornjih i donjih kapaka, uz redistribuciju masnih jastučića. Zahvat traje 40 minuta. Ova procedura može se raditi izolirano ili u kombinaciji sa face-liftingom. 

quote
<p>U estetske svrhe koriste se i preparati botoksa koji su prečišćeni </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.