STRUČNJACI

Mjesečno više od 200 osoba dođe po savjet nutricioniste

Svaka zdravstvena ustanova morala bi imati po jednog stručnjaka na svakih 150 pacijenata, navodi Lukić

Lukić: Potrebe stalno rastu. Arhiv

Piše: Z. KARIĆ

28.2.2019

U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, u kabinetu za ishranu zdravog i oboljelog djeteta, mjesečno savjet nutricioniste potraži više od 200 pacijenata, i to kroz ambulantne preglede, kazala je za „Avaz“ Danijela Lukić, specijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar.  

Na to, kako je pojasnila, treba dodati pacijente koji leže na odjeljenjima pedijatrijske i hirurške klinike instituta, čiji se broj svakodnevno mijenja, kao i pacijente koji su na specijalnom higijensko-dijetetskom režimu.

- Zaposlen je jedan dijetetičar-nutricionista sa završenom Visokom zdravstvenom školom strukovnih studija u Beogradu, koji radi u timu s pedijatrom i izrađuje specijalne dijete. Potrebe za savjetima nutricioniste stalno rastu, ali je problem što se ovim poslom bave i nekvalificirane osobe sa završenim tromjesečnim kursom za nutricionistu, kao i razni treneri - upozorava Lukić.

Svaka zdravstvena ustanova, ističe, morala bi imati po jednog nutricionistu na svakih 150 pacijenata na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.