SAZNANJA

7 posljedica nesanice

Negativne posljedice osjetit ćete na svom zdravlju

Najočiglednija posljedica nedostatka sna svakako je umor. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.2.2019

Spavanje nije luksuz nego potreba. Sati izgubljenog sna utiču na vaše zdravlje mnogo više nego što vam se može činiti. A ono što je najgore, ne morate svaki dan biti nenaspavani da biste patili od dugoročnih negativnih posljedica povezanih s nedostatkom sna.  

Metaanaliza 16 istraživanja o snu otkrila je da manje od šest do osam sati sna dnevno može povećati rizik od preuranjene smrti za čak 12 posto (za poređenje, stručnjaci preporučuju sedam do devet sati sna), piše “Men's Health” te navodi sedam najtežih efekata nedostatka sna.

1. Umor

Najočiglednija posljedica nedostatka sna svakako je umor. To znači da biste, ako vam tijelo traži odmor, mogli zadrijemati na neočekivanim mjestima.

Mozgu je nakon napornog dana potreban san za konsolidaciju uspomena, procesuiranje emocija te za svojevrsno čišćenje putem glikemijskog sistema, kažu stručnjaci.

Najočigledniji znak deprivacije sna je umor i pospanost tokom dana. Znak može biti to što vam treba mnogo kofeina da biste “preživjeli” dan. Prekomjerna upotreba kofeina često može prikriti nedostatak sna pa treba razmotriti koliko kofeina nekome treba da bi se osjećao dobro tokom dana. Stručnjaci smatraju kako ne treba piti više od četiri šoljice kafe dnevno.

2. Promjene raspoloženja

Nedostatak sna dovodi u tijelu do povišenog nivoa kortizola, poznatog i kao hormon stresa. Smatra se i da dobar san prirodno smanjuje nivo kortizola u tijelu.

Kako biste normalizirali bioritam, ustajte u isto vrijeme svaki dan, pripazite na drijemeže tokom dana te vježbajte ranije u toku popodneva.

3. Debljanje

Nedostatak sna dovodi i do smanjenje nivoa leptina, hormona zbog kojeg se osjećate sito. Kada ne spavamo dovoljno, nivo leptina pada i osjećamo glad, pa ćemo vjerovatno poželjeti hranu bogatu kalorijama, a tako ćemo vjerovatno mnogo lakše dobiti koji kilogram viška.

 4. Halucinacije

Ekstreman nedostatak sna metoda je za mučenje i ispitivanje, zato što razara ljudsku psihu. To dovodi do zamišljanja stvari kojih nema. Halucinacije se također mogu početi dešavati oko vremena kad biste normalno išli na spavanje ili kada je vrijeme za buđenje.

Ta je pojava poznata kao hipnagogijska i hipnopompična halucinacija i često može da preuzme formu pravih halucinacija - ljudi, zvukova, vizija - ne samo iluzija.

Drugi "neurološki poremećaji" uključuju zamagljen vid, gubitak pamćenja i natečene kapke.

5. Srčane bolesti

Jedna od posljedica nedostatka sna je i hipertenzija, odnosno visoki krvni pritisak. Nedostatak sna može doprinijeti riziku od srčanih oboljenja kao što su srčani udari i nepravilni otkucaji srca.

Nedavno istraživanje Europskog društva kardiologa pokazalo je kako sredovječni muškarci koji spavaju pet ili manje sati dnevno imaju dvostruko veću šansu za "veliki kardiovaskularni problem" tokom sljedećih 20 godina u odnosu na muškarce koji spavaju sedam do osam sati dnevno.

6. Smanjen seksualni nagon

Nedostatak sna može utjecati i na nivo testosterona, kažu stručnjaci. U jednoj maloj studiji, učesnici koji su spavali pet ili manje sati dnevno tokom sedam dana imali su smanjeni nivo testosterona, što može smanjiti i libido.

Osim toga, još jedna studija sugerirala je da nedostatak sna može utjecati i na broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.

7. Sporije reakcije

Nedostatak sna može uzrokovati osjećaj dezorijentacije u kojem izgubimo osjećaj za vrij, a nedostatak sna može povećati vrijeme reakcije.

Istraživanje iz 2017. godine, koje je sprovedeno među mladim vozačima, sugeriralo je da je nedostatak sna primarni uzrok automobilskih nesreća, zaslužan za čak 20 posto svih saobraćajnih nesreća u razvijenima zemljama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.