UPALE

Promuklost može biti opasna – zašto?

Uzroci promuklosti mogu biti različiti, a najčešće je to akutni laringitis ili upala grla

Promuklost može biti samostalna ili popratna pojava. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.3.2019

Svi smo se bar jednom suočili se sa promuklošću. Obično je bezazlena, mada je osjećaj neprijatan. Njeni uzroci mogu biti brojni i vrlo različiti, mada je najčešće riječ o upali grla. 

Ostali uzroci su:

- pretjerano pušenje i utjecaj duhanskog dima,

- uticaj hemikalija i zagađenost zraka,

- prašina, alergija,

- bakterijska upala disajnih puteva i spazam,

- dugotrajno pričanje ili pjevanje,

- ciste, lezije, tumor,

- problemi za želucem,

- dugotrajni kašalj,

- astma, bronhitis, sinuzitis…

Kod nekih ljudi promuklost može biti uzrokovana profesijom: prosvjetni radnici, predavači, pjevači, spikeri...

 Kako dolazi do promuklosti?

Za one koji ne znaju, glasnice, dok nema nikakve upale, prilikom govora se otvaraju i zatvaraju i na taj način proizvode zvukove, odnosno govor. Promuklost nastaje tako što iz nekog razloga glasne žice ne mogu normalno treperiti i proizvoditi normalne glasove (zvukove) po visini i intenzitetu. Tada glas može postati tih, grub i djelomično nerazumljiv.

Promuklost može biti samostalna ili popratna pojava neke druge bolesti: virusne infekcije disajnih puteva ili prehlade. Ukoliko upala grla potraje, nastaje hronična promuklost, kada se na glasnim žicama pojavljuju čvorići, papilomi ili polipi.

Predispozicije za nastanak promuklosti mogu biti i neke bolesti: anemija, bolesti bubrega ili bolesti jetre. 

Kada potražiti pomoć liječnika

Ukoliko promuklost ne prolazi nekoliko dana, ipak treba potražiti pomoć liječnika kako ne bi došlo do komplikacija. Ukoliko je promuklost izazvana prehladom ili gripom, liječenje treba prepustiti liječnicima, a oni će odlučiti da li su potrebni antibiotici, antiseptici, analgetici ili nešto drugo. 

Takođe se treba javiti liječniku ako je promuklost praćena drugim simptomima kao što su: jak bol u grlu, jak kašalj, povišena temperatura, malaksalost, nesvjestica…

Prestanite pričati

Jedna od najgorih oblika prehlade sigurno je laringitis, odnosno upala glasnica, koja može stvarno zagorčati život. Kada glasnice nateknu, smanjenja je mogućnost njihovog normalnog rada pa može doći čak do potpune nesposobnosti za govor.

Kada se to dogodi, najgore je pričati jer će se problem pogoršati. Ako je ikako moguće treba šutjeti, izbjegavati čak i šaptanje jer ono napreže glasnice gotovo jednako kao i vikanje.

Također, ne treba naprezati grlo i pokušavati pročistiti glas kašljem jer ne samo da to neće pomoći, nego će još pogoršati situaciji. Ako pak postoji potreba za kašljanjem, treba se suspregnuti što više.

Kućni lijekovi

Liječiti glasnice, kao i svaku drugu upalu grla, možemo liječiti kod kuće. Ali, ukoliko se situacija ne popravi za četiri dana, obavezno treba posjetiti liječnika.

Znamo da je šutnja najbolji lijek za laringitis, no to ne znači da ne treba poduzeti i druge određene mjere kako biste ublažili pa čak i izliječili upalu. To su:

1. Kako biste ublažili neugodan osjećaj u grlu, pijte dnevno do osam čaša mlake vode ili čaja (ne vrućeg). Naime, vrlo je važno da ne dođe do isušivanja grla.

2. Što se tiče čaja za ublažavanje laringitisa najbolji je onaj spravljen od macine trave (Marrubium vulgare) ili divizme (Verbasci flos). No, možda najbolji čaj za općenito upalne procese u grlu je čaj od kadulje u koji možete dodati i kašiku meda.

3. Čaj od sljeza je možda više poznat kao čaj za umirenje kašlja, ali on zbog svoje sluzi može djelovati i umirujuće i na glasnice, te će spriječiti isušivanje grla.

Čaj od ovih trava spravlja se na standardan način: U 2 dcl kipuće vode stavite jednu kašičicu ljekovitog bilja, pričekajte da se lagano ohladi, procijedite i popijte.

4. Jedan od najpoznatijih narodnih lijekova, mnogima nije drag, ali kad zagusti, gotovo da nema osobe koja ga neće popiti. Ono što trebate učiniti je iscijediti sok od luka, svakih nekoliko sati popiti dvije kašičice i nakon toga uzeti jednu kašiku meda.

5. Spravite dobru staru limunadu s medom (s mlakom vodom), a u nju možete staviti i na vrh noža bibera. Popijte je nekoliko puta na dan.

 Vlaga i para

Inhalirajte se nekoliko puta na dan, ako je potrebno, ali najbolje je prije spavanja. Zavrijte vodu te u nju stavite malo kamilice ili lavande ili nane pa udišite paru.

Uzimajte duboke udisaje kako bi para prošla kroz usta te došla i do pluća. Vlaga će sigurno opustiti glasnice i ubrzo ćete se osjećati bolje.

Pobrinite se da prostor u kojem boravite i u kojem spavate ima posudu za vlaženje zraka.

Kada ste vani, uzimajte pastile za grlo, bombone i žvakaće gume jer će se s povećanom proizvodnjom pljuvačke vlažiti grlo.

 Može li promuklost biti opasna

Promuklost može biti opasna ukoliko ometa disanje (usljed jake alergije) i tada treba brzo reagirati kako ne bi došlo do gušenja.

Ukoliko promuklost dugo traje (dvije-tri nedjelje), treba se obratiti liječniku i utvrditi koji su uzroci kako bi se spriječile neželjene posljedice.

Promuklost može biti i znak za neke druge bolesti pa je rano otkrivanje uzroka veoma važno, naročito kod malignih bolesti. Kod malignih oboljenja rano otkrivanje najčešće dovodi do potpunog izlječenja.

Može li se promuklost spriječiti?

U nekim slučajevima može se spriječiti nastanak promuklosti smanjenjem pušenja, alkohola, izlaganja dimu ili izbjegavanjem hladnih napitaka.

Nemojte naprezati grlo ili pokušavati pročistiti glas kašljem jer ne samo da vam to neće pomoći, nego će vam još pogoršati cijelu situaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.