TRIKOVI

Unesite svjetlost u mračne sobe

Osim estetske komponente, osvijetljenost prostorija u domu može utjecati i na raspoloženje

Osvijetljenost prostorija u domu može utjecati na raspoloženje. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.3.2019

Neki stambeni prostori, a naročito stanovi u podrumima i suterenima te na nižim spratovima stambenih zgrada okrenutih na sjevernu stranu, ili prostorije stanova čiji su prozori sakriveni iza gustog prirodnog zelenila, ozbiljno „pate“ od nedostatka prirodne svjetlosti. A to može bitno utjecati na konačan estetski dojam svakog interijera.  

Puni sjaj

Veliko renoviranje može biti skupo i neprikladno, a kada se vaš dom ne može pohvaliti ogromnom količinom prirodnog svjetla, u potrazi ste za brzim i jeftinim rješenjem kako biste osvijetlili tamne prostorije u kojima se možete osjećati i tjeskobno. Jer, osim estetske komponente, osvijetljenost prostorija u domu može uvelike utjecati na raspoloženje.

Nekoliko je rješenja kako bi se prostor uspješno „otvorio“ i zasjao u svom punom sjaju,.

Mnogi stručnjaci upozoravaju na činjenicu da jedna svjetiljka iznad glave nije dovoljna kako biste ispravno osvijetlili prostorije, posebno one koje nemaju dosta prirodnog svjetla. U spavaćoj sobi je veoma važno imati dvije lampe, sa svake strane kreveta.

Tamniji prostori vole različita rasvjetna tijela, od dužih visećih, do lampi ugrađenih u stropove, kao i različite kombinacije centralne rasvjete s dodatnim samostojećim i zidnim svjetiljkama.

Ako je spavaća soba dovoljno velika za udobnu stolicu ili kauč, razmislite o podnoj svjetiljci koju ćete pozicionirati do namještaja kako biste osigurali dobro osvjetljenje svakog dijela prostorije.

Dobar uvid

Dobro osvjetljenje veoma je važno i u kuhinji jer želite imati dobar uvid u ono što radite tokom kuhanja, pa se pobrinite za kvalitetnu stropnu rasvjetu.

Zahvaljujući tamnom namještaju, prostorije koje se inače ne mogu „pohvaliti“ velikom količinom prirodne svjetlosti još su tamnije. Kako biste to izbjegli, dizajneri savjetuju kupovinu transparentnog namještaja koji će prostoriju učiniti prozračnom.

Više zelenila

Kada je riječ o sobnim biljkama, stručnjaci predlažu da ih držite u bijelim posudama koje će se stopiti s bijelim površinama i zidom, istovremeno odmičući pažnju s tamnih elemenata u prostoriji. Isto pravilo vrijedi za slike upečatljivih boja u bijelom okviru koje će se pokazati odlčnim zidnim ukrasom u tamnim prostorijama. 

Moć bijele boje

Ako od tamne prostorije želite stvoriti svijetlu oazu, ofarbajte zidove u bijelo. Ali, kako savjetuju dizajneri, potpun efekt svijetle prostorije postići ćete ako je obojite u bijelo od poda do stropa, kao i biranjem bijelog namještaja i dekora. Osim što ćete osvijetliti prostor, dobit ćete i savršeno „platno“ za ukrašavanje u bilo kojem stilu.

Gdje s ogledalom

Ogledala stvara veći dojam male prostorije, ali isto tako mogu osvijetliti tamnu prostoriju. U tamnim prostorijama postavite ogledalo nasuprot prozora kako bi ono odražavalo prirodno svjetlo u mračnoj prostoriji.

Otvorene police

Otvorene police mogu dodati dubinu maloj prostoriji i, za razliku od masivnih ormara, vizuelno će prozračiti prostor. Ali, budite umjereni s ukrašavanjem. Police ukrasite staklenim predmetima koji reflektiraju svjetlost, a korpe su odlično rješenje za ostavljanje stvari koje će vam pomoći da stan ne izgleda prenatrpano.

"Iluzija“ prozora 

Dobrim će se pokazati veća ogledala koja dimenzijama i oblikom podsjećaju na francuske prozore – a na njih možete sa svake strane staviti i žaluzine. Time se stječe dojam da je riječ o pravom prozoru. Iluzija prozora može se postići i na način da se na jedan zid postave okviri pravog prozora, a iza njega smjesti prikladna fototapeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.