SIGNALI

Svrbež znači manjak cinka, natečene oči nedostatak joda

Tijelu je potrebno oko 90 hranjivih supstanci, a njihov nedostatak pogoduje nastanku brojnih bolesti

Tijelu je potrebno oko 90 hranjivih supstanci. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.2.2019

I pored brojnih savjeta i smjernica za zdravu prehranu, velikom broju ljudi nedostaje ključnih nutrijenata - vitamina i minerala. Tijelu je potrebno oko 90 hranjivih supstanci, od kojih je 60 minerala, 16 vitamina, 12 osnovnih aminokiselina te tri esencijalne masne kiseline, a njihov nedostatak pogoduje nastanku brojnih bolesti. 

Mrlje na noktima

Po simptomima na tijelu možemo utvrditi koji nam nutrijenti nedostaju. Tako nam čest umor naznačava da nam nedostaje željeza. Ostali simptomi manjka željeza uključuju slabu koncentraciju, slab apetit, blijedu kožu, gubitak daha i tamne podočnjake.

Preporučeni dnevni unos iznosi 14,8 mg za žene i 8,7 mg za muškarce. Nedostatak željeza najčešći je nutritivni poremećaj, a više od 18 posto žena ima nedostatak željeza zbog obilnih menstruacija. Drugi razlog su hemoroidi i manja krvarenja u crijevima, te čir.

Dobar izvor željeza su crveno meso, jaja, cvekla, zeleno lisnato povrće. Ne zaboravite da vitamin C pomaže apsorpciju željeza.

Svrbež kože može biti znak da vam nedostaje cinka. Ostali simptomi uključuju teško zarastanje rana, bolove u zglobovima i bijele mrlje na noktima. Preporučena dnevna količina je 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce. Cink je također neophodan i u proizvodnji zdrave sperme. Suplementi željeza mogu ometati apsorpciju cinka u organizam. Dobri izvori cinka su orašasti plodovi, sjemenke, žitarice od cjelovitog zrna, rakovi, srdele i crveno meso.

Opadanje kose

Nadražen jezik – nedostaje vam riboflavina. Ostali simptomi nedostatka vitamina B2 uključuju pucanje i rane u uglovima usana, crven i upaljen jezik, osjećaj grebanja i težine u kapcima, guljenje kože lica, vaginalni svrbež i opadanje kose.

Preporučeni dnevni unos riboflavina iznosi 1,1 mg za žene i 1,3 mg za muškarce. Procjenjuje se kako svaki deseti čovjek ima nedostatak riboflavina, a on je neophodan za zdrav razvoj i rast djece, kao i dobre probavne funkcije. Dobri izvor su mlijeko, jaja, riža, žitne pahuljice.

Šta kada vas bole leđa

Bol u leđima ukazuje na to da popravite unos vitamina D. Ostali simptomi uključuju malaksalost i slabost, pojačano znojenje, razdražljivost i bol u kuku te u nogama. Preporučeni dnevni unos je 10 mcg za žene i muškarce, a potreban je za rast kosti i zdrav imunološki sistem. Teško ga je nadoknaditi prehranom, a najbolji izvor je sunčeva svjetlost.

Tjeskoba – fali vam magnezija

Osjećate li tjeskobu, vjerovatno je da vašem organizmu nedostaje magnezija. Ostali simptomi: česti grčevi u mišićima, problemi sa sluhom, razdražljivost, depresija. Magnezij pomaže u pretvaranju hrane u energiju i ključan je za zdravlje kosti i zuba. Špinat je najbolji izvor magnezija, a 80 g špinata podmiruje tri četvrtine dnevnih potreba za tim mineralom.

Česte infekcije

Česte infekcije znače da vam nedostaje selena. Ostali simptomi: promjena boje noktiju, slabost mišića, problemi sa srcem, bolesti probavnog trakta, česte mučnine, zadah.

Selen je ključan za snažan imunološki sistem, preporučuje se kod prevencije raka i bolesti srca i krvnih sudova. Dobri izvori: brazilski oraščići, losos, školjke.

Natečene oči

Natečenost - podbhulost kapaka javlja se zbog zadržavanja tečnosti i slabe cirkulacije, koji su posljedice nedostatka joda u organizmu. Natečene oči mogu biti i rezultat neprospavanih noći. Ali, ako je problem dugotrajan, vjerovatno patite od manjka joda, minerala koji je neophodan za zdravlje štitne žlijezde. 

Blijedo lice


Ako ste već dugo blijedi, a uz to osjećate umor i imate druge kožne probleme, to bi moglo značiti da vašem organizmu nedostaje vitamina B12. Drugi znak je i potpuno gladak jezik na kojem nema malih bijelih izbočina. Vitamin B12 najčešće se nalazi u namirnicama životinjskog porijekla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.