ISTRAŽIVANJE Provedeno na 650.000 djece

Vakcinacija kod djece nema veze s autizmom

Ukupno je do avgusta 2013. praćeno 657.461 dijete, a naučnici su dokumentirali dijagnoze iz autističnog spektra

Avaz.ba
05.03.2019 10:04

Više od 95 posto djece dobilo je MMR vakcinu, a kod 6.517 dijagnosticiran je autizam

Foto: Arhiv

Vakcinacija protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne povećava rizik od autizma niti izaziva autizam kod djece u rizičnim skupinama, pokazuje novo veliko istraživanje provedeno na 650.000 djece.

Istraživači su koristili popis stanovništva kako bi procijenili povećava li MMR vakcina rizik od autizma kod djece rođene u Danskoj od 1999. do 2010. godine. Ukupno je do avgusta 2013. praćeno 657.461 dijete, a naučnici su dokumentirali dijagnoze iz autističnog spektra, kao i poznate faktore rizika poput dobi roditelja, autizma kod braće i sestara, prijevremenog poroda i manje težine pri rođenju, piše CNN.

Više od 95 posto djece dobilo je MMR vakcinu, a kod 6.517 djece dijagnosticiran je autizam. MMR vakcina nije povećala rizik od autizma kod djece bez rizičnih faktora niti je izazvalo autizam kod djece s rizičnim faktorima, otkriva istraživanje koje je u ponedjeljak objavljeno u časopisu "Annals of Internal Medicine".

- Ideja da vakcina uzrokuje autizam još je prisutna i dobiva mnogo prostora na društvenim mrežama - rekao je Anders Hvid (Hviid), glavni autor istraživanja i stariji istraživač na "Statens Serum Institutu" u Danskoj.

Budući da antivakcinalističke skupine postaju sve glasnije, a strah od vakcine šire čak i slavne osobe i političari, Hvid i njegovi saradnici željeli su dobiti naučno utemeljene odgovore. Najveći doprinos istraživanju je u uključivanju djece s rizikom od autizma, ističe dr. Paul Ofit (Offit), direktor Centra za edukaciju o vakcinama pri Dječijoj bolnici u Filadelfiji, koji nije bio uključen u istraživanje. On se nada da će ovaj dokaz uvjeriti porodice s malom djecom s rizikom razvoja poremećaja iz autističnog spektra da vakcina ne povećava rizik.

Mit koji povezuje vakcinu i autizam proizašao je iz istraživanja Endrua Vejkfilda (Andrew Wakefiled), objavljene 1998. godine u medicinskom časopisu "The Lancet". Vejkfilda je finansirala odvjetnička kompanija koja je namjeravala tužiti proizvođače MMR vakcine te je 2010. godine izgubio svoju ljekarsku licencu. 

Godinu kasnije "The Lancet" je povukao istraživanje jer je istraga pokazala da je Vejkfild promijenio ili pogrešno prikazao podatke o 12 djece koja su bila temelj za zaključak njegovog istraživanja. Brojna kasnija istraživanja nisu pronašle vezu između vakcine i autizma.

  • Brojna kasnija istraživanja nisu pronašle vezu između vakcine i autizma
    Brojna kasnija istraživanja nisu pronašle vezu između vakcine i autizma Foto: Arhiv

- U ovom trenutku imamo 17 studija provedenih u sedam zemalja, na tri kontinenta, u koje su bile uključene stotine hiljada djece. Mislim da sada možemo reći da znamo istinu - rekao je Ofit.

Međutim, antivakcinalni aktivisti i dalje koriste mit o povezanosti vakcine i autizma. Aktiviste se optužuje i za epidemiju ospica koja upravo traje u Sjedinjenim Američkim Državama. Najmanje 206 slučajeva ospica zabilježeno je u SAD 2019. godine, a tokom 2018. bilo ih je 372, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Širom svijeta broj oboljelih od ospica porastao je za 48,4 posto od 2017. do 2018., pokazuju podaci UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Deset zemalja, među kojima su Brazil, Filipini i Francuska, bilježi gotovo tri četvrtine ukupnog porasta slučajeva ospica u 2018. 

Svjetska zdravstvena organizacija smatra oklijevanje ili odbijanje vakcinacije uprkos dostupnosti vakcina jednom od 10 najvećih prijetnji globalnom zdravlju u 2019. godini. 

- Mislim da smo na prekretnici. Ljudi moraju shvatiti kako njihova odluka da odbiju vakcinu nije bez rizika. To je odluka da se prihvati veći rizik. Nažalost, sad se suočavamo s posljedicama tog većeg rizika - zaključio je Ofit za CNN.

Komentari

NA VRH