NAŠA TEMA

Koliko su nam potrebni nutricionisti

Iz JU „Dom zdravlja“ Kantona Sarajevo kažu da u svom sastavu imaju dvije doktorice koje su završile subspecijalizaciju iz oblasti nutricionizma

Zadatak nutricioniste je da na osnovu postavljenih dijagnoza propiše medicinsku nutritivnu terapiju, da educira i prati pacijenta. Ilustracija

Piše: Zijada KARIĆ

28.2.2019

 Dok u regionu, ali i nekim manjim bh. gradovima, javne zdravstvene ustanove imaju nutricioniste koji su svakodnevno na raspolaganju građanima, stanovnici našeg glavnog grada su u domovima zdravlja i bolnicama uskraćeni za usluge ovih stručnjaka.  

Tako je jedino rješenje za one koji, uz savjete nutricionista, žele regulirati prehrambene navike u svrhu zdravlja da se obrate privatnicima, i da za to dobro plate.

Prevencija i liječenje

Iz JU „Dom zdravlja“ Kantona Sarajevo navode kako u svom sastavu imaju dvije doktorice koje su završile subspecijalizaciju iz oblasti nutricionizma. Ali, to nije bilo dovoljno da se sistemski riješi postojanje odjela za nutricionizam jer, kako su naveli, u domenu primarne zdravstvene zaštite koju JU „Dom zdravlja“ KS obavlja ovakav segment nije strukturno prepoznat i, kao takav, finansijski podržan.

- Nutricionistička djelatnost po strukturi pripada klinikama i bolnicama, ali su ljekari porodične medicine i internisti u JU „Dom zdravlja“ KS većinom educirani i u ovom dijelu pružanja savjeta. Po principima dostupnosti i sveobuhvatnosti zdravstvene zaštite, segment pravilne ishrane i zdravog života integriran je u tim našim službama. Doktorice koje imaju subspecijalizaciju iz navedene oblasti bazično su specijalisti porodične medicine i rade posao za koji su kvalificirane – pojašnjava Arman Šarkić, portparol JU „Dom zdravlja“ KS.

Nutricionista kao stručnjaka nema ni u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, dok nam s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nisu odgovorili je li u okviru ove zdravstvene ustanove zaposlen i stručnjak za prehranu.

Marković: Odabir dijeta. Arhiv

S druge strane, dobojska bolnica u svom medicinskom timu ima nutricionistu dijetetičara Ingu Marković. U njenom opisu posla je rad u Savjetovalištu za dijabetes i ishranu pri Internističkoj službi, kao i koordinacija Servisa za ishranu.

Kako Marković pojašnjava, ljekari iz svih službi bolnice, kao i ljekari iz domova zdravlja, upućuju pacijente na pregled u Savjetovalište za dijabetes i ishranu, a zadatak nutricioniste dijetetičara je da, na osnovu postavljenih dijagnoza, propiše medicinsku nutritivnu terapiju - dijetoterapiju, da educira pacijenta i porodicu o preporučenoj ishrani, uradi sva antropometrijska mjerenja te da kontinuirano prati pacijenta.

- Nutricionisti se upućuje i zdrava i bolesna populacija i na taj način se multidisciplinarnim pristupom poboljšavaju i prevencija i liječenje – navodi Marković.

Servis za ishranu je služba koja se bavi ishranom hospitaliziranih pacijenata. Zadatak nutricioniste u okviru ove službe je propisivanje medicinske nutritivne terapije za pacijente svih odjeljenja, u zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta i razloga njegove hospitalizacije.

Šarkić: Nije finansijski podržan. Arhiv

Nabavka i priprema

- U okviru Servisa za ishranu, zadatak nutricioniste je da isprati cijeli proces nabavke i pripreme hrane za pacijente, kao i uzimanje uzoraka pripremljenih obroka s ciljem sprečavanja trovanja hranom na odjeljenjima. Također, obavezan je i da uzima briseve na odjeljenjima da ne bi nastale infekcije unutar bolnice. Priprema podataka za nabavku namirnica za bolnicu je, također, zadatak nutricioniste – ističe Marković.

Ovaj kadar, s tako složenim opisom posla, neophodan je u svim zdravstvenim ustanovama, navodi Marković, te dodaje da iz tih razloga nutricionista dijetetičar mora posjedovati neophodna medicinska znanja, mora proći obavezne osnovne studije za nutricionistu dijetetičara, a tek onda, u okviru profesije, prolazi doškolovanje kroz specijalizacije i master studije.

Kakva je situacija u Domu zdravlja Zenica

U Domu zdravlja Zenica nemaju nutricionistu niti ga mogu imati, budući da im ta obaveza nije definirana zakonom, kazala je za „Avaz“ Selvedina Sarajlić, direktorica ove zdravstvene ustanove.

- Možemo imati nutricionistu ako donesemo takvu odluku na teret naše ustanove. Međutim, u sklopu svog svakodnevnog posla, naši ljekari porodične medicine imaju obavezu da pacijente savjetuju o ishrani. Redovno pratimo indeks tjelesne težine, savjetujemo im fizičku aktivnost, reduciranje tjelesne težine. To je nama u redovnom opisu posla. Iako je neracionalno da svaki dom zdravlja ima nutricionistu, smatram da bi ovakva služba trebala postojati na nivou kantona - kaže Sarajlić.

S druge strane, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica od 2018. ima magistricu nutricionizma, koja je do sada realizirala brojne projekte. Rezultati su dobri, jer je do sada 16 osoba postiglo sjajne, a pet zadovoljavajuće rezultate u upostavljanju zdravih životnih navika. Planirano je da se u ovoj godini uspostavi kontinuirana mogućnost da građani zatraže i dobiju savjete nutricioniste.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.