VAŽNO

Namirnice za zdravo srce

Neke namirnice koje svakodnevno možete jesti mogu utjecati na smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti

Zdravlje srca povezuje se sa prehranom, vježbanjem, prestankom pušenja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.2.2019

Zdravlje srca povezuje se sa prehranom, vježbanjem, prestankom pušenja. Svakom takvom promjenom smanjit ćete rizik od nastanka srčanih bolesti. Evo koje namirnice svakodnevno treba jesti kako bi vaše srce bilo zdravije.

1. Voće i povrće: Banane, špinat, brokoli i krastavci prepuni su kalija. Takva ishrana u vezi je sa smanjenim krvnim pritiskom i manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti. Neka vam cilj bude pojesti nekoliko voćki dnevno i barem dvije do tri vrste povrća.

2. Orašasti plodovi: Ovo je voće izvor zdravih masti, a orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama koje su jako dobre za zdravlje srca. Šaka orašastih plodova dnevno povezuje se sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti.

3. Vlakna: Vlakna iz mahunarki i voća, najprije jabuka i banana, snižavaju nivo lošeg holesterola pa bi te namirnice trebale biti dio svakodnevne prehrane.

4. Prirodne masnoće: Izbjegavajte prženu hranu i povećajte unos kvalitetnih masnoća iz namirnica kao što su maslinovo ulje, sjemenke i avokado.

5. Riba: Svaka riba je zdrava, ali omega-3 masnim kiselinama obiluju losos, svježa tuna i sardine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.