PREPORUKE

Odlučuj i budi svoj!

Kada su vaše životne odluke i izbori u pitanju, ne biste smjeli osjećati potrebu da ih opravdavate i objašnjavate drugim ljudima

Promijenite boju kose, našminkajte se. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

1.3.2019

Odluke i izbori koje donosimo oblikuju nas i naše živote. U njih trebamo biti u potpunosti sigurni, a da ne osjećamo potrebu za opravdavanjem. Ovih deset objašnjenja stvarno nikome ne dugujete: 

1. Vjerska i politička stajališta dio su identiteta svake osobe. Vi odlučujete šta tačno i koliko toga želite podijeliti s drugima. Jedino je važno osjećati se prijatno i ne osjećate obavezu opravdavati se zbog svojih izbora.

2. Privatnost vašeg ljubavnog života ne tiče se nikoga drugog osim vas i vašeg partnera. Nema ni potrebe drugima objašnjavati zašto niste u braku ili vezi.

3. Niko vas ne bi smio osuđivati zbog ponašanja, pogotovo ako je ono vrlo pozitivno.

4. Ako vam nije žao, nemojte se izvinjavati. To ionako ne bi bilo iskreno. Ako se ne slažete s nečijim mišljenjem, u redu je da to i pokažete na korektan način.

5. Bilo da se radi o onome što želite postići u privatnom ili profesionalnom životu, nikome ne dugujete objašnjenja o svojim ciljevima i snovima.

6. Promijenite boju kose, tetovirajte se, našminkajte se, stvorite jedinstveni stil. Kako vi izgledate tiče se samo vas.

7. Gdje živite i s kim živite, nisu pitanja na koja morate odgovoriti ako ne želite.

8. Da li ste zadovoljni poslom i smjerom u kojem vaša karijera ide ili niste? Jedina osoba kojoj na ovo treba odgovoriti jeste vi sami.

9. Uvid u situaciju na bankovnom računu imate samo vi. Zato nikome ne dugujete nikakva objašnjenja.

10. Neke odluke su slične, ali svaki roditelj drugačije odgaja svoje dijete te možda dolazi iz druge kulture ili generacije. To isto tako utječe na njegov pristup odgoju, koji on ne mora pojašnjavati drugima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.